:El respecte seria així un apropament a l’altre o a l’altre cosa mantenint una distància mínima.:Per exemple, si miro amb atenció la persona que tinc al davant m’adonaré que, aquella persona, mai no la podré arribar a entendre del tot; en la seva profunditat inabastable hi ha quelcom de secret. Pràcticament totes les cultures han considerat que hi ha esferes del misteri o del sagrat que fan tenir una actitud de distància, de no possessió, de cura.:Si veig la fragilitat, l’harmonia o el secret en allò que m’envolta, no fonamento absolutament l’ètica sinó que adverteixo algunes característiques de la realitat que m’envolta i això em fa adoptar una actitud de respecte.:Aquesta proposta no té com a fonament la transcendència però tampoc l’exclou, perquè es pot parar atenció i advertir que les coses del món em porten més enllà, veient petjades de l’infinit. No és que parteixi de la idea de Déu, sinó que mirant un altre puc advertir una profunditat que em porta més enllà. Això significa literalment la transcendència: el que va més enllà.:
Pàgines
dilluns, d’abril 30, 2007
Elogi del respecte
diumenge, d’abril 29, 2007
Sofia | Pamuk
:
Avui neix una princesa i el drac ja l'esguarda. Cavaller Sant Jordi, on ets?
:
Micro-relat escrit a petició de Jaume Subirana per al seu bloc.
:
Al Magazine de La Vanguardia de diumenge passat hi ha una interessant entrevista de Xavi Ayén a l'escriptor turc Orhan Pamuk, el darrer Premi Nobel de Literatura. Fa pocs dies que vaig acabar Estambul. Ciudad y recuerdos (Círculo de Lectores, Barcelona, 2006, en català aquí) i he de dir que m'ha agradat moltíssim. En parla, a l'entrevista, i repeteix alguna de les idees que hi expressa enmig de la seva vida d'infant i d'adolescent que repassa a partir del paisatge personal de la ciutat d'Istanbul. Pamuk, que no les té totes a causa de les seves declaracions contra el genocidi armeni (va amb escorta i passa temporades fora del país). passeja pel seu barri, va de l'estudi a casa seva, parla de la seva aversió a la vida social, de la seva famíla, d'Europa... També parla de Déu, del Déu dels pobres i misericordiós, de la diferència entre Turquia i Occident com una qüestio de gelosia, de la literatura... i diu meravelles com aquestes:
De niño, "las únicas personas que veía interesarse por Dios eran las criadas y los cocineros, y yo relacionaba sus crrencias con el hecho de que eran pobres. Siempre pensé que Dios, si era un ser omnisciente, me perdonaría porqué entendería el motivo porque yo era incapaz de creer":Los celos que siempre ha sentido se refieren "a la idea que en el cuarto contiguo, enotro sitio, en otra cultura, en otro país, estén disfrutando algo más sexy, rico e interesante que lo que yo tengo".:"Me importan las verdades que no han sido reveladas acerca de la humanidad y, para descubrirlas, todo lo que hay que gacer es explorarse interiormente de una manera honesta, franca, cándida y simple. Lo mágico de la literatura es descubrir cosas que todos abemos, hacer emerger el carácter humano"
dissabte, d’abril 28, 2007
Més oportunitats *
:
Em demanen un breu comentari sobre el què penso de Catalunya i del que hi hauria de canviar. Per circumstàncies que no vénen al cas, dedico bona part del meu temps a reflexionar-hi, junt amb altres persones, sovint marcats per l'actualitat i també per la definició d'ofertes programàtiques de cara a les eleccions. En aquesta ocasió que em brinda L'Agulla voldria, però, fugir de la temptació en forma de llistat de les prioritats de l'alternativa de govern a Catalunya. I proposo, lluny també de la crítica fàcil, 3 apostes de futur que jo, modestament, penso que el país hauria de fer.
:
1. Una aposta per les oportunitats: El filòsof Manuel Cruz diu, més o menys i ironitzant amb Marx, que fins ara ens hem dedicat a canviar el món, i potser ve a ser l'hora de començar a comprendre'l. A escoltar-lo. A aprendre'n. A veure-hi les oportunitats de canvi i millora. Penso que això és el primer que hauria de passar a Catalunya; cap endins: destacant el paper clau del territori (també l'Ebre!) com a factor de riquesa, per exemple; i cap enfora, assumint sense complexes un rol participatiu obert al món, a la resta d'Espanya, a la societat del coneixement…
:
2. Una aposta per la creació: Per les capacitats individuals i col·lectives. De creació de valor i de cultura. D'innovació tecnològica i empresarial, sense por al risc (i sense temptacions proteccionistes), perquè només així (bé, i amb més inversió en infrastructures: l'aeroport també) serem competitius i crearem ocupació. Però també, idees i infrastructures en el terreny de la cultura (no només TNC's, sinó també indústria) i de la creativitat; del coneixement compartit i convertit en valor, un coneixement que és màquina, sí, però sobretot contingut!.
:
3. Una aposta per la societat: Ni del Cel ("què esteu fent mirant-vos el cel?" Ac 1, 11), ni del Futur, ni de cap oracle ens vindran les respostes als problemes de la societat. Ella mateixa en té les claus. També la societat s'ha de redescobrir. La societat que és pública, però no necessàriament estatal; que és feta d'individus, però també d'associacions (i famílies!); que funciona amb una sístole-diàstole anomenada competitivitat-cooperació; que ha de representar la majoria (no n'hi ha prou amb tenir raó, companys); que té identitat, sí, però projectada en un futur desitjable (Carod-Rovira diu, amb raó, "despolititzem la llengua"); que protegeix (sí, la seguretat no és una cosa només de la dreta, més aviat tot el contrari), però que també és l'única capaç d'oferir oportunitats d'emancipació i de realització dels individus.
* article publicat el desembre del 2001 (crec) a la revista L'Agulla dins el cicle Què hauria de canviar a Catalunya?. Òbviament, abans del canvi.
;
divendres, d’abril 27, 2007
Montilla es consolida
dijous, d’abril 26, 2007
Mor Jimmy | Simulacres buits
:
:
Vídeo: Processó General del passat Divendres Sant, del bloc de Setmana Santa a Mataró.
:
En aquesta mena de vampirisme que estic practicant aquests dies contra revistes que m'aprecio molt, avui em permeto de transcriure un article de la publicació Valors que és disponble en pdf a la xarxa. El signa Francesc Grané, té ressonàncies encara de la Setmana Santa i reclama la pervivència de l'origen religiós en els simulacres buits de sentit (a mode de Baudrillard) de la festa i el ritu actual. A més, revela un secret: ha participat de costalero en un dels passos de la Setmana Santa mataronina d'enguany. Jo, que subcric el que diu a l'article, no arribo a tant. Encara.
Simulacres: buidor vital
Jean Baudrillard va parlar de simulacres per definir aquelles paraules, signes o símbols que no mantenen cap relació amb la idea de referència d'on va sorgir i que li donava un sentit. Són paraules o símbols que van sorgir del món de la vida però que avui ja no signifiquen res en referència al món de la vida. Un exemple senzill de simulacre, a casa nostra, és la Vella Quaresma.
En algunes ciutats s'ha mantingut aquest símbol, però sense fer referència a les pràctiques de sanació personal d'on van sorgir: ha deixat de ser símbol i és ja un simulacre. Ni la més mínima referència al temps d'interiorització personal per a trobar el jo. A casa nostra, una de les característiques essencials de les generacions joves és el fet d'haver estat educats en base a simulacres, en base a una cultura que està morta. L'escola s'ha convertit en un museu de paraules, signes i símbols passats. Es transmeten paraules, narracions, símbols i idees que no tenen vinculació amb la realitat. I això per dos motius importants. Un primer, per ignorància. Els nivells de formació sobre qüestions simbòliques no està a l'alçada de tota la gamma d'altres coneixements. Un segon, per qüestió ideològica: tota cosa que suposi un plantejament existencial de la vida és volgudament eliminat de l'esfera i l'agenda pública.
De nou, he pogut assistir a l'espectacle segons alguns premodern de la processó mataronina. Aquest any com observador privilegiat, des de dins. M'ha impressionat la seriositat dels espectadors: mares i pares explicant la història dels quadres representats als fills: la traïció, la solidaritat, l'odi, la venjança, la destrucció del just... Un conflicte entre ninots? Els qui tallen la Vella Quaresma, per dir un exemple, no hi són a la processó. Una part de la població, la que està de tornada sense haver anar mai enlloc, la qui sermoneja contra la processó, pagarà per veure els ninots de Disney a Paris o els dinosaures del Parc...
El conflicte és profund: hi ha qui s'entesta a viure i transmetre únicament simulacres. Com si els significants només tinguessin només una única lectura, que rebutgen. Però quan l'educació i la pròpia vida es basa únicament en els simulacres, el resultat és la buidor. La buidor vital. Allò que fem no ens expressa, ni ens dóna vies per on continuar la recerca. El ser no troba expressat ni representat el seu món interior, les seves recerques, angoixes...
El sentit de les coses i d'un mateix no existeix per si sol. Costa de trobar. És una construcció personal que requereix dels altres. Els símbols i els signes són necessaris per a construir-nos. Ser antisistema, avui, és mantenir una unitat entre allò viscut, real, el món de la vida, i el món de la representació (narratiu, conceptural, simbòlic i imaginari). És lluitar perquè els qui volen construir un sentit personal i col·lectiu a la vida ho puguin fer, interna i externament.
dimecres, d’abril 25, 2007
Església, de calentes i de freda
:
Església i xarxa, mal avingudes
:
La imatge de l'Església a la xarxa
Titular de l' agència de notícies Flama: "El Seminari interdiocesa presenta la seva web i remodela la façana" (14 de març de 2007). Entro, doncs, a la flamant pàgina web dels nostres seminaristes i descobreixo una de les webs més espantoses que he vist mai: ho emmarca tot una creu lila sobre un fons negre; al capdamunt, unes lletres grogues, vermelles i verdes; d'unes fotografies amb els límits difuminats en surten uns rètols festius; i a sota, dos requadres ridículs amb una pilota de ping-pong i una de futbol en moviment constant. Clicant a "Qui som?" apareixen uns ulls i unes celles que es mouen ximpletament de dreta a esquerra, mentre unes mans apunten cap a tres submenús. Si es clica al dels seminaristes i s'escull qualsevol dels noms que apareixen, us trobareu amb la fotografia, el perfil biogràfic i una lectura preferida de cadascun d'ells, presentats en una mena de diplomes verds sobre un fons groc.Vergonyós.
No ho vull frivolitzar, però em preocupa molt més la imatge lamentable que dóna l'Església amb aquesta mena d'aparadors, que no pas els suposats errors teològics presents en dos llibres de Jon Sobrino. ¿Algun cap entendrem que les formes també compten, que una web és una imatge pública de la institució que hi ha al darrere, i que l'amateurisme i la bona voluntat no ho justifiquen tot?¿Ens adonem de que ens hi juguem?
dimarts, d’abril 24, 2007
Ressons de la Plaça Kaufmann
La plaça Cristina Kaufmann
El proppassat 1 de març, el ple de l'Ajuntament de Mataró va aprovar per unanimitat dedicar una plaça a la monja carmelita Cristina Kaufmann, vora el convent on va viure durant tants anys i on, ara fa un any, va morir. L'esquerra que governa i la dreta que està a l' oposició van tenir clar que se'l mereixia, aquest reconeixement públic.
En el número de febrer de Foc Nou es plantejava a una colla de gent la pregunta de si estem davant d'una onada laïcista. Jo respondria que sí, que actualment hi ha sectors socials progressistes que duen endavant una acció organitzada amb l'objectiu de reduir al mínim la presència d' elements religiosos en la vida pública. Cosa que els porta, per exemple, a intentar silenciar l'origen cristià de les festes populars. I que, sens dubte, veuen malament que es dediqui una plaça a una monja. Jo sé d'algun ajuntament en que l'acord de l'Ajuntament de Mataró seria impensable.
Val la pena felicitar-se, per la decisió mataronina. Té mèrit, que un ajuntament reconegui el valor ciutadà d'una dona que es va distingir pel treball espiritual. Jo, de tot plegat, en trec la condusió que hi ha un parell de coses bàsiques perquè la presència cristiana a la vida pública sigui normal i sensata. L'una, que hi hagi cristians que facin coses que valguin la pena, que duguin a terme accions que facin bé a la gent. I 1'altra, que hi hagi cristians actius en la vida pública, no com a corretges de transmissió de normatives edesiastiques, sinó com a persones lliures i adultes, preocupades pel bé de tots els ciutadans, que així ajudin a fer que valors com els que la Cristina Kaufmann representava puguin ser vistos per tothom com aportacions valuoses per al col·lectiu.
dilluns, d’abril 23, 2007
Dracs | Créteil
:
:
"Quizás todos los dragones de nuestra vida son princesas que esperan tan sólo eso: vernos una vez hermosos y valientes"
:
Rainer Maria Rilke, Cartas a un joven poeta, Alianza Editorial, Madrid, 1985 (5), p. 85.
:
:
L'Esteve Terradas em fa saber que la candidata socialista ha guanyat la primera volta de les eleccions franceses a la localitat de Créteil, ciutat agermanada amb Mataró. Germans en tot.
diumenge, d’abril 22, 2007
Sarko i Ségo | El vídeo de l'acte | Joan Pera amb Baron
:
:
:
El vídeo de l'acte
:
Els de la Plataforma no paren. Ara han penjat al seu web un vídeo resum de l'acte públic de presentació de la candidatura del PSC a les Eleccions Municipals de 2007 a Mataró, dimarts passat, al Foment Mataroní, amb la intervenció de Joan Antoni Baron i José Montilla. Aquí el teniu:
:
:
dissabte, d’abril 21, 2007
Per què vas a la llista? | Cañizares
:
:
No tan bona persona
:
P. Hay un momento en su carrera en que cambia la imagen: de modosito a enfant terrible.
:R. Cuando llegué del Celta al Madrid me di cuenta de que, para la élite, debía tener carácter. En el fútbol no triunfan las mejores personas, sino los mejores profesionales. Es mejor ser buen profesional que buena persona. Si no, se van a reír de ti. Y yo tengo un amor propio grande cuando se ríen de mí.
:P. ¿Se rieron en el Madrid?
:R. No, las buenas personas en el fútbol se subestiman y se aprovechan de su dignidad. Entonces decidí ser buen profesional y no tan buena persona, sin haber hecho mal a nadie. La élite es muy exclusiva y hay que afilarse las garras.
:
divendres, d’abril 20, 2007
Manuel Mas | Més Plataforma | Coll ens deixa
:
:
La Plataforma ja suma 27 persones
:
Amb els 11 d'aquesta setmana i els 16 de l'anterior, la Plataforma de recolzament a la candidatura de Baron va sumant ciutadans i ciutadanes, professionals, dirigents associatius i treballadors, que volen donar el seu testimoni personal, independent i amb tota llibertat a favor del progrés i de la manera de fer del seu Alcalde. Aquí teniu els noms de les noves incorporacions
I aquí la dels promotorsTeresa Carreras, periodista - Matias Sierra, jubilat de banca - Toni Merino, gestor públic - Emili Suriñach, empresari - Ascensió Miró, mestressa de casa - Mercè Besalú, moviment sociosanitari - Mireia Ràfols, funcionària - Evaristo Espada, cap de producció - Quim Torres, professor - Joan Vinzo, pediatre - Santiago Ortego, professor universitari
Pere Vilaseca, mestre - Ramon Manté, editor - Sebi Matallana, empresària - Gustavo Herráiz, gestor cultural - Antònia Coll, dependenta jubilada - Lourdes Sellarès, treball social - Glòria López, mestressa de casa - Lluís Galan, empresari - Quico Mínguez, empresa pública - Marc de San Pedro, gestió del coneixement - Juan Carlos Jerez, funcionari - Anwar Bernard Kamawidjaja-Lie, professor d'idiomes - Isidoro Pérez, cambrer - Àngels Llamas, recursos humans - Jaume Álvarez, arquitecte tècnic - Francesc Amat, investigador
Coll, de jove i fa pocs anys.
:
dijous, d’abril 19, 2007
Nouvel i els pisos alts | Lladó al FNAC
:
- Habitar es más que vivir en un apartamento. Una casa no está sólo entre sus paredes. El barrio afecta a la vida de la gente tanto como la propia vivienda. Y más allá del barrio, sus conexiones con el resto de la ciudad, también. En ese marco, un arquitecto puede y debe hacer de todo. Todas las ciudades tienen aspectos desastrosos.
- [A les ciutats no funciona] la planificación urbanística, si es demasiado teórica, genera desastres difíciles de arreglar. Los edificios sin alma son un cáncer.
- [El nou barri a Toledo]. La idea puede parecer nueva, pero en realidad es lo que nunca le dejaron hacer a Le Corbusier: condensar edificación para liberar terreno, estrategia que ahorra espacio y dinero. A él le construyeron los edificios sin rodearlos del paisaje que necesitaban.
- La invasión de las casitas destroza el campo. Ante eso hemos propuesto explotar las dos vertientes: el bloque urbano y el entorno natural.
- Si la vivienda social está en un gueto, deja de ser social.
Lladó a la FNAC
:
Portada del llibre.
:
dimecres, d’abril 18, 2007
La llista de Baron
Foto: Marcos Lossius
:
dimarts, d’abril 17, 2007
Jordi a Santa Coloma | No volem 'botellón'
:
Una de les seves exposicions virtuals.
:
No volem botellón
:
dilluns, d’abril 16, 2007
Programa dels Nous Temps | Plataforma Baron
:
Marcel Prunera, Josep Mayoral i Teresa Carreras, al meu costat. A l'altra foto: Manuel Mas, Joan Antoni Baron i Joan Rangel. Fotos: QM.
:
Nosaltres tenim respostes. Respostes i propostes pels problemes de la gent.
Propostes per l'habitatge: construirem un mínim de 1.200 nous habitatges de protecció pública en venda o lloguer en els propers quatre anys. I això serà possible pel treball fet durant els darrers per aconseguir sòl residencial.
Propostes per l'educació: construirem tres noves escoles bressol i quan acabi el mandat tindrem acabades dues noves escoles de primària i començades dues o tres més.
Propostes per la salut: tindrem acabades les obres d'ampliació de l'Hospital, construït l'ambulatori de salut mental i el CAP de La Llàntia, recuperada la Llar Cabanelles, ampliats i reformats els CAPs de Ronda Prim, de Gatassa i de Cirera-Molins.
Propostes per l'aparcament: 4.000 noves places d'aparcament.
Propostes pel transport públic: una nova xarxa d'autobusos que arribarà fins els nous barris i els polígons industrials, amb un increment del 25% de la flota.
Propostes per la seguretat: 27 nous policies locals.
Propostes per la feina. El Tecnocampus donarà feina a 3.000 persones i el Corte Inglés a 1.000 més. Amb els mercats municipals reformats i amb més de 210.000 metres quadrats de sostre per activitats econòmiques als nous sectors de creixement de la ciutat. Un nou Pacte Local per l'Ocupació i el Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social de Mataró ben desenvolupat.Mataró serà una ciutat que doblarà la seva façana marítima. Que urbanitzarà el tram del passeig marítim entre el Centre Natació Mataró i la riera de Sant Simó.
Que reurbanitzarà el sector del Sorrall, endreçant la façana de ciutat de ponent i dotant a Cerdanyola de nous equipaments i del parc dels Garrofers.
Que resoldrà definitivament els accessos de l'autopista i planificarà les noves infraestructures ferroviàries.Una ciutat que tindrà 325.000 metres quadrats de noves zones verdes i 190.000 metres de nous equipaments.
Més equipaments culturals: can Marfà, la biblioteca de l'Escorxador, can Gassol.
Més equipaments esportius: els nous camps de futbol de la carretera de Cirera, el nou pavelló del carrer Euskadi, amb l'estadi d'atletisme reformat de dalt a baix. Amb el projecte d'un gran equipament esportiu, amb piscines i un gran pavelló esportiu al triangle de Molins.
Neix la Plataforma Alcalde Baron
:
:
:
- Web Plataforma
- Notícia a capgros.com
- Notícia a ElTotMataro.cat
diumenge, d’abril 15, 2007
Hola, escola
:
dissabte, d’abril 14, 2007
La taula parada *
:
La recent adquisició d'obres de la col·lecció Naserio per part del Museu del Prado, amb notables afegits dels seus fons, ha permès la producció, junt amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, d'una magnífica exposició sobre el gènere del bodegó, o de la natura morta, un gènere que prengué força en l'explosió creativa del Barroc, desenvolupant aspectes residuals de les obres que s'havien exposat fins aleshores. La mostra inclou peces de Juan Sánchez Cotán, Juan van der Hamen, Francisco i Juan de Zurbarán, Antoni Viladomat, Luis Paret y Alcázar, Luis Egidio i Francisco de Goya, entre d'altres, de manera que pot ser un dels esdeveniments de la temporada artística de Barcelona.
: :
Dos trets voldria destacar per aquells que vulgueu fer-hi una visita. Un relatiu al tema i, l'altre, a la radical diferència de perpsectiva entre l'escola espanyola i la flamenca. El tema, prendre un aspecte residual per situar-lo al centre, denota clarament l'esperit del barroc, crític amb l'antropocentrisme, que recull la bella imatge bíblica de la pedra rebutjada pels constructors que esdevé la pedra principal (Salm 118,22, Mateu 21,42 i sinòptics, 1 Pe 2, 4, 6). Però no és una pedra, l'objecte triat, sinó, bàsicament, elements per a menjar: fruites, viandes, hortalisses, aviram... L'artista no tan sols vol ensenyar-nos que l'essencial es pot trobar en les petites coses, sinó que ens pretén indicar que són efímeres, que només valen en vida, que la mort (o la negror) les fa lluents i valuoses, que demà ja no valdran. Una altra imatge bíblica ens ve al cap: la de la taula parada com a símbol del Regne.
:
El segon factor, com dic, és la doble visió que, en el regnat espanyol d'aleshores, va produir-se al voltant d'aquest gènere. Mantre que els flamencs, més influïts pels corrents reformistes i l'incipient ètica capitalista, fan dels seus quadres l'aparador de la seva riquesa, la celebració del plaer i de l'abundància, l'escola espanyola, des dels barrocs a Goya, i des de Goya a l'art modern, és tota una altra cosa. La Contra-reforma que liderava Espanya, a nivell cultural, va suposar l'obertura de llenguatges que van possibilitar una visió radicament moderna de l'art. Més crítica que cap altre corrent de la visió il·lustrada, més desconfiada que ningú en les possibilitats emancipatòries de la Humanitat, explora la veritat que hi ha en les perifèries d'aquesta Humanitat idealitzada: en la lletjor, en les possibilitats expressives de la solitud i de la pobresa, en la grandesa de les peces petites, en el bri d'esperança que viu envoltat de foscor i de decepcions, en les fruites o els cossos esberlats i sofrents. Sospita que es allà, i no en la riquesa, que hi ha la veritat amagada. I damunt d'una taula.
* Article per a la revista Valors (abril 2007).
L'exposició Natures mortes. De Sánchez Cotán a Goya, serà oberta al Museu Nacional d'Art de Catalunya (Palau Nacional; Parc de Montjuïc, Barcelona) fins el 24 de juny de 2007.
:
divendres, d’abril 13, 2007
En Bis
- Llibre de condol a capgros.com
- Primeres reaccions ciutadanes a capgros.com
- Entrevista de Judith Vives (2001) a DiariMataro.com
- Entrevista de Patrícia Pereira (2007) a El Tot Mataró
- Editorial de capgros.com
- Post d'Eli Solsona
- Post de Jose Spa
- Post de Javier Naya
- Post de José Luis López Bulla
- Post de Joan Antoni Baron
- Post d'Oriol Rodríguez
- Post de Saül Gordillo
- Article de Manuel Cuyàs a El Punt
- Post de Jordi Merino
- Post de Pere Pascual
- Post d'Antoni Cuadras
- Post d'Esteve Terradas
- Post de Núria Peidro
- Post de Manuel Mas
- Post de Consol Prados
- Post d'Oriol Batista
- Article de David González a l'Avui
- Post de Joan Mora
- Post de Quim Fernàndez
- Article de Pep Andreu a El Punt
dijous, d’abril 12, 2007
L'essencial en un mitjó *
:
Una nova producció itinerant a Can Palauet permet que, per primera vegada en molts anys, Mataró pugui disfrutar d'una exposició monogràfica de Tàpies, centrada en gravats dels anys 80 i 90 i dues escultures de bronze de 1987. Ho fa coincidint en el temps amb una mostra retrospectiva al Macba, a Barcelona, absolutament recomanable, i de la publicació d'un conjunt de reportatges televisius sobre la seva figura. A Mataró, doncs, podem fer una aproximació a l'obra de Tàpies, a les seves constants i al seu univers. Tal i com s'ha plantejat, a més, amb visites escolars i familiars, podrem traspassar la barrera que sovint representa el llenguatge de l'art modern a les nostres pautes de representació i d'interpretació més habituals.
Trencada aquesta barrera, més psicològica que intel·lectual, Tàpies ens suggereix un món molt fecund que, això sí, busca una resposta reflexiva a les seves propostes. Per Tàpies, l'art no és bellesa o, més ben dit, la bellesa no és embelliment; el seu impacte estètic busca commoure i fer pensar. Des dels contes infantils a Macbeth, de fet, des de la cultura se'ns avisa sovint per desconfiar de la bellesa o de l'atractiu. Tàpies recupera aquest discurs en forma de colors frets, de matèries poc utilitzades en la pintura, d'imatges d'impacte, de signes i símbols, de frases, de tota la combinatòria dels traços (des de la fermesa a una versió moderna del sfumatto)... i amb l'ús d'imatges, o de temes, com els objectes quotidians, la guerra i la destrucció, el cos, la vida espiritual i interior... Preocupat pel traç essencial, per representar l'Absolut, a Tàpies li surt la vida quotidiana i un espai buit. Ara et toca a tu omplir-lo.
- * Aquest article va formar partde la revista Valors del juny de 2004 i no recordo haver-lo transcrit en aquest bloc
- L'exposició "Antoni Tàpies. Cos i llenguatge" va fer-se a Can Palauet (21 maig a 27 juny 2004)
- Aquí teniu el catàleg de l'exposició.
- Foto: Martí Gasull.
dimecres, d’abril 11, 2007
Per què bloco?
:
El verb que tradueixi bloguear al català no pot ser bloquejar, o sigui que he posat el verb blocar a veure si me l'accepta algun diccionari. Ho faig per respondre el meme que m'envia la diputada Lourdes Muñoz des del seu bloc i que diu que expliqui quines són les raons que em porten a escriure en un bloc.
dimarts, d’abril 10, 2007
Arriba 'El Corte Inglés' | Espanya creix
:
:
Espanya creix
:
Una dada que no tenim prou al cap és la de la situació de l'economia espanyola, que viu un dels seus millors moments. Segons acaba de fer públic el Fons Monetari Internacional (FMI) en el seu informe anual sobre l'economia espanyola, el creixement del Producte Interior Brut (PIB) pot situar-se al voltant del 3,5% els anys 2007 i 2008. El FMI, a banda de valorar els índexs de creixement del PIB en els darrers anys, lloa també el ritme de creació d'ocupació (més de dos milions de persones amb Zapatero), la recuperació de la productivitat, la moderació gradual de la inflació, als nivells més baixos des de fa dècades, i l'augment del superàvit fins la xifra rècord del 1,8% del PIB. Creu que les reformes empreses són positives, bo i que recomana l'acceleració de les previstes. Destaca especialment l'aposta per la inversió productiva (R+D+i, infrastructures, educació...). Foto: seu del FMI.
dilluns, d’abril 09, 2007
El tamboret blanc
Notícia a capgros.comCrítica de Pere PascualEntrevista a El Tot Mataró
diumenge, d’abril 08, 2007
Feina feta. Ara, més *
:
:
Ha estat el mandat en què hi ha més treballadors ocupats que mai i més empreses que mai, el de la posada en marxa de noves escoles de primària i bressol, el de l’inici del TecnoCampus, el de les reformes a fons dels barris amb importants reurbanitzacions de carrers i places. Ha estat el mandat de nous centres cívics i esportius, de la millora dels serveis a la gent gran, dels joves i de les dones. Ha estat alhora el mandat dels aparcaments: 1300 noves places i 1800 més fent-se. I hem programat fer 1800 habitatges més de protecció oficial.
:
També ha estat un mandat que, com en els anteriors, els tributs han pujat per sota la inflació, que no s’ha generat dèficit, el de la Ràdio, el que ha millorat tot el sistema de neteja i de residus, el que ha assolit 5 milions de viatgers del Mataró Bus, el que més policies té al carrer, el de la reducció d’accidents i de delictes, el del telèfon del civisme i el de la Casa de la Música Popular.
: Quadre d’increment del pressupost (ingressos) comparat amb l’increment de la inflació (IPC) i els dels tributs (OOFF). Font: Ajuntament de Mataró.
:
Ha estat el mandat del control de la immigració, després del desgavell dels anys de Govern del PP: ara els immigrants són legals i paguen impostos i l’Estat i la Generalitat en promouen la integració. I l’Ajuntament actua amb contundència contra els amuntegaments i el respecte als deures.
:
Però ens queda feina per fer: la que ens plantegen els nous temps que vivim, amb nous reptes i nous horitzons. Esperem que els equips que vinguin tinguin la mateixa il·lusió, ganes, força, capacitat de diàleg i de gestió i idees de progrés com les que han fet possible, aquests darrers anys, situar Mataró i els seus ciutadans en la seva millor posició.
* Article publicat com a Portaveu del Grup Municipal Socialista al butlletí municipal MesMataró (abril 2007)
dissabte, d’abril 07, 2007
Tríduum III | Es rebaixa l'IRPF
:
El Govern rebaixa l'IRPF
:
La reforma fiscal del Govern de Zapatero aprovada fa pocs mesos comença a posar-se en marxa amb la nova campanya de l'IRPF que es posa en pràctica aquests dies, i que representarà una disminució entre un 3,5% (segons el Banc d'Espanya) i un 6% (segons el propi executiu) de l'impost de la renda. Avui El País en publica un bon resum. L'increment de les deduccions per a les rendes més baixes, o per als discapacitats, o per als preceptors de beques d'estudis, així com pels que retarden l'edat de jubilació són algunes de les novetats destacades. La reforma fiscal del Govern socialista, al contrari de la del PP, afecta el conjunt de rendes i assoleix objectius reals.
:
divendres, d’abril 06, 2007
Tríduum II | Camins
Tot s'ha complert (Joan 18, 29).
:
dijous, d’abril 05, 2007
Tríduum I | Recomanacions
Recomanacions
: