Mataró fou notícia, ahir, pe l'operació policial del mossos d'Esquadra contra l'acció pressumptament il·legal d'alguns tallers regentats per ciutadans d'origen xinès. El primer que cal dir és que cal felicitar els Mossos. han pogut intervenir en uns 70 establiments i sembla que hores d'ara hi ha més de 70 detinguts, amb una acusació principal de delicte contra els treballadors i en matèria d'estrangeria que afectaria a més de 400 persones. I encara està oberta l'operació, diuen. Ben fet: l'explotació laboral i l'extorsió, així com el tràfic de persones, són delictes que no poden tenir treva.
:
Des de 2002
:
El segon que cal dir és que el fenomen del que estem parlant precisa de força recursos per al seu combat. Deixo de banda, si bé són la part essencial del problema, les causes que poden haver provocat situacions així, l'origen de les quals s'ha de trobar en les profundes injustícies que viuen milers de persones en aquest planeta. Els recursos policials (i judicials) necessaris són molts i han d'actuar amb molta intel·ligència, temps i discreció. Al darrere operen fosques xarxes transnacionals que -avui per avui- són el principal problema de seguretat al món [n'he parlat fa poc aquí].
:
A Mataró fa anys que ho sabem. Es va desarticular una xarxa el 2006, per exemple. I un reguitzell d'intervencions hi hagué des de l’octubre del 2002 fins al desembre del 2003, en què es feren vuit grans operacions, coincidint amb l'inici del desplegament dels Mossos i la seva tasca de coordinació amb la Policia Local, amb més de 170 tallers tancats. En l'etapa en què vaig ser regidor de Seguretat Ciutadana, vam desenvolupar una tasca permanent de desmantellament de tallers i altres activitats, com la que férem a inicis del 2007, aquesta vegada en coordinació ja amb el Cos Nacional de Policia, amb un resultat de 36 detinguts. I només amb 16 agents. La d'ahir, doncs, és una bona operació en el mateix sentit i ens pot ajudar molt en una tasca complexa que venim realitzant almenys des de 2002, com dic.
:
Més barri, més exemple
:
Dues reflexions més. Una: no hem de deixar de banda que el combat contra aquesta mena de fenòmens i les seves conseqüències es fa també des de polítiques de proximitat (els plans de barri, els plans d'entorn escolar, les pràctiques escolars, etc.). És a dir, invertint en aquells barris on es concentren, desenvolupant projectes comunitaris que atorguin més qualitat a l'espai públic, desenvolupant la Policia de Barri, treballant perquè hi hagi una efectiva cohesió social als barris i les escoles per evitar mals encara pitjors: xenofòbia, ghettos, etc. Per tant, endavant amb tots ells.
:
Dues: avui parlava amb un amic xinès i ens preguntem com podem netejar la imatge dels xinesos a Catalunya (em diu que la premsa xinesa parla de 'discriminació'). Sospitàvem que exemplificant amb bones pràctiques, que hi són, amb l'esforç de molts d'ells que -de manera legal i transparent- aporten riquesa a la societat catalana. Som-hi.
:
Foto: Quim Puig, El Punt.
:
Foto: Quim Puig, El Punt.
a veure si hi han collons de tirar de la manta i que surti l'empresa per qui eren les prendes i que encara que ho negui, sabía positivament com i en quines condicions d'esclavitut es feien les seves prendes.
ResponEliminamolts sabem l'empresa, no fa falta investigar gaire. Nomes es tenen de mirar les etiquetes de les prendes intervingudes. Ara falta veure si hi ha voluntat politica i si els fiscals i la justicia tenen la vergonya torera d'arrivar a l'ultim responsable de la causa i qui tindra nassos de personar-se com a acusació.
- Anònim
ResponEliminaJo confio en la justícia, més que amb els nassos i els collons.
Donades les condicions infrahumanes en les que moltes d'aquestes persones teníen que viure i treballar, Es personará l'Ajuntament com acusació particular?
ResponElimina- Anònim,
ResponEliminaNo crec q cap jutge l'admetés ja q, pel q sé, no es donen les circumstàncies jurídiques x formular una acusació particular de l'Ajuntament.