dijous, de juliol 10, 2008

El Casament

Teniu fins a finals de juliol per anar-hi. Val molt la pena. No sé si passarà més vegades de veure reunides aquestes obres, de 26 artistes (alguns amb dues peces) mataronins i de format generós. Com que tinc uns quants amics i coneguts entre la nòmina d'autors em guardaré prou de comentar quines m'han agradat més o menys. Això ho deixo al confident que m'hi ha acompanyat. Potser faré una excepció: el díptic de Josep Novellas és magnífic (un fragment n'il·lustra el cartell). Recull moltes coses, moltes, que només es poden recollir quan ets mestre i tens una experiència molt interioritzada. Justament el que ha pintat: els pares de la núvia, aporten aquesta mirada al tema comú de la mostra: el casament. I Novellas en transmet moltes més que les que ell ha recollit, encara, en l'efecte multiplicador de sensacions que només emeten les obres tan ben fetes. Però hi ha algunes peces també molt bones, els autors de les quals, com en els casaments, no els fa res de barrejar-se, vestir de gala i fer festa de la manera com cadascú entén la festa. Veureu que hi hés tot: l'enveja, la joia, la mala llet, la nostàlgia, el plaer, la tendresa.
:
També m'interessa la revisió de l'art costumista, que sovint és tan denostat per carca o per superflu. Un casament (com L'enterrament de Joaquim Casas, un altre mataroní perspicaç) és un acte social perfecte per repassar dalt a baix els personatges, aquells que veiem o el nostre mirall. I potser disfressats diuen més que no vestits. O despullats. Certament, els autors són ben actuals, pel bo i pel dolent. Així, a ningú se li acut posar en dubte la convenció, ben al contrari, s'aprofita per disseccionar-la en els seus fragments, per revisitar-la, per refer-la (per exemple: avui allò modern és defensar els matrimonis gais, no pas destruir el matrimoni com a institució).
:
Els promotors són els dels Dimarts del Llimoner. Encara preparen alguna gresca més i, especialment, el cap de setmana del 19 al 20 de juliol al carrer de Sant Pere Més Alt.
:
El Casament és el darrer dels seus invents, que ja s'havien provat amb èxit amb dimonis i flamenc. Espero que no decaigui aquesta marxa. Si aneu a l'exposició, a més, podreu veure el vídeo de la inauguració, una festassa. I podreu endur-vos el catàleg. Ja dic, feu-me cas i passeu-vos-hi. La ciutat ja bull de Santes i després direu que no heu tingut temps.
:
El casament, 26 artistes es pot veure a la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana, Plaça de Sta. Anna 1-4, Mataró. En parla Pere Pascual.
: