Pàgines

dimecres, d’octubre 26, 2011

Música del 1611

És una molt bona notícia que l'edició d'enguany de la Setmana de Música Antiga de Mataró [vegeu programa], un esdeveniment cultural que el nou Govern encara no s'ha carregat,, encara que ho sembli [vegeu Capgròs] es vinculi a la celebració dels 400 anys e l'ermita de Sant Simó, a Mataró [vegeu Mataró Notícies]. La festa de Sant Simó és aquest divendres, dia 28 d'octubre, que -casualment- coincideix amb l'aniversari de l'arribada del primer ferrocarril a Espanya de la qual vam ser pioners. De sant Simó en vaig parlar un dia, aquí, a propòsit de la similitud del seu sostre amb una peça de l'arquitecte Zumthor. Cal dir que, per Sant Simó, és tradició a Mataró menjar una mena de coca en forma de sabre que al·ludeix a la iconografia del sant protector que es venera en aquest enclau mariner, ja dic, datat almenys de principis del segle XVII i amb un estucat noucentista a la porta. Una meravella que us convido a visitar. Divendres mateix, al migdia, o al vespre, quan el Cardenal L. Martínez Sistach en presideixi la missa.

La Setmana de Música Antiga, bo i que se celebra principalment a la basílica de Santa Maria pràcticament des de la recuperació democràtica, té vinculacions amb Sant Simó a causa que el seu impulsor, el musicòleg Joan Vives, intervé amb una formació barroca creada expressament cada any a la festa del sant, el Quartet Barroc de Sant Simó, que obrirà la Setmana amb una selecció de peces creades al voltant del 1611. Els programes són sempre d'alt nivell i és un dels plaers més grans que un ciutadà de Mataró pot rebre, si hi assisteix. Encara em faig creus que hi hagi gent que no hi vagi. O no ho coneixi...

Mireu enguany. Com diu Capgròs, "enguany, la clausura del certamen també serà especial. Els organitzadors han promogut un concert pedagògic, que substitueix la tradicional conferència d’altres anys. En aquesta ocasió, el Conjunt Barroc del Cafè oferirà el 19 de novembre un concert-xerrada a la Capella dels Dolors, pensada per a un públic ampli (inclosos nenes i nens a partir de 10 anys). La cita vol mostrar al públic la sonoritat dels instruments propis de l’època, relacionant-los amb les pintures barroques d’Antoni Viladomat que omplen la capella. La programació es completa amb el concert que oferiran les llaütistes Evangelina Mascardi i Monica Pustilnik el divendres 11, també a la capella dels Dolors. El duo interpretarà Ferida d’Amor, del compositor italià Bellerofonte Castaldi".

Quina llàstima que la poca ambició del nou Govern hagi desaprofitat les sinèrgies que aquesta fita podia haver tingut amb Shakespeare, autor   a qui es dedicava un renascut festival de teatre a casa nostra fins que arribaren 'els bàrbars'. El 1611, precisament, Shakespeare es retirà al seu poble i un any més tard publicava La tempestat. Quina gran ocasió perduda de comprovar fins on podrien haver arribat aquestes tres coincidències que ens acosten al segle XVII, a l'inici del Barroc, a partir d'elements que coneixem i d'altres que ignorem (per exemple: com era la cultura catalana aleshores?). Pensar no costava gaire, però d'això, precisament, és del que més retallen.

[Webs relacionades amb el 400 aniversari de Sant Simó: Post de l'AV deL'Havana, perfil de Facebook, web de l'aniversari]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada