Pàgines

divendres, de maig 05, 2006

Sociovergència? | Sempre aviat

Però, què caram és la sociovergència?
:
Hi ha una èpica auto-justificativa, en tot aquest lio intern d'ERC que hem de patir tots els altres, que crec que val la pena posar de manifest. Jo, primer, me la mirava amb displicència (a veure qui s'ho creurà, això de la "revolta democràtica"), però veig que pren volada. Es tracta, d'una banda, de qualificar el consens estautari com a "sociovergència" o com a "establishment" i els que estan pel no, des del PP fins a ERC, serien una mena de "David" contra "Goliath" (amb permís de PedroJ).
:
No ens enganyem, si us plau. ¿Com poden titllar els altres d'"establishment" persones que pertanyen al funcionariat, per cert, dels trams més ben pagats, o d'aquells que s'exclamen des d'emissores públiques, per exemple? ¿Com poden parlar de "sociovergència" aquells que (Diputació de Girona i moltíssims ajuntaments catalans) han enviat els socialistes a l'oposició o, com en el període més dur del pujolisme, van donar suport actiu als governs de l'anterior líder de CiU? ¿O els que van pactar, d'amagat del tripartit, unes propostes inassumibles per l'Estatut que després CiU no va tenir cap problema en retirar? Molta èpica però poca política. Molt fer-se la víctima per amagar alguna vergonya pròpia. I molt mal informats sobre quina és la força real del PSC, que no és als despatxos, sinó al carrer, als barris, a moltes associacions i clubs, a moltes cases on s'ha de currar molt i que quan veuen els d'ERC pensen, a vegades, en l'establishment al qual ni poden ni volen aspirar. M'he esgargamellat com només sé jo per convèncer-ne molts que "aquests també són dels nostres, de l'esquerra".
:
Serà que la radicalitat democràtica s'assoleix defensant el règim castrista com van fer ahir al Ple de Mataró davant l'astorament de tots? O és el fet assenyat de retirar la proposta com es va fer davant l'evidència?
:
Desenganyem-nos, no cal ser massa espavilat per veure que en les decissions d'un partit polític com ERC hi intervenen factors de càlcul electoral, d'interessos convergents amb forces antagòniques i un instint de supervivència en el poder dels seus dirigents i de les seves relacions de poder amb el seu propi establishment. Vegem-ho. Foto: Albert Olivé / Efe.
:
Fent la feina al PP i confiant (massa) en els altres
:
Quins interessos electorals tenen ERC i PP que conflueixin en la mateixa estratègia: el no? (Recordem que Piqué, després de ser del PSUC, va ser alt càrrec polític d'un conseller d'ERC amb Pujol). Per mi, són molt clars. Ja sabeu que, per determinar les tensions polítiques entre l'electorat, i el seu posicionament, a Catalunya s'utilitza un quadre de doble entrada: l'eix dreta-esquerra (per mi, el raonable en un país normal, i jo visc en un país normal) i l'eix Catalunya-Espanya com a sentiment de pertanyença. Aquest darrer ha estat excitat sempre en eleccions autonòmiques i, òbviament, situa els no-nacionalistes (que no vol dir que no tinguem sentiments, sinó que no els convertim en propostes polítiques partidàries) en una posició més discreta. A tots dos, ERC i PP, que són a l'extrem del segon eix (ep! el PP és a l'extrem del primer, també) els interessa situar el debat polític en aquesta tensió. Ahir mateix ho vaig veure al Ple Municipal, on tots dos entraven en debats metafísics sobre Catalunya i Espanya i els altres ens ho miràvem pensant en els calés que costa el temps que perdem en aquestes coses... (Foto: JL Pino)
:
Si ERC votava a l'Estatut, assolia objectius polítics de primer ordre. Posava en primer lloc un dels seus grans projectes, demostrava que tenia capacitat d'arribar a acords i no tan sols de protestar, situava les seves aspiracions màximes en el trajecte dels que caminen mica a mica (els projectes polítics sòlids són així, deixem-nos de tonteries) i no en l'experiència revolucionària de l'aquí i ara, etcètera. Fins i tot, podria entrar en l'electorat de CiU més moderat, que encara se'ls resisteix, i prendre'ls la representativitat d'un catalanisme que no gosa a passar la ratlla de l'esquerra. Per últim, s'identificava amb els electors menys fidels d'ERC, però bàsics, que han expressat el seu suport a l'Estatut a les enquestes. Però no s'han atrevit. El darrer pas, convèncer els del no (la gent més militant, els més incòmodes amb la tasca de governar, els més reacis a abandonar la senda revolucionària de la que parlava, els més motivats pel discurs anti- que pel pro-, etc...) l'han viscut com una clara amenaça a perdre la cadira, com advertia l'exconseller Carretero explícitament en l'entrevista que el va fer famós (la fama dura poc, ja ho deien els estoics). (Foto: CNN Plus)
:
Però ERC ha decidit votar no, amb el trist honor de ser el primer partit catalanista que es nega a un avenç notable en l'autogovern, com avui recordava Miquel Iceta.
:
Conclusions
:
Per tant, la por a perdre el poder i l'aposta per excitar l'eix Catalunya-Espanya han estat, crec, les dues claus pel no final d'ERC. Amb un excés de confiança:
  • una, a que no sigui CiU (i el PP, per l'efecte contrari) qui es beneficiï d'aquesta aposta;
  • dues, a que els altres li treiem les castanyes del foc i ens mullem pel (tots diuen que voten no per mitigar el ... però i si surt el no? algú ha pensat què passarà?),
  • tres, que el Govern no aguanti més, i
  • quatre, que ERC quedi arraconada, amb el PP, del bloc central del catalanisme que inclou les classes mitjanes i populars, disposaden en qualsevol moment a donar una patada al cul a qui les titlli d'"establishment" des de la càtedra o el micròfon funcionarials, tant còmodes.

