Pàgines

divendres, d’octubre 01, 2010

Mataró, plenament en xarxa


Amb motiu del lliurament, avui, dels Premis Bloc Catalunya al TecnoCampus, Capgròs recupera un antic article sobre "Mataró, ciutat bloc" i en fa una actualització amb un bon reportatge. Com a base, hi ha alguna entrevista, de la que se n'ha extret algun trosset. Us poso ara les respostes senceres que vaig fer a Judith Vives, directora del mitjà, (amb el seu permís), per si us són d'interès:

- Creus que Mataró continua siguent una ciutat de referència en el fenomen bloc?

No tan sols dels blocs, sinó també de les noves xarxes que es van desenvolupant i que aporten noves eines relacionals: molts mataronins són presents a Facebook i Twitter, per exemple, on s'intercanvien informacions sobre activitats o notícies, on uns i altres som interpel·lats i hem de respondre sense dil·lació ni trampes. Mataró ha sabut estar al capdavant d'aquestes noves eines. La prova, l'èxit de l'etiqueta comuna de Les Santes al Twitter, que permetia un seguiment quasi on-line de la festa. Ara, tots ens copien.

- Quins trets característics has detectat en l'activitat blocaire mataronina (si es que n'hi ha)?

Grosso modo... hi ha els que anem abocant apunts del nostre trajecte (professional, vital, intel·lectual i d'humors...), fent una mena de dietari, o de contra-columna periodística, i els que s'especialitzen en un, dos o tres temes. Crec que, a Mataró, com que els que vam començar ens miràvem encuriosits els uns als altres, vam fer una mena de comunitat que fa que ens llegim i, pootser, ens citem. Aquesta seria una característica, potser.

-Quin creus que és l'estat de salut dels blocs actualment, tenint en compte també l'èxit de noves xarxes socials com facebook i twitter. Creus que fan la mateixa funció actualment que ara fa cinc anys?

A parer meu, hem quedat els que ens agrada escriure (o exhibir-nos, no sé), que tenim moltes coses a dir (o ens ho sembla). Els elements que van fer-los emergir i que seduïen uns quants (crisi de les mediacions / individualisme i microfragment, crisi d'intimitat / creació de noves xarxes, crisi de mitjans / eclosió del web 2.0, facilitat / integració de canals, etc...), s'han anat vehiculant per l'èxit de les xarxes socials i, sobretot, per la integració del web a la telefonia mòbil, cosa que propicia la hipreconnexió.

Dit això, des del bloc, o des d'on sigui, resta aquell qui vol produir contingut, que després emet com sigui a través de les noves eines. No sé cap on va, tot això... sospito que després de la dispersió (massa coses, massa informació, etc...) vindrà un cert replegament. espero que sigui en forma de criteri, que és el que trobo a faltar. No tot és bo. No tot ens convé. Aquesta és la idea que ara per ara trobo a faltar més a la xarxa.


- També t'agrairia si em poguessis aconsellar sobre quins són, al teu parer, els blocs mataronins de referència (a banda del teu).

A mi els blocs m'han servit per descobrir l'enorme capacitat d'aortar idees de persones a les que gairebé ni coneixia, i tenia al costat, com si diguéssim. Per posar dos exemples (bo i que en segueixo molts més, i m'agraden força) citaria l'advocat Cinto Amat i el protoperiodista Joan Safont. Són constants, van ser pioners, i s'ho prenen molt seriosament. I jo n'aprenc molt.

Vegeu també els posts on desenvolupo aquests temes: Més xarxes socials, A Infotic, Mataró blocaire, Mª Jesús Buxó, Ahir, blogs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada