dimarts, de febrer 28, 2006

Superàvit | Estatut | Informes

Superàvit públic
:
Avui s'ha conegut que, el 2005, per primera vegada, les arques de les administracions públiques van tancar l'exercici amb superàvit, més de l'1% del Producte Interior Brut. Això desmunta alguns tòpics. Per exemple, que la descentralització territorial comporta un creixement de la despesa pública difícil de controlar, o que l'esquerra no és estricta en les polítiques de contenció del dèficit públic, i permet endegar operacions com la reforma fiscal o la posada en marxa de la Llei de Dependència amb prou garanties. A l'altra cantó de la balança (m'imagino que lògic), hi ha la inflació, que no baixa del 4% interanual. Ho ha dit avui el ministre Solbes, el mateix que, a mitjan dels 90, va aprovar les mesures de contenció previstes a Maasstricht per Espanya i que, des d'aleshores, al país ha viscut l'etapa de creixement econòmic i de reducció de l'atur més important de la seva història. Per cert, amb l'atur, hi ha bones notícies fresques de Mataró.
:
Estatut: ERC, amb el PP?
:
Al proper referèndum de l'Estatut, odria passar que els partidaris de l'Espanya plural formessin el bloc del "sí" a l'Estatut contra el "no" dels partidaris d'una Espanya uniforme, és a dir, els que creuen que la pluralitat és impossible perquè amenaça la unitat o els que pensen que la pluralitat és impossible i cada nació ha de tenir el seu Estat com cada maestrillo su librillo. Aquests són els blocs que sembla que s'estiguin configurant, a no ser que ERC reprengui la seva tradició, la que l'empelta amb Macià i Companys, i opti per donar un vot de confiança al projecte de pluralisme nacional en què pot encaminar-se Espanya en cas d'aprovar-se el nou Estatut. Jugen amb l'avantatge que els altres li resoldran la papereta de l'Estatut mentre ells poden sortir dient que encara és insuficient. Se'n refien dels altres. Sort que els ciutadans també. (Foto: EFE)
:
Tot indica que ho fa per pur tacticisme electoral més que per defensar els interessos de Catalunya que, malgrat que s'ha de respectar molt la mobilització del passat 18 de febrer, només a cop de manifestació no n'hi ha prou per derrotar el PP. De moment, parlamentàriament, són actius en dir no a aquest Estatut i obstaculitzar la seva aprovació, la qual cosa seria tant com trair Catalunya i ajudar el PP en la seva escalada de catalanofòbia per fer caure l'Estatut i el Govern d'esquerres i catalanista. O què us penseu que vindran a fer a Catalunya Rajoy, Acebes, Zaplana i Aznar quan demanin el mateix que ERC al referèndum de l'Estatut?.

Però sé que ERC serà responsable i evitarà aquesta situació.
:
Trias, entre dos focs
:
Xavier Trias es veu impel·lit a donar explicacions als periodistes, primer, per un informe intern del Govern de CiU que feia llistes d'afinitats polítiques de trreballadors de la CCRTV i, després, per acusar alguns diaris d'escriure a dictat del PSC. Una manera molt curiosa d'entendre la llibertat de premsa i d'amagar una actitud impròpia d'un dirigent demòcrata. Però avui també ha de donar explicacions al seu soci, UDC, que ignorava -segons sembla- les operacions demoscòpiques al servei dels interessos partidistes de CiU que feia mentre governava, alguns sota el mandat del mateix Trias.

De les 140 enquestes fetes amb diners públics ocultades pel Govern de CiU podrien agrupar-se en 4 grups i identifiquen les quatre grans obsessions del partit nacionalista:

  • Un paquet de diverses enquestes i estudis encarregats per Xavier Trias en la seva etapa de conseller de la presidència per guanyar l'Ajuntament de Barcelona.
  • Un altre paquet sobre la imatge personal de Jordi Pujol, a través d'enquestes i estudis sobre les repercussions dels seus discursos o la seva imatge als mitjans de comunicació.
  • La recerca dels punts febles dels socialistes com a pregunta constant en els seus estudis qualitatius. A més, es feien enquestes sobre els possibles casos de corrupció que afectaven als socialistes.
  • L'obsessió pels temes identitaris: des de preguntar a les persones si anaven a la fira d'abril o a les ballades de sardanes, passant per la qualificació ideològica dels periodistes de TV3, fins a la possibilitat de crear entitats per vetllar pels valors nacionals.

Tota aquesta informació va ser ocultada al Parlament malgrat que aquest les va sol·licitar en diverses ocasions a preguntes dels diputats socialistes o d'ERC, i malgrat que dirigents actuals de CiU plantegen que això es culpa de l'actual govern. Quin cinisme. En fi, el Parlament ja ho veurà. Ara sí.

11 comentaris:

Pedro ha dit...

Realment en Joan Ferran debeu haver llençat un Sos desesperat perquè el tema del teu blog siguin unes enquestes de fa anys.
No t'he vist opinar sobre l'enquesta de l'ajuntament de Barcelona en què preguntava per la directiva del Barça (??¿¿).
L'argument de posar Erc amb Pp és el mateix que durant la campanya de la constitució europea, i us va sortir el tret per la culata. Cadascú vota el que creu.

Joan Safont ha dit...

Ramon,

Perquè quan ERC encara no havia triat parella de govern, tothom l'estimava, i des del PSC i acòlits s'alertava que podia governar amb la Dreta (uii!) a més de fer creure que ERC era sospitosa de no ser prou d'esquerres, per després quan ja s'ha format govern amb el PSC, es pot fer fora al seu líder perquè ho demana el Secretari General d'un partit germà, i si convé pactar directament amb aquells que abans s'anomenaven la Dreta?

Perquè el dia abans de la Mani del dia 18 Montilla censurava aquesta marxa i després des de Montserrat Tura a Miquel Iceta tots parlàven de l'èxit i de que comprenien que la gent es manifestés contra el PP, tergiversant les intencions dels organitzadors i participants?

Perquè el PSC i el PSOE no tenen cap vergonya en votar, quan convé, amb el PP al Congrés? (i fins al Parlament ja que així va ser en l'elecció de la Mesa del Parlament)

Perquè el PSC ens té tan acostumats a votar de forma diferent a Barcelona i a Madrid, quan li convé al PSOE, votant inclús el mateix que el PP?

Perquè en el tema del Castell de Montjuïc l'únic partit català que dóna suport a la proposta de Bono, ha estat el PP?

I finalment, perquè als petits se'ls exigeix una puresa que els grans ni es plantejan?

Anònim ha dit...

Avui és un dia trist pels mitjans de comunicació catalans, els socialistes han decidit tancara Ràdio 4 sense consultar ningú. Enhorabona.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro,
No, ho he llegit a uns quants diaris. Del dia. Espero que el sí de l'Estatut siqui tan contundent com ho va ser el de la Constitució Europea.

- Joan,
No fugim d'estudi. Saps ta bé com jo que en Carod solet va anar a Perpinyà i, sí, suposo que Puigcercós (secretari general d'un partit germà) no ho sabia. No es tracta de puresa sinó de veure en quin camp es juga: en el de l'Espanya plural o en el que la veuen impossible. però jo faig l'aposta per una ERC responsable que acabarà dient que sí a l'Estatut.

- Anònim,
No m'agrada gens, la decisió (de moment, encara no presa), però, una pregunta: tu l'escoltes, ràdio 4?

Joan Safont ha dit...

No pretenc fugir d'estudi, només que no m'agraden les campanyes agresives per presionar als altres partits. Espero que algú m'expliqui que guanyarem amb l'Estatut de la Moncloa, de moment sé que no guanyarem: ni la gestió en exclusiva de l'Aeroport del Prat i el port de Barcelona i Tarragona, ni un nou sistema de finançament (no em refereixo a pedaços com els que comtempla el pacte Zapatero-Mas), ni la participació en organismes internacionals, ni circunscripció única a les eleccions europees, ni participació en competicions oficials de les seleccions catalanes, ni, per descomptat, la definició del que som...
Quan algú ho expliqui, es podrà pendre una decisió. I la veritat no m'espanta haver de dir que no. Si el PP, per altres motius, diu que no, no és el meu problema. També el PP accepta la democràcia i els DDHH i jo també, i això no vol dir que jo sigui del PP,no?

Xavi Amat ha dit...

Ramon, sincerament, això que fas de comparar el PP amb ERC només perquè tots dos poden acabar votant No ho trobo demagògic i de molt poc talent polític, a més de semblar per a persones incultes. Ja se sap que en els referèndums s'ajunten en cadascuna de les dues opcions gent molt diversa, i acaba votant el mateix que tu persones amb les que, ni en broma, compartiries cinc minuts de la teva vida. Si us plau, Ramon, una miqueta més de nivell polític, gràcies.

Ramon Bassas ha dit...

No hi ha cap campanya agressiva, mireu-vos un moment els arguments q dono. Ja sé q no estan al nivell de segons qui, però en cap moment els rebateu. Són 2. Q ERC pot confiar amb els altres pq s'aprovi l'Estatut i situar-se en un pla superior. I que pot coincidir amb el Pp dient q l'Espanya plural és impossible.

Pedro ha dit...

Ramon, la constitució europea va ser rebutjada per la majoria de ciutadns d'Europa.
S'ha de votar allò que s'ha de votar, no el contrari del teu enemic. La majoria de ciutadans van veure que encara que Le Pen digués no a França i Holanda convenia el no.
Ara pot passar el mateix.

Anònim ha dit...

Esoclto la Sílvia Tarragona, Ramon, i m'agrada bastant.

Anònim ha dit...

P-atètica
P-olítica dels

P-olítics que ens prenen per
S-ers ignorants i sense
C-riteri

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro,
Jo em referia a Catalunya.

- Anònim,
Caldrà que no la deixis d'escoltar.

- Passarell,
Per què no et presentes als Jocs Florals?