Pàgines

dilluns, de setembre 03, 2007

Hollande a La Rochelle


:
Avui, llegint el diari, m'ha cridat l'atenció el discurs de François Hollande, Primer Secretari dels socialistes francesos, a l'acte de cloenda de la Universitat d'Estiu del Partit, a La Rochelle, per la seva claredat i perquè crec que dóna algunes claus interessants per a la renovació del projecte socialista a França i, de retruc, algunes que poden ser interessants per l'esquerra catalana i espanyola. El titular d'El País destaca l'absència de resposta al discurs emocional de Sarkozy, una necessitat, la de la política emocional de l'esquerra, de la que en parlava tangencialment l'altre dia. I quan va guanyar Bush, la darrera vegada, vaig també dir-ne alguna cosa.
:
Però diu més coses, Hollande, al diari: 'Si perdió los comicios, dijo, fue porque el PS no supo integrar los cambios que se han producido en la sociedad, como "la fragmentación del mundo del trabajo o la individualización de los comportamientos", y especialmente porque "le faltó claridad"'. I proposava 'un "cambio de método": en los debates se dará "prioridad a las convergencias en lugar de a las divergencias"', especialment davant les properes eleccions municipals.
:
Respondre a la fragmentació, en primer lloc, comprenent-la i donant-hi respostes concretes («que és el que hi ha per mi en el programa del Partit socialista?») .Però, alhora, respondre-hi també amb unitat (no fan això les empreses, fusionar-se?), tant interna com, especialment, el projecte d'unir la societat francesa en una Nació que és un destí: "Jaurès deia que el nacionalisme és l'odi als altres, la Nació és l'amor als nostres". Això ja forma part del discurs que podeu trobar íntegre a internet i que us recomano vivament (que si no enteneu el francès, podeu traduir aquí).
:
A banda de rebutjar els cants de sirena de canvi de nom del PS i de renovacions més o menys oportunistes, i alhora d'agrair el paper de Ségolène Royal, en aquest text reclama per l'esquerra els valors de la nació (com hem vist), del treball, i de l'ordre, dels que diu que han estat incomprensiblement incòmodes. Fa una defensa també de la convivència del socialisme amb l'economia de mercat, amb una triple exigència: la de la competitivitat ("socialisme de la producció que fa l'aposta de la innovació, de la recerca, del coneixement i de la creació d'empreses"), la de la redistribució i la de la regulació. I també fa una defensa de l'individu com a projecte central del socialisme, evitant els abusos de les polítiques socials o la primacia dels impostos sobre la bona gestió dels fons públics, per exemple.
:

I és així com es troba l'origen fins i tot del socialisme, ja que la consagració de l'individu és al cor del nostre ideal al voltant de l'emancipació, de l'acompliment, de l'autonomia i de la promoció. Partir de l'individu per justificar el col·lectiu i tornar al ciutadà que determina sobiranament el seu futur, però també el destí col·lectiu. Tal ha de ser el nostre pas. (...)

És un pas que suposa obrir-se a la societat, d'aportar les respostes als assumptes més difícils: la competitivitat, el finançament de la solidaritat, la lluita contra les violències, la immigració i el desenvolupament del Sud. Hem de ser mirats com els més eficaços per trobar el creixement, els més justos per assumir la redistribució i els més valents per preparar el nostre futur.

:

9 comentaris:

  1. Hola Ramón, te diría aquello de cuando las barbas de tu vecino veas cortar... Menudo panorama (al menos yo lo veo así) tienen nuestros vecinos de izquierdas de La France. Y sobre la desbandada de activos del partido ¿Que te parece?.

    En otro orden de cosas y sobre el tema de la vivienda (que preocupa mucho y a muchos), te "informo" que existen organizaciones que empiezan a reclamar este derecho:

    Conseguir el Record Mundial: no vas a tener casa en la p... vida.

    Te esperamos a ti también para conseguirlo, Ramón.

    Mas información al respecto, en nuestro Blog.

    Un saludo.

    ResponElimina
  2. - Napoleón

    Este derecho ya existe, lo que hay que reclamar es su efectividad. Estoy de acuerdo contigo que es una de las prioridades de nuestra sociedad. Modestamente, en mataró aprobamos todos los partidos (de entonces, en el mandato anterior) un Plan de la Vivienda. Espero que eso contrinuya, en el marco de nuestras competencias, a paliar los estragos que todos conocemos.

    ResponElimina
  3. Gracias por tu aclaración, pero me he explicado mal. Conozco la C. Española.

    Efectivamente, intentaba "informar" que se "exige" por algunas organizaciones con protestas como la que te indico, ese derecho, es decir (como muy bien aclaras), su efectividad y no que quede solamente reflejado en la Constitución como derecho (que queda muy "bonito") y si se me permite, consagrado.

    Que sea efectivo y real. Podemos recordar lo ocurrido hace apenas unos meses al respecto en La France.

    Gracias y un saludo

    ResponElimina
  4. Sortia una informació al Capgròs digital fa un parell de dies , que Mataró era la ciutat del pais que havia patit un increment més gran en les vivendes de 2a mà.
    Casualitats ?
    Tens algun comentari "formatiu", il.lustratiu al respecte, i no merament "informatiu" com s'han limitat ha fer el periodista o l' edició local del Capgròs ?

    ResponElimina
  5. Aquesta és la notícia...


    http://www.capgros.com/noticies/detall.asp?id_noticia_portal=14832&sec=132&portada=1

    ResponElimina
  6. - Napoleón,

    Nada. A mandar.

    - Anònim 1 i 2,

    he vist la notícia, però no l'estudi de referència. D'entrada, a rel de la notícia (tb la d'El Tot) i algunes coses més, cal recordar alguns matisos que cal tenir en compte.

    a) que els increments percentuals que hi ha, malgrat haver-nos de preocupar, són sensiblement més baixos que els darerrs temps, coincidint amb una desaccelñeració de l'increment dels preus que hi ha al conjunt d'Espanya.

    b) que, malgrat tot, no som ni de bon tros la ciutat amb els preus més cars.

    c) que encara s'han de desenvolupar els efectes positius de les decissions preses pels governs català i espanyol, després de les destrosses de le sèpoques anteriors: creació d'habitatge social, canvi a la Llei del Sòl, reitroducció d'ajuts i desgravacions fiscals al lloguer, etc...

    d) que les accions previstes al Pla d'Habitatge de Mataró que vam aprovar encara són molt incipents per impactar al conjunt del mercat. La seva priorització és el que ens hem proposat els propers anys.

    ResponElimina
  7. Sobre la vivienda es para reirse, pues es lo único que nos sobra en este pais.

    http://videos.ideal.es/informaciondecontenido.php?con=1523

    ResponElimina
  8. Desconec el Pla d'Habitatge però pregunto: això te que veure amb la urbanització del Sorrall,etc, etc és a dir de noves zones a Mataró ...????

    ResponElimina
  9. - Anònim 3,
    Molt graciós, l'acudit.

    - Anònim 4,
    Doncs al Pla que dic hi diu quants habitatges hi ha d'haver de protecció oficial al Sorrall i a altres zones de la ciutat, dacord amb el 30% de reserva que preveu per a nova urbanització la Llei d'Urbanisme que va impulsar l'esquerra. Per cert, el Pla va rebre la rúbrica i el vot de tots els grups municipals de l'anterior mandat.

    ResponElimina