dimecres, de juliol 19, 2006

120 aniversari del PSC de Mataró

nom Isidre Molas i Ramon Salicrú.
:

Ahir vam fer l'acte commemoratiu del 120 aniversari de la primera agrupació socialista de Mataró. Us passo les notes que tenia escrites (perdoneu l'estil) i que em van servir per recolzar-me en la presentació d'aquest esdeveniment, que va comptar amb un nombrés grup de gent i que ja ha estat glossat per una magnífica crònica de Toni Rodon a capgros.com i pels respectius posts dels blocs de Manuel Mas, Joan Antoni Baron i Javi Naya.

nom La primera fila

  • Benvinguda
  • 18 de juliol agredolç:
    - data fatídica (70 aniversari de l'aixecament feixista contra el Govern democràtic de la República)
    - i data de celebració (120 aniversari de la constitució de la primera agrupació socialista de Mataró, una de les més veteranes d'Espanya)
  • El PSC és deutor d'una llarga història
    - La que comença aleshores i potser més enrera i tot (ciutat industrialitzada, la primera comunicada per tren amb BCN, gresol de l'incipient moviment obrer català i espanyol)
    - La que ha estat després,
    · el fil conductor d'aquesta primera i veterana Agrupació Socialista
    · la de la tasca sindical germana
    · la de les generacions que s'hi han anat incorporant (a través de la memòria, a través dels processos migratoris, a través de la incorporació de sectors socials diversos, a través dels nous partits socialistes ara finalment reunits...)
    · la de l'etapa esplèndida de la democràcia posterior al règim franquista, el gran Partit que som i els avenços que ha introduït al nostre país, amb la gent atreta per aquests avenços
  • La història la fan les persones
    - que viuen en un lloc (Mataró...) i s'hi arrelen, no pensen en una utopia evasiva sinó que parteixen de la ciutat i de la realitat que viuen
    - que assumeixen les seves contradiccions i els seus anhels
    - que transmeten a les següents generacions (ex: família Tristany o Bellavista, presents a la sala) el seu esforç i la seva memòria (i l'honorem: sopars, llibres, homenatges, actes, etc..): saben que el resultat del seu esforç no el veuran ells, reprendre el relleu és la garantia de la continuïtat
  • Que ningú no hi vegi tres peus al gat
    - El PSC de Mataró no neix del no res; som el partit més antic de la ciutat, la tradició política amb més història
    - El comptador ens comença el dia que uns quants obrers socialistes van decidir organitzar-se, posar-se mans a l'obra; i n'assumim la història esfilagarsada, plural, de suma... que no s'ha acabat. Assumim-ho sense complexos.
  • Nota d'Alfonso Guerra, President de la Fundació Pablo Iglesias
  • Presentació de Ramon Salicrú (som un partit d'historiadors... i convé sortir de tant en tant de les urgències quotidianes a les que estem massa avesats), mestre, ens parlarà sobre “Els orígens del socialisme a Mataró”.
  • Presentació d'Isidre Molas, senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Vicepresident primer del Senat, historiador del pensament polític català i a amic.
nom La sala es va omplir de gom a gom
nom Jo sóc el de l'esquerra de la taula. Fotos: QM
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

120 anys del Psc o de la primera agrupació socialista? Això ja sembla un video del Cortázar.

Ramon Bassas ha dit...

Anònim;
De les des coses, el PSC actual és el sucecessor jurídic i polític d'aquella primera agrupació socialista.