Emm. i Rvdm. Cardenal, Excm. Sr. vocal del Consell General del Poder Judicial, Sr. director del Vè. Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa, Sr. President de la Comissió de Setmana Santa de Mataró, Srs. i Sres. regidors, Sr. representant de Caixa Laietana, Sres i srs.
Benvinguts a la ciutat de Mataró, que us acull amb els braços ben oberts
Vam voler amb entusiasme que aquest Congrés es celebrés a la nostra ciutat. El nostre Alcalde, a qui des d'aquí excuso en tant que es recupera d'una lleu intervenció, va esmerçar-se a fons al congrés de Reus, l'any passat, per presentar la nostra candidatura. No era un prurit de ciutat, un caprici per fer-se notar o una oportunitat més que el nom de Mataró sigui conegut. No. O no tan sols. Es tracta, sobretot, de donar a conèixer el valor que, en aquesta ciutat, la Setmana Santa i el munt de gent que aplega en les seves expressions populars han cultivat amb èxit.
Amb molt d'esforç i generositat, ja fa 25 anys que se celebra una genuïna processó de Divendres Sant, que mou unes 2000 persones per a la seva organització i que mobilitza uns 55000 ciutadans que acudeixen al so rotund de les bandes trencat tan sols per un impressionant silenci o unes saetas. Totes i cada una de les confraries mataronines surten amb els seus passos, fent dels carrers i places de la ciutat els protagonistes d'un altre camí simbòlic: amb els passos de Setmana Santa no podem dir que 'la processó vagi per dins'. La processó va per fora, els carrers són testimonis d'aquesta exteriorització d'allò més profund. Com si diguéssim que les conviccions, les fes, els anhels, les preocupacions fins i tot no les volem tancades a dins, sinó obertes, compartides. Expressades, com diu el lema del vostre Congrés.
Doncs bé, a Mataró, ja dic, el Divendres Sant, es produeix no sé si el miracle però sí l'encert d'unir totes les confraries: des dels Armats amb més de 300 anys de presència a la ciutat fins a les congregacions sorgides del viu record que milers de mataronins mantenen de la seva terra d'origen. Des de la història passada de mà en mà entre generacions d'aquesta ciutat bimil·lenària fins a la història restituïda no com a imposició sinó com a opció. Aquests 25 anys, en plena democràcia, en plena era tecnològica en la qual Mataró també hi és immersa, ens donen doncs moltes lliçons. La primera, que els orígens diferents no obsten per trobar els llaços que ens uneixen. Segon, que aquesta terra només pot ser realment lliure si accepta la seva diversitat com un valor i no com un descafeïnament. Tercer, que l'esforç i la coordinació entre moltes persones assoleixen objectius que un a un no podrem mai aconseguir. I que valen la pena. Quart: que no tot és sumar i restar, quadricular, programar; que també compten les raons del cor en un món que en aparença n'és allunyat. Cinquè: que la ciutat la fa la gent, no pas nosaltres; la fan els 55000 mataronins que esperen quelcom d'aquest camí.
I la Setmana Santa de Mataró no és tan sols això. Una bona colla de germandats i confaries treballen tots els dies de l'any pel Divendres Sant i molts altres esdevenimen també, altres processons i altres activitats. Ho fan amb un esperit de germanor i cooperació que és un molt bon exemple. Com segurament passa a la resta de representants que avui ens acompanyeu. Aquest Congrés ha de servir també per aprendre. Volem ensenyar el que tenim però l'objectiu de veres és el d'aprendre. Sempre aprendre.
Sense anar més lluny, amb les magnífiques ponències previstes. Amb uns concerts que prometen. Amb una col·lecta solidària que us honora. Amb una ciutat molt viva, que bull d'activitats i de ganes i que és a la vostra disposició.
Així, doncs, us desitjo molts èxits i una feliç estada a la nostra ciutat.
* Discurs de benvinguda, com a Alcalde Accidental de Mataró, al V Congrés Català de Confraries, Germandats i Congregacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada