Pàgines

divendres, d’octubre 08, 2010

Esgrafiats, al Catàleg


Em va fer molta il·lusió, al Pla d'ahir, defensar la Modificació del Pla Especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró [vegeu nota] per incorporar-hi el concepte d'esgrafiat, per adjuntar un inventari i estudi al respecte d'aquest element decoratiu en algunes façanes mataronines i per regular com ha de ser la seva conservació o, en el seu cas, documentació. Així , anem enriquint els nostres elements més característics i peculiars com a ciutat, més aviat gasiva en l'embelliment exterior (com teoritzava Manuel Cuyàs a Mataró sota teulada). A la ciutat tenim mostres del segle XVIII fins els nostres dies i el seu dinamisme, especialment els seus canvis urbans els darrers anys, els podien posar en perill.

De fet, l'artista Santi Estrany, gran mestre esgrafiador, autor de moltíssimes mostres i el veritable alma mater d'aquesta modificació (gràcies, Santi!), junt amb la tasca de Mariona Gallifa, ja ha advertit vàries vegades de la destrucció d'esgrafiats que s'estava produint a la ciutat, sense que cap instrument permetés, almenys, llur documentació. Crec recordar que unes 8 ò 9 obres seves han estat destruïdes, una d'elles el mural de la Plaça de l'Ajuntament, com parla avui l'Alcalde Baron al seu bloc.

La proposta desenvolupa com tractar els esgrafiats en tant si són o no en béns actalogats i segons la intervenció que es proposi a l'edifici. També recull una sèrie d'esgrafiats especials que pretén protegir. Es tracta de 7 esgrafiats del propi Santi Estrany, 1 de Jordi Cuyàs, 1 d’en Parés de Mataró i 1 darrer del finat d’Eduard Alcoy.

CiU aigualeix

La proposta va obtenir la unanimitat del Ple, malgrat que CiU ja parla de fer una reflexió sobre la gran quantitat de peces catalogades del nostre Pla Especial. De votar en contra de catalogar l'any 2000 una fàbrica, van decidir salvar-la com a mètode per fer fracassar l'arribada d'El Corte Inglés, i quan l'Ajuntament la va salvar de veres, ara tornen a la posició inicial. El Patrimoni Arquitectònic els importa un bledo; mentre no serveixi d'arma electoralista per evitar que El Corte Inglés obri amb un alcalde socialista a la ciutat. És això. Quina llàstima embrutar una votació tan rellevant (i unànime, repeteixo) amb aquesta sortida de to del cabrerenc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada