Quatre ratlles per dir-vos que ahir, al Consell de Ciutat, presidit per l'Alcalde, vam presentar les dades que ja havíem avançat a la darrera Comissió Municipal Informativa que presideixo respecte a l'activitat sancionadora en matèria de civisme a Mataró durant l'any 2005. Ho vam fer en el marc d'una avaluació de tota l'actuació municipal en matèria de civisme, no tan sols la sancionadora/reparadora sinó també en l'educativa i de sensibilització.
:
De les dades destaquen més de tres mil actes o denúncies aixecades, tant per la possessió o consum de drogues a la via pública (sovint, el nucli del segrest de l'espai públic que volem combatre), fins a l'abocament de residus, l'abandonament de vehicles, les molèsties per soroll, les defecacions (animals i humanes), les pintades, els insults a l'autoritat, etc. Justament, repensar l'autoritat des de la democràcia, en un país com el noistre dominat per 40 anys d'autoritarisme, és un dels reptes que vaig assenyalar en la presentació que vaig tenir l'honor de fer davant un Consell que es va mostrar altament participatiu, amb propostes i idees de força interès. Aquesta idea, junt amb la necessitat de posar-nos límits a les nostres possibilitats de realització per fer-les realment efectives, és el que ens ha de permetre gaudir de l'espai públic sense segrestos, com deia, de forma saludable, amb un tracte correcte, respectant la vida pública com un valor, no com un contenidor.
:
També vaig dir que les sancions, o reparacions (l'Ordenança de Civisme inclou la possibilitat de tasques alternatives per sancions lleus), no ho resoldran tot. Sospito que algunes de les propostes apuntades (les escoles, les campanyes...) tampoc. L'impacte damunt la cultura cívica que tenen molts altres factors és realment impressionant. Però estic segur que tot ajuda. I que l'administració pública, governada per l'esquerra, prengui partit pels límits (penso des de la Llei del Tabac fins el carnet per punts), és una gran oportunitat. (Foto: Ajuntament de Mataró)
9 comentaris:
Espero que això no acabi com a França.
Crec que hi ha trets diferents. Però la reflexió estic d'acord que és europea.
Ramon, ens podries informar de quines accions s'han fet o es faran per evitar el cada dia més estes fenòmen dels cotxes-discoteca-ambelsvidresbaixats? estrictament incompleixen la llei de contaminació acústica però no m'imagino a la policia perseguint-los amb un sonòmetre. L'ordenança contempla algun sistema àgil de sanció?. Ja he presenciat un parell de discusions violentes a la via pública per aquest tema (que bajes la música! que no me da la gana! etc...) i em consta que els que dormen a prop d'un semàfor passen cada vegada passen les nits menys tranquils.
perdó, el comentari anterior era meu
Això es pot denunciar via Ordenança de Civisme, aportant dades, algun testimoni, etc. I ho pots fer tu mateix.
molt bona sortida per la tangent... però resulta que el ciutadans no portem un sonòmetre a la ma. Recorda que som els ciutadans els que ens dotem d'unes eines (administració) per resoldre els nostres problemes col·lecius, no al revés.
Pere
Disculpa, no em volia sortir per la tangent, sinó tot el contrari. Si en el moment de produir-se els fets no hi havia la Policia ni cap sonòmetre, es pot fer malgrat tot una denúncia explicant els fet i, com et deia, aportant testimonis. Aleshores, l'administració ja es posa en marxa.
Com pot ser que prohibir sigui una bona solució???
Prohibir el tabac, el alcohol, la velocitat, ...
El sexe també el prohibiran aviat????
Sancions per fumar en un bar... sancions per beure cava el dia de Nadal i anar en cotxe a casa, radars a la via europa, Cami de la Geganta, i carrers llargs i rectes.. on s'inflen a fer caixa!!!
Que maco és prohibir si això vol dir fer CAIXA!!!
Tenim menys llibertat ara que amb el fatxes al govern!
On anirem a parar...?
Albert
- Abert,
Els límits (i fer-los complir) són la garantia de poder exercir bé la llibertat. Aix+ò sí, si els posem de forma democràtica.
Publica un comentari a l'entrada