dimarts, de juliol 18, 2006

Cultura popular, cultura plural *

nom Foto: Óscar Rojano.
:
Mataró ha estat i és un referent de cultura popular, tenim un paisatge cultural ric i variat. Des de Les Santes, que aquest mes celebrem, fins la Romeria del Rocío celebrada al mes de maig, des de les festes de carrer o de barri fins la irrupció d’un fenomen com el casteller, amb la Colla Capgrossos, la ciutat viu abocada a manifestacions culturals on la gent és la protagonista, i on l’espectador mai n’és un actor passiu.
:
Les festes de barri, per exemple, apleguen la col.laboració i l’esforç de veïns i entitats dels barris. Els Capgrossos de Mataró, en l’any del seu desè aniversari i entre un bon grapat d'activitats per commemorar-ho, van organitzar una exposició que resumia, mitjançant un espectacular muntatge, l'esplèndida trajectòria de la colla castellera, que aviat estrenarà seu. Sense oblidar la Setmana Santa mataronina, síntesi cultural popular. I tants d’altres. Un munt de persones treballen per aconseguir fer que l’acte en qüestió sigui lluït.
:
Baron: "cultura de primer ordre"
:
L’Alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, , ha dit en més d’una ocasió que "la cultura popular és de primer ordre", tant pel nombre de persones que mobilitza com del protagonisme que adquireix la gent, alhora que "s’aprofundeix en la trobada entre diferents persones". Aquest intercanvi cultural entre uns i altres "és enriquidor, cal que ens coneixem per entendre’ns i respectar-nos i això és l’embrió de la tolerància", conclou Baron.
:
Cal recolzar totes aquestes manifestacions, ja que de la síntesi de tradicions, originàriament diferents, surt el model propi de Mataró que aglutina gent molt diversa, però que és un element de cohesió ciutadana, de xarxa ciutadana i de projecció externa de Mataró. Actualment s’està fent un esforç important per donar a les entitats de cultura popular el suport institucional que mereixen.
:
* article publicat al butlletí municipal MésMataró (juliol 2006) com a Portaveu del Grup Municipal Socialista
: