dilluns, d’abril 14, 2008

Hitch-arquitectura

El suplement cultural del diari ABC de dissabte passat publicava un reportatge sobre la publicació del llibre The Wrong House (Ed. 010 Publishers) de Steve Jacobs, en el que analitza el tractament de l'arquitectura en les pel·lícules d'Alfred Hicthcock. "Hitchcock es el constructor de una poética tétrica y claustrofóbica del espacio" -diu l'article- el cineasta que creia que l'arquitectura era «el gran y eternamente provisional marco del significado humano».
:
Continua el text dient que "Las impecables construcciones visuales de espacios interiores y la relación con el entorno urbano de los personajes en sus películas están imbuidas de una dimensión psicológica que, aun concebidas como una prolongación simbólica del personaje que ocupa o percibe dicho espacio, poseen valor como expresión visual de estados psíquicos humanos". Jacon¡bs estudia també la relació dels moments de clímax dels fims amb edificis emblemàtics, així com la relació del caràcter psicològic de l'escena amb el seu entorn. Hithcock va començar al cinema com a director artístic, admirat per l'estètica alemanya dels anys 20, de manera que en la seva etapa de director, també es notava aquesta influència expressionista i subjectivista.
:
L'article acaba indicant que "la reflexión sobre esa dimensión esencial e inmaterial del poder del espacio a la que nos conducen los fotogramas de las películas de Alfred Hitchcock tal vez nos sitúa ante una definición que sublima auténtica complejidad y belleza de la arquitectura, exponiendo la necesidad de un vínculo profundo entre ella y el individuo. Una visión arquitectónica que fue construida en la mente de un no-arquitecto". Això sí que és original.
:
Vaig enviar aquestes notes del damunt a una blocaire molt entesa en cinema. Com a mi em va passar, la primera que li va venir al cap Vertigo (vegeu foto i vídeo), però també va pensar en Psicosis i Recuerda, "amb aquelles arquitectures, les portes, etc que li va dissenyar en Dalí..." I recomana dos autors més interessats en l'arquitectura al seu cinema com són Orson Welles, o Peter Greenaway.
:

:
Foto: Fotograma de Vértigo (1958). Vídeo, U2, Vértigo (2004), amb imatges del film.
: