dimecres, de maig 31, 2006

Òmnium i el Guti pel sí | Estatut i Església | "ETA tutela el proceso"

Òmnium i el Guti, pel
:
Òmnium Cultural ha preguntat als socis (aquesta vegada sí) sobre el proper referèndum de l'Estatut i aquests, per majoria, han donat suport al nou text. Crec molt oportunes les reflexions d'Àlex Masllorens (flamant secretari de Cooperació Internacional del Govern) al respecte i lamento, això sí, que un cop coneguts els resultats, la junta decideixi inhibir-se. Tanta prudència contrasta amb l'actitud contrària a la Constitució europea que va mantenir l'entitat, al marge de l'opinió dels socis. Per sort, a Catalunya i Espanya va guanyar el sí, aleshores. Però els atzucacs a França i Holanda mantenen el text en una letargia preocupant.
:
No hi havia pla B, com deia Obiols l'altre dia i recull bé Manuel Cuyàs a El Punt. Ja s'ha vist com, senzillament, la construcció europea ha tingut un revés. Avui recull la reflexió l'exdirigent d'ICV i líder històric del PSUC, Antoni Gutiérrez, en un article a La Vanguardia. Ell, contra l'opinió de la direcció del seu partit, va ser favorable al text europeu. I adverteix els possibles partidaris del no al nou Estatut que la seva posició contrària pot ser letal pels avenços del país. Diu el Guti que "decir no, sin negar que sea legítimo, no puede separarse de las consecuencias negativas que puede suponer, que en el mejor de los casos será quedarse con las competencias que conseguimos en 1979, sin olvidar lo que significaría como descrédito de nuestra credibilidad identitaria o el aprovechamiento demagógico que los sectores antieuropeístas - quiero decir antiautonomistas- podrían hacer de la confusión que se crearía con una hipotética victoria del no al Estatut".
:
Estatut i Església
:
Els amics d'Església Plural em van demanar, com ja vaig anunciar, que assistís a la taula rodona a Barcelona sobre el títol I del nou Estatut, justament el que ha provocat la reacció de sectors conservadors, els més conservadors, de l'Església catalana, que s'estan movent amb destresa (i diners, pel que es veu). Va ser una agradable vetllada, compartida pel diputat de CiU Quico Homs, ponent del text, i per la militant d'ERC Ruth Carandell. vam estar parlant, especialment, de la perspectiva d'oportunitats que ofereix aquest títol, amb el conjunt de la proposta, fent una anàlisi en cada capítol i una valoració general.
:
La meva intervenció va consistir en respondre les preguntes que em van fer, així com mostrar el meu entusiasme amb el nou text estatutari i les possibilitats que incorpora. També vaig advertir sobre la pressió que els grups cristians conservadors volen fer per influir políticament en la retallada de drets i en una visió molt poc adequada a la composició transversal i oberta de l'Església catalana. I que tenen, en l'Estatut, el seu nou enemic. Una nova raó per votar que sí.
:
Arguments pel no a l'Estatut - i XIV
:
¿Sabes que ahora las comunidades más pobres son las que dan dinero a las ricas?”. Javier Arenas, falques radiofòniques del PP d’Andalusia (14-2-2006).
:
El pacto de Zapatero con los nacionalistas catalanes perjudica a Andalucía, y Chaves no hace nada por remediarlo”. Javier Arenas, falques radiofòniques del PP d’Andalusia (14-2-2006).
:
Tenía razón Acebes cuando afirmó, una vez aprobado el Estatuto en el Parlamento catalán, que a partir de ese momento ETA iba a tutelar el proceso estatutario”. Daniel Sirera (28-2-2006).
:

5 comentaris:

Izan ha dit...

Ramón, pel que fa a la postura d'en Guti als comicis europeus, no és que ell estigués en contra del que deia el partit.
ICV va fer una consulta interna i va fer un referèndum, amb la seva campanya, taules territorials, debats sectorials.... per definir la postura conjunta de l'esquerra transformadora.
Milà, juntament amb en Guti feien campanya per una postura, mentre que l'Eudiputat Raül Romeva n'era partidari d'una altre postura.
En el cas de l'Estatut, també hi ha hagut un procés, potser no del mateix format que en les europees, també per definir la línia política comuna.

Anònim ha dit...

Algú sap d'algun blocaire socialista que s'hagi intentat explicar el per què d'una reforma fiscal tan dretanosa com la que pretén aprovar el PSOE amb l'ajut de la dreta nacionalista? Salutacions.

Anònim ha dit...

Algú sap d'un socialista demagog que no raona les coses i parla a base de tòpics?

Anònim ha dit...

Ominum:
Les diverses opcions de rebuig de l'estatutet de la Moncloa, es a dir, no, nul i blanc, han superat el vot afirmatiu.

+competències i -finançament. Si guanya el sí ho tindrem magre!!

Ramon Bassas ha dit...

- Jordi,
Gràcies per l'aclariment.

- Andreu,
A veure si un dia tinc temps i t'explico el que en penso. Però, pel que jo tinc entès, no és una reforma dretanosa.

- Anònim,
Ara mateix no caic...

- Turrai,
T'ho miris com t'ho miris (i com s'ho ha mirat Òmnium), el no va superar el sí. I rebuig=no. Avui penjaré un post on linco una plana que explica clarament que tindrem fo´ça millor finançament, no pateixis.