diumenge, de juliol 26, 2009

Les Santes cada dia (3)

Demà al matí se celebra la Missa de Glòria en honor de Les Santes Juliana i Semproniana, patrones de Mataró, l'acte més genuí de la festa i un exemple de patrimoni immaterial al voltant del qual, al llarg dels anys, s'ha configurat la festa major de la ciutat. Fa unes setmanes, Joaquim Arenas publicava a capgros.com quins foren els orígens d'aquesta peça musical composta per Manuel Blanch i estrenada el 1848 i com van anar salvant le sprescripcions eclesiàstiques que reduïen al cant gregorià les possibilitats musicals dins d'un temple cristià.

Arenas diu que, el cor, en representar el conjunt de la ciutat (és de composició efímera i popular i assaja mesos abans de l'esdeveniment), esdevé, per tant, "és abstracció de la societat mataronina". Que hi participin creients i no creients ajuda a aquesta idea d'implicació més global, més sintètica, de la ciutat. No ens n'adonem prou d'aquesta cabdal característica, crec.

Gràcies a Internet, puc lincar-vos aquí l'article que publicaren els Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, escrit per Joaquim Casas i Busquets (el meu primer proveïdor de revistes!), en què l'escriptor mataroní, sagaç cronista de la vida social de la ciutat, explica quina en fou la seva experiència en tant que espectador i músic. Us asseguro que val la pena.

Recomanacions de dilluns 27 de juliol

Missa de Les Santes 10.00 h / Basílica de Santa Maria
Desfilada 13.00 h / Des de la plaça de Santa Maria
La Passada 18.00 h / Des de l’Ajuntament
Castell de focs 23.00 h / Passeig Marítim
Fanfares al Passeig i Discoteca a la platja Tot seguit / Al llarg del Passeig Marítim Fanfares i xarangues al Passeig. Escenari del passeig del Callao: Discoteca a la platja
Sardanes i xindriada 23.45 h / Plaça de Santa Anna

:

2 comentaris:

burxeta ha dit...

Ramon, sóc en Quim Pla, el Burxeta. Moltes vegades he cercat una gravació de la Missa de les Santes, de Mataró, i no l'he trobada. Potser tu em podries ajudar a trobar-la. Gràcies, Ramon. Quim Pla, el Burxeta.

Ramon Bassas ha dit...

Quim,
Jo trucaria a Que a Televisió de Mataró (C. Colon 64) tel. 937551112 i preguntar si et poden facilitar una còpia.