dimecres, de juny 20, 2012

Custòdies




El Congrés de Diputats ha instat el Govern perquè, en un termini breu, determini el canvi legislatiu necessari perquè la custòdia compartida sigui preferent, en cas de divorci o separació, en la línia del que ja aprovà el Parlament de Catalunya a instàncies de l'aleshores consellera de Justícia Montserrat Tura. Incomprensiblement, els grups socialista i d'IU han votat en contra d'una gran oportunitat per corregir el que ha esdevingut, en molts casos, un drama que duu el conflicte dels cònjuges als seus progenitors, segons han denunciat amb força raó les associacions d'afectats, fonamentalment el fet de moltes relacions trencades, i de molt d'odi.


Tan sols una visió tancada i obsoleta dels rols sexuals és la que pot impulsar a no admetre aquestes reformes. Ha estat així fins fa ben poc en el cas del PP, reticent a admetre sobretot que les situacions familiars actuals permeten mantenir rol patern i matern sense necessitat d'atribuir-los a la biologia. És a dir, que hi ha pares o mares que cuinen, que amanyaguen, que expliquen contes i hi ha mares o pares que porten diners a casa, que imposen ordre o que miren el futbol. Però també el món de l'esquerra té les seves coses, abirant possibles discriminacions cap a la dona que no hi són i negant-se a veure com un èxit del feminisme la necessitat d'igualar els rols.

Espero que el text que aporti el Govern pugui admetre el consens necessari per incorporar el màxim nombre de grups polítics en aquesta reforma. I concretament, espero que l'esquerra pugui incorporar com a propi, per un cantó, el patiment de l'escapçament abrupte de relacions entre pares i fills, més corrent del que sembla, i per l'altre, la necessitat de resoldre-ho reformant el que calgui. Aquest no és un tema privat, és política, també. Al capdavall, l'esquerra lluita contra la dominació, fins i tot la més subtil.

No vull parlar més d'això. El millor que he llegit del tema, aquests dies, és una article [aquí] de la periodista Joana Bonet que publica avui La Vanguardia. És exacte, precís i molt ben escrit.