Divendres passat, ara fa una setmana, vaig ser a Can Xalant per assistir a la presentació que els dos joves germans responsables del web Verkami (i amb l'assessorament del seu pare) feren del projecte. Aquest es basa en la recerca de finançament de projectes creatius a partir de petites aportacions prèviament fixades, que són recompensades amb alguna experiència o objecte únicament accessibles a través d'aquest mètode. Un escultor que necessita determinat material busca finançaent per comprar-lo i donarà després una infografia, per exemple; o un escriptor, quan editi el seu llibre, en regalarà un amb signatura i una edició digital, posem per cas.
les recompenses van variant en funció de les tarifes que s'estableixin i el grau de maduració del projecte és de 40 dies, de manera que el finançament no es realitza si no s'arriba a l'objectiu. El web permet, a més, que un bloc personal vagi explicant com evolucionen els projectes, o la seva difusió ales xarxes socials (imprescindible) i, evidentment, l'assessorament dels seus joves promotors, uns mataronins ubicats al TecnoCampus. S'adreça a creadors de tot tipus, "dissenyadors, dinamitzadors culturals, pintors, escriptors, curadors, cineastes, fotògrafs, músics... en definitiva somiadors", diuen.
La idea neix de les experiències de 'crowdfunding' que abunden per al finançament de circuits alternatius als Estats Units, per exemple. Un 'fes-t'ho-tu-mateix' des de la col·laboració i les xarxes, un nou mètode d'unir esforços. I molt útil en temps de crisi.
Vaig trobar que la idea és magnífica. Insertada plenament a l'economia de mercat (et dono uns diners a canvi de quelcom que, en realitat, no necessito), resol en part un dels seus handicaps: les dificultats financeres a l'hora d'abordar determinats projectes. Lluny dels bancs, de les fundacions o de les administracions (que ja han posat la infrastructura, per cert).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada