:
Pàgines
divendres, d’octubre 31, 2008
La campanya d'Obama
:
dijous, d’octubre 30, 2008
Cerdanyola i El Corte Inglés
Fotos: A la pimera, amb la regidora i presidenta del Pla Integral de Cerdanyola, Carme Esteban; la segona, amb el gerent de Pumsa, César Fernández. Autor: V.B. (capgros.com)
:
dimecres, d’octubre 29, 2008
Jesús i el sexe
dimarts, d’octubre 28, 2008
Dones converses
:
dilluns, d’octubre 27, 2008
Barris amb projectes
Fotos: tres capgrossos del barri de Rocafonda, Oriol Batista al Parc del Palau (foto: Rubén Carroza), les presidentes de les AA VV dels tres barris (Tina, Núria i Paqui) amb Alícia Romero (esquerra), inauguració de la gespa del Camp de Rocafonda i detall de l'oficina quan hi passava Consol Prados.
:
diumenge, d’octubre 26, 2008
Catòlics x Obama
dissabte, d’octubre 25, 2008
Contra els accidents
El departament de Via Pública de l’Ajuntament ha detectat que prop d’una quarantena de vehicles se salten diàriament en vermell un semàfor ubicat a la ronda del Cros. Les dades, extretes a través d’una càmera fotogràfica, són preocupants, tal i com ha destacat el regidor de Via Pública, Oriol Batista, sobretot perquè el citat semàfor es troba just al costat d’una escola de primària. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha decidit que instal·larà, a partir de l’any vinent, quatre o cinc càmeres fotogràfiques més, similars a la de ronda del Cros, de cara a controlar i sancionar els conductors que se saltin els semàfors en vermell. Es tracta d’una mesura força impopular, que segur aixecarà crítiques i recels, tal i com passa sempre que s’anuncien accions sancionadores en l’àmbit de la mobilitat privada. Segur que sorgiran comentaris típics en aquestes situacions, com ara acusacions a l’administració de comportament coercitiu i afany recaptatori. Però les dades són les que són. És força greu que en un sol semàfor s’arribin a detectar una mitjana de quaranta vehicles diaris que se’l salten en vermell, un fet que de ben segur es repeteix en altres semàfors de la ciutat. No cal ni citar els perills que comporten aquestes accions per part dels conductors. Aplicar sancions, per molt impopular que sigui, té per desgràcia un efecte dissuasiu molt més gran que qualsevol altre tipus de mesura de caràcter més cívic i dialogant. Això no implica, però, que s’hagin de deixar de banda les campanyes de sensibilització i altres iniciatives en aquest sentit, ja que totes elles sumen de cara a aconseguir l’objectiu principal, conscienciar els conductors i reduir els accidents als carrers de la ciutat.
divendres, d’octubre 24, 2008
Quatre articles
:
dijous, d’octubre 23, 2008
Amb el pitjor
Muchos con una inteligencia rica y sutil, con un juicio riguroso, estudiosos y de cultura amena se pierden cuando tienen que elegir. Siempre se casan con lo peor.
:
Baltasar Gracián, El arte de la prudencia (af. 51); Ed. Temas de Hoy, Madrid 1996, p. 30.
dimecres, d’octubre 22, 2008
Visca la imperfecció
dimarts, d’octubre 21, 2008
La llum que enfosqueix
"Aún faltaba lo peor", segueix. "A la iniquidad de cambiar antiquísimos y poderosos demonios por febles santos, y la intimidad absorta del mortal por los espectáculos sociales, hubo de unirse la destrucción final del lugar mismo de la magia pagana, el templo (aquella madriguera de los mortales en la tierra oscura), que sería sustituido por una gramática visual abstracta y traslaticia".
:
I conclou així:
:
A partir de ese momento (momento inicuo que da comienzo a lo que llamamos "la era moderna") los humanos iban a tratar de vivir en el hueco de una gramática calculada, segura, constatable e independiente del lugar, como arrancada de la tierra y suspendida en el aire. La construcción ahora podía ser de piedra y madera, pero también de vidrio, de titanio, de plástico, de papel, de acero o de tela. Siendo lo esencial la forma teórica, el material con que se construya carece de importancia y los gramáticos serán quienes decidan cuándo una puerta, un arco, una ventana o una cubierta es aceptable o no lo es.:
En unos años atroces, los de la Italia del siglo XV, se arrancará de la tierra una abstracción llamada "espacio". Brunelleschi levantará una cúpula que niega la gravedad y es pura teoría visible. De Alberti a Piero aparece completa la integridad de un espacio perfecto y perspectivo, sin relación con la densidad terrestre, liberado de la materia y la decadencia, extirpado de la vida mortal, lanzado a la eternidad que habían inaugurado las cabezas de caballo en la cueva paleolítica de Chauvet. Ahora ya podíamos fabricar casas en serie y adosados.:
:
dilluns, d’octubre 20, 2008
De Congrés
diumenge, d’octubre 19, 2008
La xarxa és com el federalisme
:
dissabte, d’octubre 18, 2008
Simplement Gordon.
:
El Gobierno británico ha ido a la raíz del problema con gran velocidad. (...) El Gobierno de Brown se ha mostrado dispuesto a pensar con lucidez respecto a la crisis financiera, y a actuar con rapidez una vez que ha llegado a una conclusión. (...):¿Cuál es la naturaleza de la crisis? Los detalles pueden ser enloquecedoramente complejos, pero los elementos fundamentales son bastante simples. El pinchazo de la burbuja inmobiliaria ha causado grandes pérdidas a cualquiera que comprase activos hipotecarios; estas pérdidas han dejado a muchas instituciones financieras demasiado endeudadas y con demasiado poco capital para proporcionar el crédito que la economía necesita; las instituciones financieras en apuros han intentado pagar sus deudas y aumentar su capital vendiendo activos, pero esto ha hundido el precio de dichos activos, con lo cual su capital se ha visto todavía más reducido.:
(...) Lo natural es afrontar el problema de la falta de capital financiero haciendo que el Estado proporcione a las instituciones financieras más capital a cambio de una parte de su propiedad, una solución adoptada en muchas crisis financieras anteriores.:
(...) El Gobierno británico ha ido directamente a la raíz del problema, y ha actuado con asombrosa velocidad para solucionarlo. El miércoles, miembros del Gobierno de Brown anunciaban un plan para efectuar grandes inyecciones de capital social en los bancos británicos, respaldadas por garantías de deuda bancaria que deberían poner de nuevo en marcha el préstamo interbancario, una parte crucial del mecanismo financiero. (...) En una cumbre europea especial celebrada el domingo, las principales economías de la Europa continental se declaraban de hecho dispuestas a seguir el ejemplo británico, inyectando cientos de miles de millones de euros en los bancos y garantizando al mismo tiempo sus deudas.(...):Como ya he dicho, todavía no sabemos si esas medidas funcionarán. Pero en última instancia, la política se mueve por fin guiada por una visión clara de qué debe hacerse. (...)
