dimarts, d’agost 02, 2005

CIS Juliol | Foto | Sta. Susanna | Entrevista

Enquesta del CIS
:
El Baròmetre de juliol del Centre d'Ivestigacions Sociològiques (CIS) diu que la diferència entre els socialistes i el PP s'incrementa d'un punt, que Zapatero és l'únic líder que aprova i que CiU i ERC pugen una mica (aquesta supera CiU en intenció directa), bo i que sempre crec que aquestes diferències se situen en el marge d'error, malgrat l'amplitud de la mostra (2.500). :
Es publiquen aquestes dades coincidint, a Catalunya, amb l'aparició d'un front nacionalista que pretén imposar un Estatut propi davant els que hem optat, des del principi, a fer un Estatut que combini l'ambició amb el màxim consens i, evidentment, la seva constitucionalitat (que vol dir també la seva eficàcia). No sé si Carod i els seus són prou conscients d'aquesta estratègia de ruptura i de les seves consqüències (no em refereixo a pujar unes dècimes a l'enquesta del CIS). D'una banda, de frustració, de manca d'unitat nacional i, a curt termini, una alenada d'aire al líder de la dreta catalana, aquest que ens va fer ballar amb el PP mentre els altres reclamàvem un nou Estatut.
:
Però també coincideix amb la feliç notícia de la presa de possessió de Touriño com a president de Galícia, una excel·lent notícia pels que volem que Espanya, aquesta Espanya plural, avenci en tots els seus sentits. Vegeu en comentari de Saül Gordillo, el més gallec dels blocaires.

La millor foto
:
La millor foto de Les Santes d'enguany publicades a la premsa, en una mena de referèndum ràpid que he fet, és la que va publicar El Punt dijous passat i que correspon a Quim Puig (qui espero que em disculpi de reproduir-la aquí). Ha costat força. N'hi ha de molt bones.
:
Nit a Santa Susanna
:
Dissabte passat vaig ser a la representació de Rosencrant i Guildenstern són morts, de Tom Stoppard (vegeu entrevistes), dirigida per Oriol Broggi, estrenada en el marc del Festival Shakespeare de la població maresmenca de Santa Susanna, en el magnífic marc de la Masia de Can Ratés i en un empostissat que fa recordar els teatre on estrenava Shakespeare les seves obres (molt incòmode, per cert). L'obra, pel meu gust, és massa farcida de referències, vol explicar massa coses (des del paper de l'actor, al determinisme i la llibertat, les causes del mal al món, el significat de la mort, etcètera), potser, a partir d'elements extrets tant del propi Shakespeare fins al teatre de l'absurd (dos homes que no saben qui són ni on van ni fan res per resoldre-ho ...us sona?), passant per l'ús de diversos idiomes, per mi, un pèl impostat. El punt de vista, però, el de dos personatges marginals de Hamlet (o dos actors?) és potser el més suggerent. Vegeu crítica de Toni Sala a El Punt.
;
Entrevista al web
:
Tinc l'honor d'iniciar (de fet, va ser diumenge) un cicle d'entrevistes a regidors socialistes de Mataró que, gràcies a en Xavier Cugat, publicarà el web del PSC durant el mes d'agost pels que, o bé no fan vacances, o bé tenen mono d'Intenet (amb l'excusa que la xarxa és global i tot això). L'any passat també ho vam fer i el web va registrar una audiència força respectable ja que, a més, es combina amb altres notícies d'interès de tant en tant que es van treient de la nevera. Us reprodueixo a continuació el contingut de l'entrevista.
:
Ramon Bassas: "Els delictes i les faltes comesos a Mataró, han obtingut una reducció sense precedents els darrers anys i especialment els darrers mesos".
:
Entrevistem a Ramon Bassas, Quart Tinent d'Alcalde, President de l'Àrea de Via Pública de l'Ajuntament de Mataró i Regidor de Seguretat i Prevenció.
:
- Com a Regidor de Seguretat i Prevenció, quina es la tasca realitzada el passat curs que t'agradaria destacar?
- Sens dubte, l'aprovació del Pla de Seguretat, un veritable compendi de centenar d'actuacions amb l'objectiu de millorar la seguretat en tots els nivells, més enllà dels delictes i les faltes que, per cert, han obtingut una reducció sense precedents els darrers anys i especialment els darrers mesos. També estic molt content dels temes de prevenció, especialment referent a l'operatiu contra els incendis. Però "toquem fusta", no estaré tranquil fins d'aquí força setmanes.
:
- I quin creus que es el projecte més engrescador de cara al curs vinent?
- Volem fer encara un pas més en la modernització i eficiència de la Policia Local, que, de fet, és ja un referent al conjunt de Catalunya. Per això aprovarem un Pla Estratègic del cos. Tot això, sempre, amb l'objectiu de mantenir els nivells de seguretat que gaudim, millorar el civisme i reduir els accidents de tràfic.
:
- Mirant les estadístiques es veu una davallada en el nombre de víctimes d'accidents de trànsit a Mataró. És degut a una major sensibilitat dels ciutadans a l'hora de conduir de manera responsable o es deu a una acció més decidida de la policia?
- Són les dues coses, crec, encara que la fonamental és la primera. L'acció de la policia respecte al trànsit, des dels controls d'alcoholèmia o de velocitat fins a les multes, reconec que no sempre és vista amb bons ulls. És una tasca poc agraïda, especialment pels agents que tenen l'obligació de fer-la o per mi mateix que ho he de sancionar. Però el veritable objectiu és, en primer lloc, la reducció de l'accidentalitat i, en segon lloc, la millora del trànsit, que és un dels principals problemes de les ciutats actives com la nostra. Per això segurament som la segona ciutat de Catalunya, després de Barcelona, en la tramitació de retirades de carnet. O la primera en commutar sancions lleus per cursos alternatius.
:
- L'aprovació de l'ordenança pel civisme ha estat una dels projectes claus del teu departament. S'està aplicant ja? Hi ha alguna dada sobre el resultat d'aquesta aplicació?
- Encara és aviat, perquè tot just va ser el mes de març el primer en posar-se en pràctica i tot just fa pocs dies comencem a aplicar també les commutacions de sancions per tasques a la comunitat. A veure com va. Però les primeres dades ens mostren que valia la pena, especialment per aquella minoria que no respecta l'espai públic o les persones. Fem al voltant de nou sancions setmanals i van des dels insults fins a fer-se les necessitats pel carrer o portar deslligat el gos. Crec que hem encertat com a mesura (no l'única, en això és molt semblant al tema dels accidents) per reduir l'incivisme, que és el que reclamem una immensa majoria de ciutadans.
:
- Mataró es exemple, a nivell de Catalunya, de coordinació entre els diferents cossos policials. Ens pots explicar quin son els mecanismes implantats, a nivell pràctic, per fer realitat aquesta coordinació?
- Des del primer moment, els dos cossos pràcticament actuen com un de sol. Es comparteix i alimentgem la informació policial, des de tres anys, a més, vam ser el primer municipi amb accés a la base de dades de tota la Policia de Catalunya i Espai Schengen europeu. Les meses de coordinació operativa són quinzenals. Es programen tots els operatius especials conjuntament, amb resultats molt positius, contra les drogues, les baralles, els robatoris o els tallers il·legals. I ho són també les parelles o patrulles que circulen per la ciutat, o la vigilància de les eleccions o Les Santes. Però el més significatiu que anem pel bon camí són els resultats, molt per sobre de les expectatives, amb una imprtantíssima reducció dels delictes i les faltes, especialment les més prioritàries. N'estem molt satisfets.

2 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

Coincideixo amb tu: una gran foto d'en Quim Puig.

Ramon Bassas ha dit...

Saül
Estic d'acord amb tu que una exposició d'en Quim Puig seria fantàstica, sigui o no de Les Santes. Ignoro quins són els passos per ser l'elegit a l'exposició anual de Caixa Laietana, i si això depèn de cap amistat en concret... bé, ja ho preguntaré. En tot cas, per aquells que disfruten no disfrutant, podria ser una bona polèmica de Festa Major...
Una abraçada!