Escriure - III
:
escribir
:
para des-esperar
por todos los que están
por todos
los que fueron
los desaparecidos
escribir para cuidar
sus des
.............apariciones
para alimentarlas
para que no se enturbien
no tan pronto
no tan siempre
pronto
:
Chantal Maillard, fragment d'"Escribir", a Matar a Platón, Ed. Tusquets, Barcelona, 2004, pp. 77-78. Il·lustració: L'aixecament de Llàtzer (c. 1630), de Rembrandt, al Los Angeles County Museum of Art.

:

14 comentaris:

  1. No he pogut resistir la temptació de participar parlant de política.
    Em sembla que des del dia després i segurament ...fins el dia abans de l' Acord al Parlament de Catalunya tot ha semblat càlculs electorals dels dirigients polítics d' aquí i d'allà !
    Tinc la sensació que "la cosa" n´hi quedarà oberta, dient NO , com pretenen ERC, ni quedarà tancada, com pretenen altres dient SI.
    Tinc la sensació que ha faltat una mica més ( que n´hi ha hagut, i li reconec per exemp. al Sr. Zapatero) d'alçada política.
    Quina llàstima !
    Ja sé que mentre es guanyi de penalty i en l´últim minut... però ara penso que confonc el Parlament amb el Teatre Nacional de Catalunya.
    Aquest polítics tornen boig a qualsevol ... i la casa per escombrar !!!
    Més val riure per no plorar !
    Bon cap de setmana.
    Ah... el dia d' avui els psiconalistes estan de Festa ... no per res ! Bon rotllo !

    ResponElimina
  2. Fins quan sereu capaços de mantenir sense morir-vos de vergonya que aquest és un bon estatut. És un absolt desastre; no serveix per res!

    ResponElimina
  3. En Ramon Bassas normalment és una persona tranquila i ponderada, però en aquest post el veig una mica nerviós i esverat. Aixó el fa passar del camp de la política al del psicoanàlisi. Quin és el perquè de tot plegat?.

    ResponElimina
  4. Home, ja té gràcia què es posi amb la professió dels altres algú que des de que va deixar l'escola (o potser mentre encara era a l'escola) només ha treballat per l'"aparell orgànic" del PSC a Mataró. Es a dir, un "aparatxic".

    ResponElimina
  5. Home, ja té gràcia què es posi amb les professions dels altres algú què des de quà va deixar l'escola (o potser des de que encara era a l'escola) només ha treballat per a l'aparell del PSC a Mataró. Es a dir, un "aparatchik" del PSC.

    ResponElimina
  6. Això ja comença a passar del que és tolerable. Feu-los fora del govern, si tan us molesten. No se sentien tantes crítiques entre les eleccions autonòmiques i el Pacte del Tinell, perquè devia ser?

