dilluns, de novembre 13, 2006

Qüestionari | Nous blocs

Qüestionari a "El Tot"

La revista El Tot Mataró, a la que cal felicitar pel seu 25è aniversari (encara em recordo d'en Fernando Rodríguez, el seu fundador, mort fa bastants anys...) em va demanar que respongués un qüestionari per un reportatge que han fet sobre els possibles motius de l'abstenció. Una part important de l'article es dedica als responsables polítics locals i en aquest marc cal llegir les respostes.

També he de dir que, per mi, el fenomen de l'abstenció té a veure, també, amb altres origens de caràcter estructural: El propi sistema democràtic representatiu tendeix a l'excessiva "delegació" de responsabilitats, o a una impressió equivocada que tothom té ganes de participar. No és ben bé així, per desgràcia. I ho dic perquè a mi mateix em costa molt anar a reunions de la meva Ampa (només que les sabés amb més temps...), i això que sóc dels que pensa que l'educació dels fills és tasca dels pares! Podria posar molts més exemples. I una darerra cosa, abans de reproduir el que s'ha publicat. Dimarts passat hi va haver eleccions als EUA amb una baixa participació electoral. I ningú parla del problema de l'abstenció. Ho dic per rebaixar el to de la hipocresia que tots plegats gastem amb cara d'"hem de reflexionar sobre l'abstenció" i quedar-nos tan amples.

  • ETM- 1. A que es pot atribuir l'alta abstenció de l'1-N?
  • RB- L'elevat grau d'abstenció pot tenir molt a veure amb el soroll dels tres anys de govern, l'actitud de l'oposició i les tensions causades pel debat estatutari. Aquest soroll ha contribuït a una significativa "fatiga política", a una alarmant desafecció ciutadana.
  • ETM - 2. L'augment del vot en blanc i dels 'altres partits' –més enllà de ciutadans– és un toc d'atenció a les formacions parlamentàries?
  • RB - Els resultats de l'1N posen de manifest que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya no han volgut atorgar la majoria a cap formació política, i han apostat per un govern de coalició. El nostre és un sistema parlamentari on el que preval és la capacitat per formar una majoria suficient per governar. Crec que el toc d'atenció és l'abstenció, el vot, vagi a qui vagi, em sembla una opció d'entrada positiva.
  • ETM - 3. Quines mesures són les òptimes per reprendre l'interès dels electors desencantats?
  • RB - Primer, governar millor, prendre decisions, agradin o no, resoldre problemes concrets i donar-ne compte, fer-ho sense soroll ni gesticulació excessiva i amb un llenguatge clar i directe, sense embuts, ni hipocresia, ni barroquismes.
  • ETM - 4. Aquestes dades han fet replantejar la pròxima campanya de cara a les properes eleccions municipals?
  • RB - La campanya per les properes eleccions municipals no es posarà en marxa fins quan toqui, no podem estar sempre "en campanya", això cansa a tothom. Ara, a governar i fer-ho bé. Quan fem la campanya, donarem compte d'això i demanarem la confiança per avançar. Però en les eleccions locals, habitualment, hi ha més participació electoral.

Nous blocs

nom Carles Fernàndez, a l'esquerra, amb Paco Aranda. Foto: Eulàlia Mas.

La ciutat blocaire per excel·lència estrena tres autors més. El primer és el del dirigent socialista local, president de l'associació de veïns del seu barri i bon amic meu Carles Fernàndez; el segon és el d'una autèntica cronista cultural (no sé si ningú assisteix a tants actes com ella, però sé sé que ningú n'escriu tantes glosses i tan encertades), Marta Teixidó. I el tercer és el d'un tal Vladimir, a qui els habituals d'aquest bloc coneixereu pels seus sucosos comentaris i les ganes de gresca que traspua. Ànims i a descobrir tot allò que porteu dins i fins avui no us havíeu atrevit a ensenyar. (Tot, o el que vulgueu...). El món és vostre.

Gracias

Gracias, Iñaki.

:

Publica un comentari a l'entrada