dissabte, de juliol 03, 2010

Màrius Torres i Hal·lâg a Caldetes *

El festival "Poesia i +", que fa 5 anys que se celebra a recer de la Fundació Palau, a Caldes d'Estrac, pren cada vegada una volada més important. Enguany compta amb la remeoració del "Price dels poetes", del 1970, amb nombrosos recitals i un programa a Barcelona. El certamen coincideix amb l'aparició de dues novetats literàries de les que, d'una manera o altra, se'n fa ressò. Una amb un recital de cançó i l'altra amb una audició acompanyada de dansa i música.
La primera novetat correspon a un recull de poemes de Màrius Torres, aprofitant el centenari d'aquest poeta lleidatà, mort prematurament als 32 anys. Va a càrrec de la professora Margarida Prats i és editat per Pagès. L'edició compta amb peces inèdites i es completa amb un epistolari un recull d'articles de l'autor. Hi podrem seguir, així, l'itinerari de Torres, un itinerari de recerca personal enmig de renúncies, malalties i decepcions a les que el poeta respon emmirallant-se amb la natura i el paisatge, amb la claredat, amb la tendresa. Claredat que traspua també el seu llenguatge, sense artificis ni excursos. Aquest és el repte del grup EnVers en l'adaptació musical que ens oferirà a Caldetes.

La segona novetat ens la presenta l'arriscada editorial Fragmenta, en la seva determinació per oferir-nos textos espirituals i religiosos d'altres tradicions a la nostra llengua. En aquest cas, ens porta la poesia del missioner errant Husayn ibn Mansur al-Hal·lag (858-922), una mostra fidel de l'apassionament de l'amor total en la millor tradició sufí, aquest corrent místic de l'Islam del qual Hal·lag en seria exponent. També ens permet conèixer més de la riquesa d'una de les religions més rellevants de l'actualitat, tant pel seu nombre de seguidors com pel seu lligam a les teocràcies modernes que tants mals de cap ens donen. Veureu quina diferència amb Hal·lag. I tot això també ho podrem sentir a Caldes, prop del mar que no sabem si ens uneix o ens separa.
:

:
- Poesies de Màrius Torres, a cura de Margarida Prats i Ripoll; Ed. Pagès, Lleida, 2010
- Hal·lag, per Diwan, edició, traducció i cal·ligrafia àrab de Halil Bárcena; Ed. Fragmenta, Barcelona 2010
- Diumenge 4 de juliol, a les 21 h, "Com la veu de l'aigua", EnVers canta Màrius Torres, al Parc de Can Muntanyà, al Festival Poesia i + 2010, més informació: http://www.fundaciopalau.cat/
- Dissabte 17 de juliol, a les 19 h, "Diwân, Poesia sufí de Hal·lâg", lectura i comentaris de Halil Bárcena, amb acompanyament musical i de dansa del grup Ushaq, més informació: http://www.fundaciopalau.cat/.
* article per a la revista Valors (juliol 2010)
: