divendres, de març 27, 2009

L'urbanisme a Mataró

:
Aquest matí he assistit a la presentació d'una jornada mataronina d'un màster en desenvolupament urbà i territorial de la UPC adreçat a la gestió i transformació de les ciutats en països en desenvolupament. El públic era pràcticament ple de llatinoamericans. La meva intervenció ha servit per fer un breu repàs a la història de la configuració de la ciutat, marcada des de l'inici pels seus límits naturals: mar, rieres, turons, planes... i superposada d'intervencions a base d'eixamples i reformes a partir de la retícula romana. Els processos d'industrialització, amb l'arribada del primer tren, va comportar ja un dels episodis més importants d'immigració. El penúltim fou el dels anys seixanta i ara vivim el de l'onada migratòria dels 'extracomunitaris'.
:
Els reptes de la democràcia municipal en el moment de la seva irrupció, he dit, foren dos. Un, la 'recosida' de la ciutat desgavellada per l'urbanisme inexistent de la dictadura. Dos, la dotació de sòl industrial per promoure la diversificació i afrontar la crisi. La fase següent fou la de definir el model de ciutat (el Pla General del 1996): delimitació dels límits, preservació dels espais naturals, ciutat compacta (l'escassedat de sòl fa que ens haguem d'esmerçar en la gestió del nostre terriotri urbanitzable, i que en barregem els usos), ben comunicada, etc.
:
És obvi que estem en una altra fase. la fase en què la nostra lliga és la de la Regió de barcelona. L'economia, per exemple, mereix una aposta per la innovació per fer-se més competitiva i diversificada. El nostre entorn, més que la preservació, vol el pas cap un sistema d'espais lliure si verds ampli, atractiu, productiu i relligat. Les nostres apostes de comunicació van molt més enllà: volem ser a prop dels aeroports internacionals i infrastructures àgils i sostenibles per a segle XXI.
:
Això pot portar, segur, a que en un futur no massa llunyà revisem, per concrtar-ho millor, el nostre Pla General. Així ho vam reflexionar el conjut de grups municipals. Mentre tant, però, el del 1996 encara dóna molt de sí. I hi ha molta feina per fer.
:
Foto: de Mireia Martínez. Surto jo i Isidre Molsosa, cap del servei de Desenovolupament Urbà de l'Ajuntament de Mataró.
: