dijous, de juliol 05, 2007

Consol i el PP | Zapatero i Rodalies

Consol treu els colors al PP
:
La diputada Consol Prados ha hagut de posar de manifest les noves mentides del líder del PP a Mataró, Paulí Mojedano. Aquesta vegada, en una burda politització de la restauració de la Basílica de Santa Maria, havia acusat els Govern municipal de no fer-hi res tot ensenyant una esmena a la Llei de Pressupostos... quan aquesta ja en preveia la restauració. Vegeu la notícia aquí.
:
Rodalies es traspassa
:
Un altre dels anuncis del President Zapatero al debat d'aquests dies a les Corts ha estat el de l'imminent traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat, d'acord amb el nou Estatut. Serà pel gener, de manera que el Ministeri de Foment i la Generalitat ja ho estan negociant especialment per de garantir les inversions. La vinguda del tren de gran velocitat (AVE), com ha assegurat Zapatero, serà una realitat a Barcelona al desembre d'aquest any.
:
El President espanyol ha recordat l'important volum de traspassos a favor de la Generalitat que s'estan ultimant, alhora que la inversió estatal en les infrastructures catalanes ha estat durant els últims tres anys aquestes han rebut 5.104 milions d'euros, un 34 per cent més que la mitjana de l'anterior legislatura.
:
Aquest anunci posa en entredit el paper de CiU, que havia somniat amb el Govern Montilla impotent davant aquest afer. Cal recordar que CiU va desaprofitar moltes ocasions per reclamar el traspàs de Rodalies, des de l'inici del seu mandat fins el final. En aquesta darrera fase, no el va demanar quan el PP necessitava els vots de CiU al Govern espanyol, àdhuc amb una sentència del Tribunal Constitucional que l’avalava el 1996. Havia rebutjat també l’oferiment de traspàs que li havia fet l'aleshores presidenta de Renfe, Mercè Sala. Però no es queda aquí. El 1999 va unir els seus vots amb els del PP per rebutjar la proposta del PSC al Parlament perquè les administracions catalanes gestionessin Rodalies i va votar a favor dels pressupostos del PP que retallaven la inversió a Catalunya, especialment del servei de Rodalies.
:
A banda, recomno l'article d'Enric Juliana sobre el debat a La Vanguardia d'ahir.
:
Foto: AP / Daniel Ochoa de Olza
:

2 comentaris:

Miguel ha dit...

A mi, la veritat Ramon, el que m'interessa és que Rodalies funcioni bé, es gestioni des de Madrid o des de Barcelona (no sempre les coses van millor quan les gestiona la Generalitat...). Els que hem d'agafar cada dia el tren per anar a Barna (i per tornar després) sabem de què va el tema, i estem ja una mica cansats. Esperem que, efectivament, aquest traspàs de competències es tradueixi en una millora efectiva del servei. El cert és que sóc bastant escèptic al respecte... Salut!

Ramon Bassas ha dit...

Miguel
Tens raó... però hi ha motius molt poderosos per defensar el traspàs. Primer, que els serveis de proximitat s'han de governar des de la proximitat, acostuma a anar molt més bé i els ciutadans poden dir-hi més la seva. Segon, si fem bé les coses, tindrme menys risc si mai torna a governar el PP i deixa sense inversions -com va fer- el servei de Rodalies. I, tercer, execrim l'autogovern, que va més enllà del pur folklore al que alguns el volen reduir.