diumenge, de setembre 04, 2005

Estatut i impostos

La reunió del Comitè Federal del PSOE d'ahir no ha fet més que redreçar el camí ja traçat pel president Zapatero que respectarà l'Estatut que surti del Parlament amb l'única i lògica premissa que tingui cabuda constitucional. L'abast de les reformes, el compromís per l'Espanya plural, és tan gran que també és lògic que surtin algunes veus discordants al si del socialisme espanyol (si volem una Espanya plural, també hem d'acceptar un partit plural). Però Zapatero liderarà un procés que serà un èxit per superar totes les pors -totes, catalanes i extremenyes, per entendre'ns- i que serà a l'alçada de l'ambició que pretén. L'ambició federal.
:
Llegiu l'article que avui publica El País de la consellera d'Interior i dirigent socialista Montserrat Tura. En ell insta els partits a abandonar les posicions d'estricta clau electoral que impedeixen el conses (i segurament l'èxit del nou text) perquè, sens dubte, l'únic beneficiat d'això serà la dreta centralista, que dirà "veieu, ja ho deia, jo"). Els obstruccionismes blindadors d'una banda, reforcen encara més la dreta espanyola, per entendre'ns. Al mig, com sempre, CiU, el millor aliat del PP. El seu company Antoni Castells concedeix una entrevista a El Periódico en la que també dóna algunes claus sobre com podem enllestir els trebalss de l'Estatut.
:
Ja sé que riureu amb el sufixe -dad, però Zapatero va dir una frase molt il·lustrativa: "Autonomía es libertad, identidad y pluralidad" (insisteixo que també hi ha d'haver pluralitat a dins, però, ho dic perquè alguns se n'obliden d'això a l'hora de parlar de la Fira de Guadalajara, per exemple).
:
El discurs de Zapatero, tornant a la reunió d'ahir, és de recomanable lectura. Fa un resum molt entenedor de la feina feta i de la que és a punt de fer-se. Avui em sembla molt interessant acostar-se al que en podríem deir la reforma fiscal del Govern espanyol. D'una banda, amb una clara voluntat de no incremetar la pressió fiscal (amb redistribució de l'IRPF perquè se'n beneficiïn les rendes mitges i baixes, just el contrari que el PP) i, d'una altra, amb alguns ajustos impositius per afrontar problemes de finançament en el camp, per exemple, de la sanitat, responsabilitzant una mica més els usuaris de determinats béns (alcohol, tabac) que són alhora generadors de determinats mals. Ah, per cert, i no només amb política d'ingressos, cal actuar-hi, sinó també amb racionalització de la despesa, sense afectar negativament la qualitat de les prestacions. (En aquest sentit Zapatero acaba d'anunciar un important increment de les pensions mínimes).
:
Se n'ha parlat molt, del recàrrec sanitari. Zapatero insisteix que "este recargo sanitario supondrá unos 10 céntimos en una cajetilla de tabaco y 1 céntimo en un litro de cerveza. En el vino, nada, porque como sabéis está exento". Us deixo amb tres paràgrafs molt il·lustratius de l'esmentada intervenció del President del Govern espanyol:
• Sí, bajar impuestos a las rentas del trabajo es de izquierdas; y por eso os anuncio ya que antes de fin de año presentaremos nuestro nuevo modelo de IRPF que reducirá el impuesto sobre la renta a los trabajadores y a las clases medias.
• Sí, defender la sanidad pública universal y gratuita es de izquierdas, y por eso no vamos a desentendernos de los problemas que las CC.AA. tienen para financiar el gasto sanitario, como les gustaría acaso a los que quieren que se desmorone para privatizar ese servicio.
• Sí, disuadir del consumo del alcohol y el tabaco es de izquierdas.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan parles d'un partit plural, vols dir que no entens el PSC com un partit a banda i si com una part integrant del PSOE?

Pedro ha dit...

Que estrany que els consellers de la generalitat utilitzin diaris madrilenys per parlar de la societat catalana. Com si no tinguéssin diaris afins a Barcelona.

Ramon Bassas ha dit...

- Antoni:
El PSC, com saps, és un partit jurídicament diferent al PSOE i les decissions que pren són sobiranes. D'acord amb el protocol d'unitat, però, el PSC participa al s del PSOE amb els drets d'una federació més. I jo, el que volia dir, és que m'agraden plurals tant el PSC com el PSOE com qualsevol dels partits socialistes als que m'afiliaria en funció de la meva residència.

- Pedro:
Celebro que hagis tornat. De les dues intervencions de consellers que cito avui, una és feta en un diari que té la seva seu central a barcelona i l'altra que la té a Madrid, però es ven a Catalunya, on hi fa una edició especial. Trobo que són llocs prou indicats, no?

Anònim ha dit...

Queda clar, gràcies per l'aclariment, com hi ha més d'un i de dos que estaria content amb una refundació del PSOE a Catalunya...

Ramon Bassas ha dit...

Antoni
Potser sí, però t'asseguro que jo no no en conec cap.
Ramon.

Izan ha dit...

Què tal Ramon? Com has vist ja he entrat en aquest món de l'opinió i els blogs.... tot i que encara vagi una miqueta perdut. En principi vaig una mica actiu, i no em falten ganes d'expressar opinions, i debatre-les amb més gent; però el problema com sempre: treure temps d'on ja no n'hi ha.

Felicitats pel teu blog,

Jordi Merino

Ramon Bassas ha dit...

Jordi,
Gràcies.
Sí, hauràs de tenir una mica de disciplina i, sobretot, no t'agobiïs.
Al teu servei,
Ramon B.

Anònim ha dit...

Aquest post dona per fer més de 10 comentaris, però em limitaré a referir-me als impostos`per dir el següent:
Quan jo estudiava només feien declaració de renda els rics i ara només en fan els assalariats, i que mentre es consumeixi alcohol i tabac –a vegades el assalariats no podem consumir altra cosa- gravar aquest productes només perjudica a l'esquerra.

Ramon Bassas ha dit...

Turrai,

Com dius, això dón aper una llarga conversa.

Respecte a l'IRPF (i per alguna experiència en el camp de la recaptació local) crec que la clau perquè pagui tothom rau en la inspecció. Em consten plans més ambiciosos del Govern actual que en l'anterior, on pràcticament es va desmantellar. I en la pròpia estructura de l'impost, jo tendiria a reduir el nombre de trams que, com bé saps, concentren la progressivitat en les rendes mitjanes.

Respecte als impostos indirectes que graven l'alcohol i el tabac, em remeto al discurs de Zapatero. D'una banda, es tacta de productes la inducció dels quals perjudica la salut. I d'una altra, Espanya és el país de la UE que més baixos els té. Pensa que, com transcric més amunt, Zapatero recordava que "este recargo sanitario supondrá unos 10 céntimos en una cajetilla de tabaco y 1 céntimo en un litro de cerveza. En el vino, nada, porque como sabéis está exento". O sigui que no crec que perjudiqui gaire. Ben al contrari.

Anònim ha dit...

Ramon:
El vi exempt i la cervesa no. (Això és molt de la España cañí i poc de la España del talante)

Ramon Bassas ha dit...

Turrai
Ho hauria de mirar, però diria que l'exempció és prèvia a aquest govern. I per altres raons que el tema "cañí" o "talante".