dijous, de febrer 02, 2006

Pirates, musulmans i eucaristies

Acció policial contra la pirateria
:
Avui s'ha publicat un resum de l'actuació de la Policia Local de Mataró en matèria de delictes de propietat intel·lectual, l'any 2005, amb la desarticulació d'una banda inclosa. De fet, el compromís de l'Ajuntament contra aquest mercat il·legal és de fa temps, any rera any, podem mostrar un conjunt d'actuacions tendents a la protecció de la propietat intel·lectual. Sé que és un tema que sovint es tracta amb certa frivolitat. A vegades hi ha qui pensa que es protegeixen tan sols els interessos de senyors encorbatats darrere una taula comptant calés i que es persegueix una pobra gent que venel que pot. Però aquesta imatge romàntica del crim, segurament, és el que més cal combatre. darerre els venedors de CD i DVD hi ha xarxes de delinqüents, que fan mal especialment a un munt de treballadors i de creadors. No podem fer bromes. I també això depèn molt del capteniment del comprador.
:
Misses catòdiques i Islam catòlic
:
Llegeixo a La Vanguardia que la missa dominical televisada i en català situa La 2 coma líder d'audiència en la franja horària, que supera la quota d'un 12%, essent un dels programes més vistos de la desconnexió catalana de la cadena estatal. El periodista diu que segurament té més audiència que la registrada per Sofres: "este programa es seguido por una media de sesenta y cinco mil espectadores, aunque posiblemente la audiencia sea bastante superior, dado que muchas personas mayores o enfermas que no pueden acudir a la iglesia cumplen con su compromiso religioso a través de la pequeña pantalla".
:
Al mateix diari, a l'entrevista de la contra-portada, el teòleg Jaume Flaqué, jesuïta expert en l'Islam, dóna pautes, d'una banda, per la interpretació de la fe musulmana integrada en una societat democràtica, tolerant i moderna. De l'altra, fixa els punts d'acord, de tradició i origen teològic, entre l'Islam, el Cristianisme i el Judaisme, les tres religions que adoren un mateix Déu, que es basen en un mateix llibre i que es banyen en un mateix mar. Diria que el Cristianisme, amb una evolució com ha tingut al món occidental, i el Judaisme, amb una derivació laica estesa arreu (que inclou des de Freud a Woody Allen, per entendre'ns), difícilment troben parió en l'evolució de l'Islam actual. Però esperem que les pistes de Flaqué ens hi ajudin.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Diu en Sebastià Alzamora que l'Iceta va dir que l'oda Espanya era de Salvador Espriu. Potser que li facis un mapa. L'avi del president no mereix que el maltractin així, i la nostra literatura tampoc.

Ramon Bassas ha dit...

Anònim, Ignoro on ha dit això, m'imagino que devia referir-se a algun poema de "La pell de brau".
No pateixis, ja faré un mapa a l'Alzamora, no fos cas que s'estimbi amb la seva imparable actitud.

Pedro ha dit...

Aquí estic jo per treure't de dubtes:
http://eltemps.net/op.php?aut_id=54

Ramon Bassas ha dit...

El dia que m'equivoqui procuraré que un senyor tan intel.ligent passi de mi...

Anònim ha dit...

vaja vaja, quins despreci que mostres per un senyor que es dedica a la poesia i a l'edició en condicions tant adverses i moments tant difícils, i amb bastant d'èxit.
Jo si hagués de triar entre un petit buròcrata que ha demostrat la seva ignorància i un poeta i editor d'èxit, no tindria subtes. Em sembla bé que l'insultis pel simple fet de ser nacionalista, però la seva obra s'ha de jutjar lluny de prejudicis com els teus.
Si l'Iceta s'ha equivocat només cal admetre-ho i punt.

Izan ha dit...

Ramón, crec el Judaísme, el Cristinaisme i l'Islamisme, tenen molt més en comú que el que ens pensem. Això no és nou. Ja a l'any 2001 hi va haver una trobada religiosa a Barcelona, poc abans de les gran batuses d'aquell any al pròxim orient, i una de les conclusions era aquesta. Tanmateix, aquestes tres tradicions monoteistes són un gran arbre amb infinitats de ramificacions, més i menys dogmàtiques. També a l'islamisme. El que succeeix, com tot és que sempre es parla de la part que a les altres tradicions no agrada.
Per cert, no conec aquest teòleg que apuntes. A mi, sempre m'han agradat més el teòlegs de "rollo" caputxí. (quan estudiava a la uni sociologia de la religió)

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,

Celebro que t'agradi la poesia d'Alzamora, a qui suposo que no titlles de petit buròcrata per haver tingut, crec, algun càrrec públic. A mi em sembla que no havia insultat ningú, però vaja, sí que havia admès que l'Iceta es pot equivocar. A diferència d'altres, és humà.

- Jordi,

Sí, però el cert és que dins l'Islam, a diferència de les altres tres confessions, encara hi ha massa predominància dels extrems. Això que justament se'n diu l'islamisme. No ho podem oblidar.

Ja veus, hi ha més teòlegs enrotllats del que et penses...

Anònim ha dit...

Jo també crec que L'Islamisme té un component radical.. quan estudiava teologia ens deien que era la única religió que predica l'odi..

Les religions tenen d'ensenyar a estimar, a fer el bé... no "preparar" soldat per la guerra santa.. que sens dubte serà la tercera guerra mundial.

El món Islàmic contra el món cristià!

Ja ho va predir Nostradamus...

Albert

Ramon Bassas ha dit...

- Albert,
Bé, jo confio en què, com a totes les religions, s'imposi una visió més oberta