dissabte, d’abril 11, 2009

A quant cotitza el silenci?

(Demà és Diumenge de Resurreció)
:
A la contraportada d'El Punt de dilluns passat vaig llegir dos articles de gran interès. El primer era una crònica d'un acte meditatiu celebrat a l'Auditori de Bracelona convocat per un programa de la ràdio pública i dirigida per un monjo budista. El director del programa, Gaspar Hernàndez, va guanyar el premi Josep Pla amb una novel·la que porta per títol El silenci, i porta diverses setmanes com a llibre més venut a Catalunya.
:
El cronista creu que la meditació és un procés d'ordre interior: "Es tracta que el silenci interior es sobreposi al soroll exterior: aturar la xerrameca mental". I prossegueix "Cada vegada més gent ha entès que meditar ajuda a viure millor, a concentrar-se més, a ser més productiu, i cada cop més gent ho demana als gimnasos, sobretot en la seva vessant més moguda: el ioga, meditació en moviment".
:
Certament, el camí de la trobada d'un mateix passa per determinades condicions ambientals. El silenci, l'absència de pressa, la quietud, l'aturada de determinades pulsions (els dejunis, per exemple)...
:
Però les condicions no ho són tot. Es pot utilitzar el silenci i el ioga 'per ser més productiu', però també per orientar la teva vida a camins de felicitat i de sentit que amb el brogit potser no havies parat esment. Aquest plus és massa sovint el que trobo a faltar en aquesta mena de propostes.
:
I al revés, llocs com l'Església despatrofiten força aquest desig de trobada interior. També ella té temples com l'auditori, misses com programes de ràdio, guionistes que feien evangelis i exercicis, sacerdots com els presentadors o monjos com els budistes. I una excusa perfecta com la Quaresma o el dia d'avui, el del Gran Silenci previ a la vida, a la vida de veritat que celebrem aquesta nit i els dies que vénen.
:
El segon article és una columna de Narcís-Jordi Aragó a propòsit del Davallament (1435), de Roger van der Weyden, i de la llàgrima desgoberta gràcies a Google sota un ull de sant Joan. Amb ella us deixo.
:
Foto: José Mª Campillo El Punt.
: