Pàgines

diumenge, de setembre 05, 2010

El 'Ministerio' papanata

Hi ha uns quants candidats a ocupar-lo. Em refereixo als que, en parlar en català de qualsevol organisme d'abast espanyol, s'hi refereixen citant-lo en castellà. "Ens hem posat en contacte amb la Federación Española de Badmington", o "he anat al web ecològic del Grupo de Ciudades por la Diversidad Agripecuaria", o "m'ha vingut a veure una senyoreta de la Liga del Alterne Español", o "estem adaptant la fàbrica als requeriments del Ministerio de la Crisis", posem per exemple.
:
Això sovinteja. Ho he vist en molts expedients, informes oficials, articles, discursos. La majoria amb la més bona de les intencions. A mi se m'acut que potser alguns consideren que així, canviant la llengua, es dóna idea de la seva estranyesa, de la seva naturalesa "estrangera", obviant que fan un ridícul espantós.
:
D'entrada, empobreixen la llengua. El català té les paraules adequades per referir-s'hi; és una llengua completa i moderna. Ho fa tant amb les institucions pròpies com amb les alienes (és a dir, si ets independentista, no cal que facis el ridícul) i no diem Ministeri de Defensa Rus en rus, ni President dels Estatut Units en anglès o Govern Belga en francès i flamenc. Les úniques excepcions són els noms singulars (Foreign Office, Lehendakari, Ombdusman, Politburó...).
:
Si us plau, senyors polítics, funcionaris i periodistes (i corifeus), no fem més el ridícul i tracteu com adulta la nostra llengua. Si no, parleu  directament en una altra llengua adulta, el castellà, al que tampoc hem de ridiculitzar.
:
Per cert. El Ministeri d'Educació ha fet un esforç per fer el seu web amb les llengües oficials d'Espanya, no tan sols el castellà. I s'autoanomena 'Ministeri' a les notes i els escrits (no al logotpip, cosa que podrien adaptar perfectament). Vegeu aquí. Això també és Espanya plural.
:
Foto: Demi Anello.
:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada