dimecres, de setembre 05, 2012

L'erotisme bíblic, a estudi


El llibre eròtic més bell que haureu llegit mai, sens dubte, és a la Bíblia. S'anomena el Càntic dels Càntics i, malgrat que és un poema relativament breu i explícit, ha portat multitud d'interpretacions. Especialment perquè s'isnisteix, sovint, en el seu caràcter al·legòric referint-se a Israel i el seu déu, obviant massa de pressa, de fet, la constatació que aquest llibre sagrat fa de la sexualitat humana com a vehicle de l'amor i, per tant, de Déu. Un interessant article de Frederic Raurell, de fa anys, publicat a la Revista de Teologia de Catalunya (núm. 6, 1981, pp. 257-298), en parla àmpliament (aquí). Allà el prestigiós teòleg caputxí afirma sense embuts que "quan la filosofia o la religió neguen el plaer, neguen el cos, l'erôs i acaben negant la integritat de la persona". No sé, però si és així crec que hi ha moltes coses a rectificar, oi? Començant pels nostres prejudicis.

Per això he llegit amb entusiasme que el Centre d'Estudis Pastorals prepara un curs, dirigit per l'amic Javier Velasco, des de l'octubre al desembre d'enguany. Crec que, pels qui us interessi el tema des de qualsevol de les vessants, és una gran oportunitat. Us en deixo les dades:

Dies: dijous 18 i 25 d’octubre; 8, 15. 22 i 29 de novembre; 13 desembre de 2012
Horari: de 7 a dos quarts de 9 del vespre
A càrrec de: Javier Velasco-Arias
El «Càntic dels Càntics» ha estat interpretat al llarg dels segles, tant pel judaisme com pel cristianisme, des d'una perspectiva tipològica com a imatge de l'amor de Déu i el seu poble.
Però aquesta obra va entrar en el cànon de la Bíblia com un llibre que narrava l'amor esponsal entre un home i una dona, des de la perspectiva positiva de la Creació: «Déu veié que tot això era bo»
Ambdues perspectives no tenen per que ser excloents: un amor íntim, fins i tot eròtic, no està en contradicció d'una lectura d'amor de Déu cap a la persona humana i de la persona humana cap a Déu.
Descobrirem, al llarg del curs, si es poden compaginar les dues visions.

Més informació al «Centre d'Estudis Pastorals de les Diòcesis Catalanes»
Rivadenyera 6, 3r - 08002 Barcelona
Tel.: 933 174 858
E-mail: cep@cepastorals.cat

Il·lustració: Gustav Klimt, Parella d'amants (1917-1918)