divendres, d’octubre 17, 2008
CiU contra tothom
:
dijous, d’octubre 16, 2008
Pep Andreu i els bons polítics
:
Els polítics estan tan devaluats –només cotitzen a l'alça els seus clons humorístics de Polònia–, que em satisfà explicar que els de casa meva treuen nota alta. És segur que en molts municipis d'aquest país hi ha alcaldes i regidors que treballen honestament pel bé de les seves comunitats. Estic convençut que són majoria arreu. Però, avui, els parlaré dels que conec millor, dels que tinc més a prop. En l'últim ple municipal celebrat a Mataró, les senyores i els senyors regidors van demostrar que tothom es pot posar d'acord si és per una bona causa, independentment del seu color polític. Sobre la taula hi havia un tema tan delicat com el de la immigració, sovint arma d'atac entre ideologies diferents. De sempre, a Mataró existeix un ampli consens sobre aquest punt. I en el ple es va tornar a demostrar. Tots els partits –PSC, CiU, PP, ERC, ICV i CUP– van votar a favor d'un pacte sobre polítiques d'immigració, que preveu desenvolupar tot un seguit d'actuacions per garantir els drets democràtics, la igualtat d'oportunitats, la cohesió social i la convivència entre vells mataronins i nouvinguts. Els polítics s'han hagut d'esforçar per arribar al consens, aparcant reticències pel camí i acceptant criteris provinents de sensibilitats diverses. Aquí no hi ha hagut espai per a la perplexitat. El 15% de la població mataronina prové de la nova immigració. I els polítics locals han volgut deixar clar que amb aquest tema no s'hi fa broma.
dimecres, d’octubre 15, 2008
'Nada te turbe'
:
Nada te turbe;
nada te espante;
todo se pasa;
Dios no se muda,
la paciencia
todo lo alcanza.
Quien a Dios tiene,
nada le falta.
Sólo Dios basta.
:
Santa Teresa de Jesús (1515-1582)
Vídeo: Nada te turbe, vídeoclip de Mina sobre el film Teresa, el cuerpo de Cristo, de Ray Loriga (2006)
:
dimarts, d’octubre 14, 2008
El Rengle avança
:
dilluns, d’octubre 13, 2008
L'home objecte
:
diumenge, d’octubre 12, 2008
Visca Espanya
Lo curioso del caso es que los balances electorales que se desprenden de las experiencias de polarización identitaria con vascos y catalanes son bastante disuasorios. La bandera de la unitormidad como receta (en forma de soberanía monocorde y de más España de matriz castellana) ha ofrecido un saldo electoral esquivo: un récord de voto nacionalista en Euskadi en 2001 -por encima del 41% del censo- y casi 700.000 sufragios para los independentistas de Esquerra Republicana, en 2004 (es decir, cerca de medio millón de papeletas más que en los comicios ameriores). Seguramente, nadie ha cotribuido tanto como Aznar a que la reforma del Estatut formara parte de la agenda política catalana. (...):
La fórmula es más sencilla de lo que sugieren las resistencias que suscita. Integrar honestamente la diversidad sólo puede significar hacerla propia; es decir, españolizarla en el sentido más amplio de la palabra. No basta con afirmar que Cataluña es España como si se tratara de una propiedad inmobiliaria. Lo que hace falta es proclamar a través de los hechos institucionales y culturales que España es también Cataluña, Euskadi o Galicia. Yeso supone, por ejemplo, considerar de forma inequívoca que los idiomas propios de esos territorios son también idiomas españoles que proteger, ya que cuando se pronuncian palabras en esas lenguas se están expresando también en una lengua española. Y lo mismo cabría decir de los símbolos, incluso hasta hacerlos intercambiables como representación de la españolidad.:
En definitiva, se trataría de aceptar que no hay una única fórmula de ser o sentirse español. (...) Se trata de enriquecer la identidad española y de darle un contenido incluyente, para hacerla más sólida y tangible en todos los territorios de España.:(...) Y la respuesta resulta en ocasiones de una sencillez conmovedora: "Cataluña es una nación, si bien una nación española" [cita de Salvador de Madariaga citat aquí].
:(...) Suiza tiene cuatro idiomas nacionales y ni una sola formación separatista relevante.:(...) Pero se trataría, además, de que la retóríca grandilocuente sobre la unidad indivisible e indisoluble de España no ocultara la falta de seguridad y de confianza que afecta en realidad y de forma crónica a algunos sectores amantes de la soflama patriótica.:(...) Nadie se lanza alegremente al vértigo de la separación cuando se encuentra cómodo en un marco territorial flexible, respetuoso y acogedor.:
(...) Por supuesto, es legítimo establecer las garantías necesarias para que ninguna identidad se sienta des protegida o acosada. Y también para asegurar el conocimiento de la lengua común. Pero nunca a costa de dividir o separar a los españoles (y mucho menos a y los niños, sean catalanes, gallegos o andaluces) en clanes y tribus. El principio del fin a de un país comienza cuando sus ciudadanos se ven obligados a vivir de espaldas en un mismo territorio. Y eso es lo que ocurre cuando se entra en una pugna de experimentos de ingeniería identitaria. Evitado debe ser el único norte de los verdaderos patriotas. Ellos saben que unir no significa imponer un modelo único sino conciliar racionalmente la diversidad territorial. (...):
dissabte, d’octubre 11, 2008
Tres imatges i +
:
:
:
Més fotos aquí:
Vídeo: Jaume Álvarez / Fotos: Quico Melero.
:
divendres, d’octubre 10, 2008
La política discreta *
A partir d’aquí, deia, en santi es va vincular més al PSC. Us puc dir, sincerament, que la seva fou una aportació valuosíssima. No tan sols pel que defensava amb encert a l'Institut Municipal d'Educació, sinó, especialment, perquè en Santi ens ha ajudat a definir i concretar millor les ambicions de canvi que un partit com el nostre té com a prioritats. Col·laborant activament en el Programa Electoral, part del qual té la seva autoria almenys en les dues darreres conteses. Coordinant el grup dins el PSC de Mataró que tracta les polítiques educatives. I assessorant-nos, als responsables polítics i institucionals, sobre una multitud d'aspectes, no tan sols educatius o tecnològics. Molts des encerts que hem tingut, segur, són gràcies a una idea o proposta seva. I alguns desencerts els hem d'atribuir a les que no hem tingut en compte, segur. Era un savi. No apareixerà en massa fotos (la política no són les fotos, desenganyeu-vos), però és l'autor de molts avenços que s'han fet i alguns que són per venir.
Els projectes col·lectius, i el dels socialistes n'és un, són això: el que pensem, el que creiem, només és possible si ens ajuntem i si ho convertim en un procés. I propostes factibles, és clar. I especialment si som capaços de saber cap on va el món, quins problemes estan apareixent però, sobretot, quines oportunitats s'hi amaguen. En Santi feia exactament això, trobar-les: Al costat de cada aspecte que no li agradava, o alguna inquietud que li comentaves, et venia amb una proposta, sempre raonablíssima i d'una lògica tremenda (també sabia que es camina passet a passet). La proposta l'havia comptat i recomptat, contrastat, analitzat, estudiat... i te la regalava amb un somriure.
Posaré alguns exemples que em vénen al cap. La destresa en què l’Ajuntament ha actuat en la planificació dels equipaments escolars, que no fou aprofitada fns el canvi de Govern a la Generalitat, es deu en bona part a la seva desinteresada aportació en forma d’estudis, prospectiva i idees. I insistència. Els passos més decidits i ferms en el projecte TecnoCampus, les concrecions més adequades, han estat també en bona part fruit de les reflexions i els exemples que en santi posava damunt la taula. I l’adopció de mètodes més moderns en la tecnologia comunicativa del PSC de Mataró (el web, el correu electrònic, etc…), que hem estat pioners arreu del país, té també en Santi Ortego moltes hores de parlar-ne, de donar-nos ganes i idees, de fer-nos veure el que no vèiem a priori. Són alguns exemples i n’hi ha molts més.
A nivell personal vull aprotar dues reflexions més, i callo. Una, que sempre estava pendent del que creia que t’interessava. A vegades m’enviava un estudi sobre tal o qual cosa que havia notat sobre el meu interès al respecte. I sempre encertava. Dues, que malgrat la seva posició anys llum de la nostra –meva- respecte a la seva capacitat i saviesa, fins i tot malgrat la distància que sempre imposen els catedràtics del que sigui, m’al·lucinava com era capaç de parlar de tu a tu, de restar obert al que li puguessin dir persones amb molta menys capacitat que la seva i admirar-se’n. Això també és política, sí senyor.I aquest és el record que ens deixa, i la buidor que ens resta. Omplir-la fent exactament el que ell feia és el repte dels qui quedem, dels qui voldríem ser com ell davant les adversitats, dels qui ens disposem a viure avui com si fos el darrer dia de la nostra vida.
:
* Escrit que he fet com a Primer Secretari del PSC de Mataró en un llibre-homenatge que hem presentat avui en record de Santi Ortego. (Una versió reduïda va publicar-se a capgros.com el 25 de setembre de 2007)
dijous, d’octubre 09, 2008
Àfrica
:
:
dimecres, d’octubre 08, 2008
Sense cap brida
dimarts, d’octubre 07, 2008
Curts amb fons
:
L'obra s'estructura a partir de les guies didàctiques centrades en els 4 curtmetratges que s'inclouen al DVD per treballar els valors entorn de la solidaritat, la cooperació, la realitat juvenil i els valors espirituals. L'últim capítol inclou una guia pràctica per aprendre a gravar un vídeo a l'escola. L'edició inclou un DVD amb els 4 curtmetratges guanyadors de la primera edició del concurs, entre els quals hi ha “El hombre feliz” de Isabel Lucina Gil, que va guanyar també el Goya el 2007 .
També s'hi ha presentat la segona edició de “Curts amb Fons”, un concurs cinematogràfic entorn de la solidaritat, la cooperació al desenvolupament, la realitat dels joves i els valors espirituals. En un món on les prrincipals referències culturals ens vénen de la mà del cinema i de la televisió (o dels mitjans que emeten ficció, ja em perdo...), sens dubte és una bona notícia.
dilluns, d’octubre 06, 2008
Les maternitats de Rovira *
La primera idea que ens ve al cap és aquesta: donat que la maternitat és una experiència universal, hi ha constants icòniques que es repeteixen arreu del món o hi ha diferències substancials? Malgrat que no es tracta de cap estudi ni hi ha prou material per determinar-ho, certament, prevalen les constants icòniques en la representació de la maternitat, que Bru Rovira sap captar magistralment, més enllà de la seva teòrica feina de prendre testimoni dels fets. Al món catòlic, especialment el meridional, té molt presents aquests elements a través de la figura de Maria. Com en les represnetacions més habituals, Rovira juga amb la mirada (entre ells o fora d'ells), amb el gest de relació i transmissió (tacte, petó, abraçada), amb la figura que juga entre la dualitat i la unicitat i, com no, en explorar les possibilitats d'individualització que representa la figura de l'infant.
I la segona idea té a veure amb el tema, òbviament, i amb l'efecte que genera entre el visitant, de notable benestar. Unir contextos duríssims (de fam, guerra, vexacions o presó) amb la tendresa davant la vida generada, davant la bellesa de la vida concreta, és una bona metàfora del que cal en aquest món que se'ns presenta sovint com un infern, com un lloc on l'últim que cal són els infants. Que fins i tot quan no valem res, quan la nostra dignitat ha estat manllevada del tot i som més al país dels morts que dels vius, el do de la vida regenera la teva, regenera el món i el capgira inexplicablement. No és estrany, doncs, que el Déu dels cristians s'encarnés en un infant. I que la seva icona unida a la mare, des de l'inici a la creu, sigui llegada al llarg dels segles com a símbol del món que val la pena de viure.
:L'exposició "Maternitats" amb fotografies de Bru Rovira es pot veure fins el proper 12 d'octubre a CaixaForum (Av. Marquès de Comillas, 6-8. Barcelona).Fotos: Bru Rovira i Joan Sànchez.
diumenge, d’octubre 05, 2008
La crisi és una oportunitat
La actual crisis económica -que tiene también mucho de política- no parece que haya encontrado preparadas a las instituciones mejor informadas y asesoradas, sean públicas o privadas. (...)
:
Màrius Carol
:
Edgard N. Luttwak, experto del Centro de Estudios Estratégicos e Internacionales de Washington, ha publicado en Vanguardia Dossier un artículo titulado El futuro de Estados Unidos, que echa por tierra esta visiónpesimista sobre Occidente, y excesivamente optimista de Oriente. Y como el personal anda un tanto deslumbrado por los nuevos ricos del mundo y demasiado escéptico con respecto a los filósofos clásicos, vale la pena leer a Luttwak. Este influyente especialista considera que una China que derrocha, una India que sufre un populismo cada vez más corrupto y una Rusia con una demografía en retroceso y una economía dependiente de las exportaciones de materias primas, difícilmente podrán disputar el liderazgo a Estados Unidos y a Europa, que, a su juicio, seguirán siendo la referencia.
:
dissabte, d’octubre 04, 2008
El meu Carrera | Cabré estrena
: :
- Nota de l'Arquebisbat de Barcelona.
- Entrevista a Carrera a La Vanguardia (1987).
- Correspondència Joan Carrera / Joan Reventós a Foc Nou (1998).
Cabré estrena
:
:
divendres, d’octubre 03, 2008
La paraula dels bisbes
En primer lloc, un desafiament de caire cultural. (...) Uns dels aspectes en els quals el catolicisme ha evolucionat més són les perspectives teològiques i culturals sobre la Bíblia. (...). Resulta d'una enorme perplexitat que després d'un aggiornamento, del nombre d'estudis, investigacions, publicacions o centres dedicats a la Sagrada Escriptura... dels recursos esmerçats (traduccions, edicions, suports...), el text continuï sent un gran desconegut per als creients i per als no creients. (...)
En segon lloc, un desafiament de la visibilitat testimonial. Fer referència a la paraula de Déu suposa –en el llenguatge teològic– una íntima vinculació amb Jesucrist (...). És, doncs, provocadora, acompanyant i eficaç. Genera una determinada vocació, crea comunió i demana una missió. (...)
Finalment, un tercer desafiament de perspectiva intercultural. Tota societat, institució o religió té un seguit de codis. (...). Pocs posen en dubte la legitimitat o grandesa del (...) codi [de l'Església]. Però, a hores d'ara, s'espera un codi obert, més entenedor, amb capacitat d'encaix, amb voluntat d'establir ponts i diàleg amb els altres textos sagrats, les altres religions, les cultures, el món, els problemes de tothom...
(...) Efectivament, vivim en un entrellat social on semblaria que té més interès la dieta d'un fantàstic nedador olímpic que els temes de connotació religiosa. (...) Cal agrair, a més, un important grau de transparència. De fet, qualsevol interessat i usuari d'internet pot tenir accés als dos principals textos preparatoris: els Lineamenta (2007), que suposa un primer esborrany del tema i incorpora un ampli qüestionari general relacionat amb els arguments, i l'Instrumentum Laboris, que consisteix en un document bàsic per a la reflexió sinodal i que transcriu les respostes més significatives al qüestionari anterior (...).
Finalment, també és plausible un (...) [altre] escenari: la sorpresa. La sorpresa coherent. En plena efervescència del discurs sobre la laïcitat positiva que reivindica l'aportació cultural, espiritual i religiosa de les confessions en l'àmbit públic, resultaria paradigmàtic que el pròxim sínode fes una passa significativa.
La laïcitat (...) ha de tenir implicacions internes que de manera transversal facin revisar des de les actituds fins al llenguatge eclesial. (...). En conseqüència, amb motiu del sínode, un tractament del tema de la paraula de Déu que no renunciés a les interpel·lacions més enllà de la teologia i que aportés un discurs significatiu per a totes les persones independentment del seu credo o convicció.