dimecres, de setembre 23, 2009

Palacios presenta llibre | Iceta a 'Àgora'

Palacios presenta llibre
:
Demà dijous dia 24, a les 7 de la tarda, al centre Cívic de Pla d'En Boet (C. Juan Sebastián Elcano 6, Mataró), l'amic Josep Palacios, antic cap de Nova Ciutadania a l'Ajuntament de Mataró i ara assessor del President de la Generalitat en matèria d'immigració, presentarà un llibre que explica quins són els costums de la comunitat musulmana a Catalunya, a rel de la seva experiència a la meva ciutat [acte al Facebook]. El correu d'en Josep s'explica així:
:
Ja fa més de tres anys, des de la meva responsabilitat a l’Ajuntament de Mataró, i des de les meves inquietuds socials i personals, vaig constatar que hi havia un gran desconeixement d’un sector de la població que cada vegada és més nombrós i important, que és el col·lectiu de confessió o de tradició musulmana. Em vaig sorprendre molt perquè tenim veïns, i veïnes, que porten 20 i 25 anys a la ciutat, que ens trobem diàriament per l’escala, o al parc, o a l’escola, al metge o a la botiga, però realment, ben poc en sabem.

Bé, sí. Sabem coses, cosetes que hem sentit en els mitjans de comunicació, que sovint només fan que alimentar tòpics, prejudicis o valors molt estereotipats. Però no ens coneixem. Els demanem que s’integrin a la nostra societat, però nosaltres, crec sincerament, que també hem de fer algun pas més dels que fem per acostar-nos-hi.

Segurament ens falta molta informació, i també sensibilització. I aquí és on, ja fa uns quants anys, va arrancar aquest projecte, que sortosament, ja veurà la llum (què voleu que us digui, ja em coneixeu: ràpid, no sóc!).

Va ser aleshores quan vaig plantejar el projecte a les dues entitats culturals musulmanes de Mataró. La proposta era cobrir un buit que no existia: fer una petita publicació que ajudés a establir un pont de diàleg i de coneixement: explicar al conjunt de la ciutadania els principis i valors de l’Islam, els costums i tradicions de la població musulmana. I fer-ho d’una manera “neutra”, més ben dit, els més objectivament possible. Però sobretot, que fos un element de sensibilització, el més clar i senzill possible.

La proposta va ser molt ben rebuda per part dels responsables de les Associacions Al-Ouahda i Annour, i poc desprès el projecte ja tenia una certa estructura. A mi m’ha tocat la redacció del text, per exprés desig del les associacions. Però també per a garantir una estructura gramatical i un marc cultural a l’abast del conjunt de la ciutadania, subratllant tot allò que ens uneix que no pas el que ens distancia.

Així és com va néixer aquest projecte. I com que no volíem que passes desapercebut, vam decidir posar-li un punt de provocació en el títol. “Coneixes als nostres veïns musulmans?” no vol ser ni cap prèdica (Déu me’n guardi, i mai millor dit!), ni pretén defensar ni atacar res ni ningú. L’objectiu és intentar explicar, d’una manera clara i senzilla, els principis i valors de la religió i dels costums d’una part dels nostres veïns i veïnes.

:
Iceta a Àgora



Us deixo l'entrevista que va fer el programa Àgora, del Canal 33, al Viceprimer Secretari del PSC, Miquel Iceta, en el que fa referència a la majoria de temes d'actualitat d'una manera ben clara i pedagògica, sense defugir cap polèmica (relacions PSC-PSOE, lluita contra la crisi, Estatut, consulta d'Arenys, deriva radical de CiU, etc.).

2 comentaris:

Javi ha dit...

A en Josep Palacios el vam tenir a la darrera escola de formació de la JSC Mataró, precisament per parlar d'aquest tema.

I a l'Iceta també el vam tenir fa alguns anys en una altra edició de la mateixa escola.

Certament, tots dos són persones a les que mereix la pena escoltar.

Ramon Bassas ha dit...

Javi,
Tens raó, crec que vau fer una bona elecció.