:
El pensador polonès Zygmunt Bauman ha estat a Barcelona i ha concedit una magnífica entrevista a La Vanguardia (d'ahir) en la que parla de moltes coses, especialment, però, d'aquesta por anihiladora que ens segueix a tot arreu en forma de noves pestes, molt oportuna en ple debat sobre els atracaments "silenciosos". El filòsof de la "societat líquida" diu "Con las vacas locas y el efecto milenio... Siempre hay algo matando. Y detrás de cada pánico hay grandes ganancias. Como el miedo es fluido, va de un lugar a otro, es una fuente potencial de ganancias para empresas. Y también para construir un capital político. Los gobiernos pueden fracasar en proteger el trabajo, pero muestran su poder controlando a todo el que llega al aeropuerto. El problema con los miedos fluidos es que estas soluciones son falsas, ni así se sentirá seguridad."
:
Respecte a l'estat del benestar, Bauman, que prové d'un país on s'han viscut els estralls de la dictadura comunista, creu que " volveremos a la idea del Estado social, pero no a nivel estatal. Nos encontramos con las cuestiones con que se enfrentaron los pioneros del Estado de bienestar, pero esta vez la tarea es más grandiosa porque hemos de rehabilitar a los empobrecidos y parados".
:
Encara Montenegro
:
:
Encara Montenegro
:
Pels qui encara els queden restes de romanticisme tronat, els recomano el demolidor article de Pilar Rahola a El País d'avui, que blasma les comparacions entre el procés polític de Catalunya i el de la petita república balcànica, tema del que ja n'he parlat. Afirma que aquest nou país ha participat activament en les agressions contra els seus veïns, a les ordres de la Gran Sèrbia de la que ara se'n volen desentendre, i acaba "tendrían que saberlo esos políticos metidos a intelectuales, que aprovechan cualquier contingencia para vender patriotismo retórico. Tendrían que saber que algunas comparaciones son, literalmente, odiosas".
:
Arguments pel no a l'Estatut - X
:
“Supone una amenaza. Tenemos que ir a defender nuestro puchero y nuestras alubias”. Pedro Sanz (22-10-2005).
:
“Ni siquiera en la época de Mao y de la Revolución Cultural, cuando todos los chinos hacían gimnasia a la vez, se atrevieron a tanto”. www.fundaciónfaes.org (25-10-2005).
“Ni siquiera en la época de Mao y de la Revolución Cultural, cuando todos los chinos hacían gimnasia a la vez, se atrevieron a tanto”. www.fundaciónfaes.org (25-10-2005).
En cap moment he parlat, almenys en el meu cas, de romanticisme en relació a Montenegro sinó del fet que havent-hi una tensió entre independència i unitat la Unió Europea ha establert uns requisits per acceptar els resultats d'un referèndum d'autodeterminació en un país europeu: 50% del cens de participació i en el resultat, un 55 % a favor de l'opció independentista per acceptar al nou Estat. Complint-se els requisits la Unió Europea ha donat llum verda al naixement d'un nou Estat que en un temps pot ser part integrant de la Unió. Home tots sabem que als Balcans fa un altre temps que al nostre mediterrani, però aquí ningú ha begut ni gota per fer aquests comentaris. I per altra banda, continuo pensant com és que 600.000 habitants d'una petita república balcànica fan parlar tants dels 40.000.000 d'espanyols...
ResponEliminaPel que fa a la Rahola ja sabem de quin peu calça actualment, i que defensava anys enrrera.
Ep, merci Ramon per destacar l'etnrevista al Bauman, m'havia passat per alt!
ResponElimina- Joan
ResponEliminaNo anava per tu. però no oblidis dues coses. primera, que l'acord federatiu amb Sèrbia ja preveia aquesta situació. I dues, que, com et dic, fa tot massa pudor de sang. De la Rahola, seria bo que miréssim què diu i no qui és o què ha estat...
- Francesc,
ResponEliminaAvui, després de mitjanit, debat al C33 sobre Bauman.
Vas llegir l'article d'en Culla divendres al diari d'en Polanco? No està mal.
ResponEliminaPedro
ResponEliminaSí.