    ResponElimina
  7. Jo quan vaig llegir l'article 1 de la proposta que se'ns posa a referèndum,vaig saber que l'Espanya federal o l'Espanya plurinacional eren la més gran de les utopies i la més fracassada al llarg de la Història d'aquest país.

    I això se sap amb un sol article: el que no reconeix l'existència d'almenys 2 per a federar-se.

    Es la primera vegada que el catalanisme no es deixa enganyar i sap el que vol i cap on va: un Estat de Catalunya a la Unió Europea.
    Estats en neixen cada any.Possiblement d'aqui 3 setmanes veurem néixer l'Estat de Montenegro amb la bendedicció de la UE.
    Si teníem un 600 fa 27 anys i ara en dónen un Simca 1000 es pot dir que és un gran avenç.Però sobretot és una gran presa de pèl.

    ResponElimina
  8. - Joaquim.
    Estic d'acord amb tu, hi ha un moment en què calia certa cintura política, deixar algunes coses de banda i aprofitar l'oportunitat històrica que té el catalanisme. Alguns han optat pel "còmode" no. Felicitats per "Sant Freud".

    - Anònim 1,
    Córcholis, Acebes ¿tú por aquí? ¿ya has aprendido el catalán?

    - Anònim 2,
    Gràcies per preocupar-te per mi, però estic bastant tranquil. El "perquè de tot plegat" és l'actualitat política, no pateixis.

    - Anònim 3 i 4,
    Ja em pensava que algú es posaria amb alguna cosa d'aquestes... senzillament, és que m'emprenya bastant la hipocresia. I t'agraeixo que me la corregeixis, si hi és.

    - Anònim 5,
    De fet, el grau de compliment de l'Acord del Tinell és prou alt i satisfactori com per resistir-me a considerar el que em demanes. I, especialment, hi ha coses tant importants en marxa, que trobaria una mica precipitat obrir una nova crisi de govern. Però prometo pensar-hi. Encara que no depèn de mi, com pots suposar.

    - Anònim 6,
    (us heu posat d'acord tots els anònims, avui? em sento una mica idiota no sabent amb qui parlo... en tot cas, gràcies per escriure).
    Bé, no sé què entens tu per federalisme, però jo crec que s'asembla molt al que s'assoleix amb aquest Estatut. Recorda que a Espanya, on el poder polític ha estat centralitzat, el procés de federalització ha de ser justament de desecntralització. D'altra banda, posats a triar, preferiria no seguir mai, mai, el model balcànic (al que, per cert, tant li agrada comparar-nos a Aznar)

    ResponElimina
  9. Hola Ramon, jo no sóc anònim, sí que veig que s'han posat d'acord els anònims, suposo que ja et puc tutejar.

    Jo només vull dir que els estats federals són un conjunt d'unitats que s'uneixen per crear un poder central que els ajudi, no pas un govern central que "regala" o "deixa anar" certes competències. O com es van construir Alemanya i Eua?

    ResponElimina
  10. I un comentari més ...
    l'aportació d' en Pasqual Maragall en aquest procés ha estat la d' un autèntic President,per damunt dels partits, fins i tot el seu.
    Ha estat un atrevit, il.luminat, agosarat servidor de la política incomprès per molts dirigents polítics, fins i tot per no pocs dirigents del seu propi partit.
    Ara ... a veure quin paper li tocarà o li deixaran fer.
    Inevitablement i lamentablement això li passarà factura.
    I tinc clar que en política la Resurrecció és més "creible" que en la vida cristiana .

    ResponElimina
  11. - Pedro,
    Sort que queda gent com tu... i tant, no ens tutegem sempre?
    Bé, crec que, si bé l'origen de l'espanya democràtica no és federalitzant (sortim d'una dictadura centralista), el nivell de competències i el grau d'autogovern són perfectament equiparables a qualsevol estat federal.

    - Joaquim,
    Crec que, a diferència d'altres, i seguirament amb encerts i errors, Maragall ha fet de líder. D'altres, acollonits, han hagut de canviar l'opinió abans que la poltrona...

    ResponElimina
  12. No pateixo gens. Només constato què el post traspua nerviosisme, esverament i, fins i tot, una certa agressivitat.

    ResponElimina
  13. - Joaquim,
    Molt bé.

    - Anònim,
    Me n'alegro. Deu ser que t'iflueix que celebrem el centenari de Freud.

    ResponElimina