Pàgines

dissabte, d’octubre 30, 2010

L'Església catalana avui, analitzada al Centre d'Estudis Jordi Pujol

El darrer monogràfic digital que ha editat el Centre d'Estudis Jordi Pujol porta per títol “L'Església catalana avui” i conté articles de gran interès. S'inicia amb l'editorial que signa l'expresident de la Generalitat que porta l'explícit títol “Seguim creient?”. El clima que avui es respira en el si de la societat és de certa indiferència respecte a l’Església, diu. Jordi Pujol explica l’esforç que suposa ser creient, analitza el desprestigi del cristianisme a Catalunya i reflexiona sobre la visita del Papa a Barcelona.

Els tres articles que vénen a continuació, dels quals donarà compte la secció “L'opinió publicada” de CatalunyaReligio.cat els inicia Lluís Duch, el teòleg, antropòleg i monjo de Montserrat, que sota el títol La situació de l'Església, que fa un diagnòstic pessimista de l’estat actual de l’Església catalana, fruit de les expectatives no complertes que havien desvetllat el Concili Vaticà II i la Transició política. El segon el signa Ramon M. Nogués, escolapi i catedràtic d’Antropologia de la UAB, que anomena Església i país, en el quan manté que, enmig del nou context laic i plural, el repte de l’Església catòlica consisteix a produir una oferta espiritual alliberadora i de qualitat, i recuperar la iniciativa nacional. Per últim, l'aportació del Bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, escriu a Església i religió que per contrarestar la secularització que actualment està afectant la societat cal que l'Església impulsi un missatge evangelitzador potent.

El monogràfic inclou una animació amb algunes dades sobre el nivell de religiositat a Catalunya i un mapa de llocs de culte catòlics per comarques catalanes. Per aprofundir més sobre la qüestió, el Centre remet a publicacions pròpies anteriors com el dossier central de la revista VIA3 en què es reflexiona sobre la religió en democràcia, així com les conclusions d'alguns actes organitzats pel CEJP com el seminari Religions i espiritualitat en un món en crisi i el simposi La incidència de l'Islam a Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada