dissabte, d’octubre 08, 2005

Pressupost | Ple | Feminisme | Radó

Es presenta el Programa Municipal per 2006
:
Aquests darrers dos dies han estat intensos. Dijous al matí, el Govern Municipal feia pública la proposta de Pressupost i Programa Municipal per 2006, que dilluns serà presentada en Audiència Pública a la ciutadania. El civisme, l'accés a l'habitatge, les polítiques socials, l'educació, la cultura, el pacte econòmic, la creació d'ocupació són algunes de les prioritats que cal destacar, i recull a l'abast el que ja havíem demanat els socialistes. Per finançar part del pressupost, les ordenances segueixen una política fiscal moderada, de manera que, de manera ponderada, els contribuents pagaran els tributs de l'any que ve per sota de la inflació. Tot aquest treball s'ha preparat paral·lelament a un procés de participació, fruit del qual s'han incorporat nombroses propostes sorgides d'ell. El procés no s'acaba, a banda de l'esmentada Audiència, els ciutadans tindran l'oportunitat de dir-hi la seva durant unes quantes setmanes. Convido els lectors d'aquest blog que ho facin. Estem parlant de la nostra ciutat i bé val la pena de perdre-hi una estoneta. (A la foto, de Sergio Ruiz, s'hi pot veure els regidors Genís Bargalló, d'ERC, Pilar Gonzàlez, del PSC, l'Alcalde Joan Antoni Baron i Jaume Graupera, d'ICV).
:
Ple d'octubre
:
Al vespre, com ja us vaig anunciar dijous, teníem Ple. Una sessió en la que, a grosso modo, va contenir força acords de consens en els que, òblviament, hi havia molta feina de diàleg entre els grups del Govern i els de l'oposició. Un dels primers acords, que vaig defensar jo mateix en nom de tots els grups sota-signants (tots), fou el que sol·licita a la Generalitat que concedeixi la Creu de Sant Jordi a la precursora de la Maternitat d’Elna, Elizabeth Eidenbenz, de la que vam saber a rel de la participació d'un grup de mataronins a la darrera Universitat Catalana d'Estiu de Prada i que, tal i com vaig manifestar, "permet posar noms i cognoms als valors que defensem: la llibertat, la dignitat". També, amb els vots de tots excepte del PP, vam aprovar una resolució que recolza la proposta de nou Estatut d'Autonomia per Catalunya del Parlament i demanant que el Congrés de Diputats l'aprovi. El PP va desplegar (no sé si amb massa entusiasme) la seva argumentació contra el text: que es vol separar d'Espanya, que és intervencionista ("també ho deien de l'Ordenança de Civisme de Mataró i ara són els primers en reclamar que s'apliqui", els vaig etzibar), etc... Com que ens van citar, al PSC, vàries vegades, vaig haver de rebatre breument aquestes mentides. Per cert, som el primer municipi que s'expressa a favor d'aquest articulat.
:
El Ple també va aprovar provisionalment la modificació del Pla General d’Ordenació a l’entorn del Mas Miralles, al barri de Cerdanyola, un altre dels canvis que s'està preparant per aquest sector mataroní. I vam adjudicar de nou les obres de la Nau Gaudí, després de la rescissió de l'anteror contracte, i del que aviat se'n presentaran els seus usos definitius. L'Ajuntament també adoptarà el domini “.cat” pel seu web i ampliarà les inspeccions per garantir progressivament la retolació en català als establiments. Hi va haver dues peticions a la Generalitat, a més de la creu de Sant Jordi que hem esmentat. La primera, perquè els llibres de text siguin gratuïts per l’alumnat, i la segona, perquè el Laboratori Clínic El Maresme es mantingui a Mataró, després que l'Institut Català de la Salut hagi anunciat el seu trasllat. D'altra banda, el Ple va aprovar l'atorgament la Medalla de la Ciutat al Col·legi Salesià Sant Antoni de Pàdua, amb motiu del seu centenari, i la priorització del reallotjament de persones amb problemes de mobilitat quan sigui inviable posar ascensor a l’edifici.
:
Finalment, vam aprovar també una proposta del PP perquè el Pacte per a la Nova Ciutadania es reunirà per valorar l’estat del Pla Municipal per a la Nova Ciutadania. Però en el discurs del seu portaveu hi vam poder veure, amb un no que semblava un sí, quina serà la línia d'atac d'aquet partit en el delicat tema de la immigració. No deuen recordar que, amb Aznar, la immigració irregular va créixer tres vegades més, a Espanya i que, fins que no ha arribat Zapatero, els immigrants amb situació irregular però amb un assentament més que evident, no han començat a cotitzar a la Segurtat Social.
:
Feminisme
:
Ahir al vespre vaig tenir el goig d'iniciar la presentació d'un engrescador llibre de la periodista Nuria Varela, present a la sala, Feminismo para principiantes. Va ser a la llibreria Robafaves, de Mataró, en col·laboració amb Ediciones B i organitzat per la Secretaria de la Dona del PSC de la ciutat (osti, n'estc molt orgullós, de nou). La sala era ben plena, i me'n vaig emportar algunes conclusions interessants. La primera, que som els homes els que hem d'agafar la torxa de les reivindicacions del feminisme, per tal que sigui tota la societat qui comenci a canvar les causs de les discriminacions. I la segona, que també so els homes qui tenim el problema de la violència contra les dones, de les quals elles en són les víctimes. Sense cap culpabilitat col·lectiva, sinó conscients d'una realitat que precisa amb urgència de la nostra intervenció, més enllà de la perplexitat a la que sempre ens enfrontem quan parlem d'aquests temes.
:
Radó, torna
:
M'apunto a la campanya perquè en Ramon Radó faci un ús més sovintejat del seu blog. És un paio que escriu collonudament bé, que ens posa la mel a la boca, però que publica més de tant en tant que Salinger. Caldria que fóssim més, a veure si el convencem. Ja que s'ha posat de moda, aixòdels blogs, almenys fem que qui escriu bé ho usi...

12 comentaris:

ramon ha dit...

Tot esperant acabar una mica menys neuròtic que Salinger, gràcies pels elogis, força immerescuts d'altra banda.

Sobre Elizabeth Eidenbenz, abans de la campanya aquesta dels de Mataró va sortir un reportatge a la revista "Sàpiens" (juliol 2005) que, si no m'equivoco, va ser la que ho va destapar tot. Curiosament, la historiadora que va escriure-ho (i que és qui ha descobert el tema, crec) és de Mataró, tot i que ara no hi viu: l'Assumpta Montellà.

El 14 d'octubre sortirà el seu llibre "La maternitat d'Elna" (Ara Llibres)

Albert ha dit...

"Feminisme"
Em sembla molt bé la aparició d'un llibre per a principiants. Cal dir que Salvat va treure a la col.lecció GRANDES TEMAS "la liberación de la mujer", 1973. Una posta al dia no està de més.
El que dius està bé perquè el feminisme NO és que la dona es masculinitzi (fumar, dir mal mots, etc.), sinó que L'HOME ES FEMINITZI. Ui! On m'he ficat!

Joan Salicru ha dit...

òstia!
en radó ha escrit! un comment però ha escrit! Voleu dir que això és una insinuació que tornarà o què?
joan

Ramon Bassas ha dit...

- Ramon i Joan:
Veieu com val la pena que Radó torni? No conec ningú més que llegeixi Sàpiens i que ens doni notícies tan fresques.

- Albert:
Segurament deu ser això, i també tenquem la perplexitat que ens causa el nou rol de les dones i, segfurament, el "despiste" del nostre rol.

Albert ha dit...

Justa la fusta, això que en dius "despiste" és la feminització. Els homes només parlem de coses "serioses" -política, economia, futbol, sexe- mentre que les dones només de coses "frívoles" -sentiments, moda, les coses de la llar. ¿Com és que en un restaurant rarament hi ha una taula només d'homes? Que no siguin de negocis eh! També m'agradaria saber si la forma de vestir dels homes -gris- és inevitablement intrínsica (mascle) o indiscutiblement cultural (masculina); encara que els joves van canviant la tendència

Anònim ha dit...

Albert,
sento molt discrepar amb tu, o no ho sento?..., les dones, cert, parlem de sentiments, això que costa tant fer.ho amb vosaltres, de la llar els fills i les parelles, però també parlem del sexe, de les nostres economies i de política!.
Quan vulguis et convido a un sopar amb dones i ho veus tu mateix. No sempre parlem de coses frivoles...
Amb afecte...

Joaquim ha dit...

Ui, ui, ui...
Es que parlar de sexe,d' economia i de política ... no deixa de ser una "masculinització" i ha dones que no s´ho reconeixen , com homes no es reconeixen la seva part "femenina".
Aquest tema és apassionant ...i més si hi ha alguna dona pel mig.
Proposo Ramon una entrada monogràfica del tema.
No pots ventilar-te el "feminisme" en un post amb tres temes més.

Ramon Bassas ha dit...

Joaquim, segurament tens raó qu mereix que en parlem més. I que devem tenir raó una mica tots. L'intercanvi de valors o rols sexuals deu ser tan necessari com, per part dels homes, deixar de posar cara de tonto o de paternalista i incorporar la lluita per la igualtat com una cosa nostra.

Joaquim ha dit...

sI, SI...PER DESCOMPTAT !
Igualtat de drets...però no de sexes.

Albert ha dit...

A l'anònima imperial li preciso, amb simpatia, que les meves cometes tenen ple sentit perquè vull fugir dels absoluts i preciso que a l'inexistent Centre d'Estudis Socialistes havia treballat amb l'equip de les dones feministes i que es parlava de tot, menys sexe, lògic en aquell context. Posats a dir, les dones de la "City" van tan negres com els homes. Tampoc faig la mascletà de no deixar-me invitar per una dama

Anònim ha dit...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

I have a heiraten
site/blog. It pretty much covers heiraten
related stuff.

Come and check it out if you get time :-)

Roberto Iza Valdés ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.