Una de les publicacions que rebo amb més fruïció (i de la que crec tenir-ne la col·lecció sencera) és la dels Fulls del Museu-Arxiu de Santa Maria. No sóc ni aficionat ni òbviament cap entès en història de la meva ciutat, però m'entusiasma la capacitat que tenen unes quantes persones de Mataró per aproximar-se al seu passat (i quin passat, més de dos mil anys!) i sempre trobar-hi coses noves, perspectives ignotes, etc. I ho fan a l'empar d'un dels nuclis que ha testimoniat aquests canvis, aquesta Basílica de Santa Maria que és a la part més alta de la nostra ciutat romana. La imaginació fa la resta.
:
La prova n'és el darrer número que vaig rebre fa pocs dies a casa, el 89, corresponent a octubre de 2007. Tots els articles són interessantíssims. Com el que narra la intervenció arqueològica al Portal Nou, a càrrec d'Àtics, un dels llocs més interessants i més desconeguts dels entorns de la Basílica (i en la que hi han trobat un cul i la zona púbica de Dionís, quina ironia). O les notícies que genera la institució. O l'estudi de Manuel Cusachs sobre Pensament Marià, una interessant publicació que pot fer-nos entendre la riquesa del món catòlic (i les seves contradiccions) previ a la Guerra Civil. O l'estudi del pare Joan Florensa sobre la seva experiència en els museus de l'Escola Pia. O un recull de documentació històrica, escita o gràfica, enormement interessant.
:
Jo em quedo, però, amb el treball que l'Enric Subiñà, amb la col·laboració d'en Josep Rovira, han fet sobre el pas de Josep Puig i Cadafalch per la direcció dels Bombers de Mataró, en la seva qualitat d'arquitecte municipal. És l'aportació que fan a la commemoració del 150 aniversari del Cos, que vam celebrar durant l'any passat. No tan sols explica què va fer, com va arribar-hi i quines novetats hi va introduir, sinó que s'endinsen en les causes de la seva destitució. Recomanable, doncs.
:
Paral·lelament, el Museu-Arxiu també ha publicat, puntualment, el recull d'aportacions de la XXIII Sessió d'Estudis Mataronins, celebrada el 2 de desembre de 2006. Les comunicacions, que tenen una temàtica ben diversa (i també interès divers, almenys per mi), fan bona pinta. N'hi ha unes quantes dedicades al Col·legi Valldemia, també d'aniversaris el 2006, i unes quantes d'autors molt bons que m'espero llegir més endavant. Ara per ara, he llegit l'article que dedica Josep Puig i Pla a Josep Fradera, que ja coneixia, el de l'Anna Comas sobre la relació de Pompeu Fabra amb Mataró, algunes coses de la qual també coneixia, i un interessant article d'Antoni Martí i Coll sobre 'Notícies inèdites o poc conegudes sobre les Santes' que ens acosten a la devoció romàntica que aquesta ciutat va encarnar en les seves patrones.
:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada