dilluns, de gener 21, 2013

Per fer-nos companyia

Gairebé recomanaria llegir aquest llibre en bona companyia, una tarda d'aquestes d'hivern. Una companyia que acceptés d'escoltar els millors versos d'altri a criteri d'un dels millors poetes de casa nostra. Perquè Marques de Foc (Ara Llibres, 2012) és un rar llibre de Narcís Comadira que neix, de fet, com a proposta per comentar els poemes que més han influït a la seva obra. Comadira, en canvi, intenta cosir amb fil biogràfic la seva formació poètica, que és profunda i apassionant. Deia l'altre dia Joan Margarit a Mataró que les biografies s'haurien d'escriure en vers perquè la poesia tracta de tu mentre que la prosa ho fa dels altres. Jo afegiria que "dels altres que hi ha en tu", també. 

En tot cas, estem davant una acurada selecció de poemes, tant catalans com castellans com anglesos, italians, polonesos o francesos, amb les seves oportunes traduccions, amb notes sobre la influència d'un determinat text en l'obra del nostre autor i amb comentaris impagables, breus però concisos, sobre els millors poetes del món, per dir-ho de manera barroera, segons el criteri de Comadira.

Per tant, busqueu bona companyia i reciteu aquests poemes (els poemes són escrits per ser recitats), tant li fa si en la seva llengua original o en català, si voleu tenir una experiència interessant a partir d'aquest llibre. Veureu quina potència poden tenir, quins matisos amaguen, quines paraules proposen a cada cas, quina cadència i quins silencis exigeixen. I trenquem, per un moment, la solitud que exigeix tota lectura, sobretot la poètica. Compartim, així, la seva companyia. Perquè, tal i com acaba Comadira aquest exquisit llibre
Naixem i morim sols. Però les experiències serioses de la solitud dels altres, formalitzades, és a dir, convertides en literatura, convertides en poemes, ens fan companyia (p. 231).