diumenge, de juliol 23, 2006

Julianes, sempronianes i enquestes

Baron amb julianes i sempronianes
:
nom Foto: Albert Clavell (2005).
:
L'Alcalde Baron sorprèn aquestes Santes amb la recepció que farà dimecres que ve a les mataronines que es diuen Juliana i Semproniana, les patrones de Mataró a les quals és dedicada la festa major, sempre citades elípticament i, sovint, sense fer-ne massa esment. Aquest fet, en altres poblacions, es deu a la voluntat d'honorar el nom local i, de passada, mirar si la gent s'anima a posar aquests noms. Entenc que Semproniana, especialment, fa de mal dir. Però l'acte és simpàtic.
:
En tot cas, em serveix per dir que un dels trets diferenciadors del nou Alcalde és justament la seva aposta per la cultura popular i per intervenir activament en la festa major, amb una intervenció no intervencionista, valgui la redundància, però conscient del seu paper, aportant el sentiment, el tremp i la presència que hi vol imprimir com a màxima autoritat local. No cal dir que les suspicàcies contràries (a ell i a Montilla, per exemple) fan pensar que segons qui no pot entusiasmar-se amb els trets identitaris locals, com si formessin part de la genètica i no de l'elecció. Bé, ho amaguen, parlen que no poden ser catalanistes i en realitat, volen dir això que vostè i jo pensem. Doncs no, Les Santes són la festa de la suma, de la identitat que ens uneix perquè o bé l'hem mamat o bé l'hem elegit. I no sempre el primer és característic del segon.
:
Enquesta i entrevista
:
nom
:


Nova enquesta pre-electoral a La Vanguardia, amb anàlisi inclosa aquesta vegada sobre Catalunya que, com diu avui Miquel Iceta (de qui trec els links, gràcies), dibuixa un escenari obert. Si la setmana passada, la del Centre d'Estudis d'Opinió mostrava un lleuger avantatge del PSC, ara en mostra un d'idèntic de CiU, amb una oscil·lació que, de moment, porta a l'empat. CiU obtindria 34.2% i 51 escons, (30.9% i 46 el 2003); el PSC, 32.4% i 44 escons, (31.2% i 42 el 2003); ERC, 12.3% i 17 escons, (16.4% i 23 el 2003); PP, 10.2% i 13 escons (11.9% i 15 el 2003); ICV-EUiA, 8.3% i 10 escons (7.3% i 9 el 2003). Artur Mas seria el candidat preferit com a president pel 39% i José Montilla pel 36%. Uns números, doncs, que podem millorar a mesura que avanci la campanya, en la que el moviment de fons a favor del candidat socialista, que avança i sorprèn a mesura que és conegut per l'electorat. Vegeu què en diu Ferran Monegal, a rel d'una recent entrevista, en un article a El Periódico que acaba així: "Després d'espumes, piruetes, i artistes, sembla que ha tornat l'esquerra. Benvinguda."
:
Per cert, avui Montilla concedeix una entrevista a La Vanguardia que mostra el seu caràcter convençut, clar i de política amb ambició de país. M'ha fet gràcia una dada que sovint oblidem de l'aspirtant (que no candidat) Artur Mas: ell és un catalanista de darrera hora, de despatx a la generalitat; quan tocava defensar-lo al carrer, Montilla hi era i Mas, no. Però no es queda en aquesta anècdota, proposa algunes iniciatives i objectius de llarg abast, de resolució dels problemes reals que té el país i la seva gent. I es mulla. Contra els 23 anys sense línia a les Gavarres, i contra una visió, diem-ne, de masia a l'Empordà els caps de setmana, el candidat socialista defensa que la línia d'alta tensió arribi a Catalunya, a la que ha de desenvolupar una oferta econòmica i turística de gran valor afegit si vol fer un pas endavant.
:

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot respectant l'ideòleg televisiu, amb manietes que molts coneguem, és un insult dir que ara sembla que arriba l'esquerra. Sobretot per tots aquells i aquelles que sempre l'hem volgut defensar en les formes de partticipació ciutadana, des dels barris, des de les associacions de veïns, en un món més just, solidari, molt intervencionista en temes socials... i ara sembla ser que amb el senyor Montilla, o com es comença a dir ja en alguns sectors de l'esquerra transformadora, "el senyor empresa", tot està arreglat.
Sincerament, esperem que aquesta flama d'esquerres us duri a l'endemà de les eleccions i, els que us hem votat en algun moment, no us ho haguem de recordar dia rera dia.

Ramon Bassas ha dit...

Anna,
Tranquil·la, en aquest país només es fan polítiques d'esquerres quan hi ha un president del PSC. Amb Montilla (senyor empresa? és que amb Montilla hi haurà més empreses? doncs molt bé!).

Pedro ha dit...

Sí clar, en 23 anys no es va construir cap hospital. I per cert, la línia elèctrica sembla que Zapatero no té cap pressa per fer-la (és el govern central qui l'ha de fer-la). I el quart cinturó, doncs tampoc, que a vegades sembla que quan manen els altres la generalitat té plenes competències.

Ramon Bassas ha dit...

Tranquil, Zapatero sí que ho farà.

Joan Lleonart ha dit...

Ramon,

també podríem dir que en aquest país, i en moltes de les seves ciutats, només es fa política d'esquerres si hi ha algú d'ICV que condiciona i tira cap a l'esquerra al president(o alcalde) del PSC de torn.... ;-)

Ramon Bassas ha dit...

Joan
Saps molt bé que, si bé els acords amb ICV són molt importants per formar àmplies majories d'esquerres als municipis i a les institucions, també és cert que no són distintius de la política d'esquerres. En canvi, ni que sigui pel volum i la posició que ocupa el PSC, sense el PSC no hi pot haver majories d'esquerres. Però vaja, no fem com sempre i no caiguem en la temptació de posar l'ull en les nostres diferències: el nostre adversari comú és molt potent.

Anònim ha dit...

Deu ser una sort tenir un partit com Icv que et serveix per formar les joventuts...

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim
No sé per què ho dius. Tenim una Joventut Socialista amb força gent i activitat.