diumenge, de febrer 13, 2005

Sants Ciril i Metodi, pregueu per nosaltres

inauguracioRiera Joan Antoni Baron, Alcalde de Mtaró, s'adreça al públic sota la mirada (vegeu quines mirades, són molt eloqüents) de la regidora Montse López (PSC) i Joaquim Esperalba (CiU). Foto: Óscar Rojano.
:
Ahir vam inaugurar La Riera, el tram entre el carrer de Sant Josep i la Muralla, que és la continuïtat natural de la zona de vianants recuperada fa nou anys a la part de baix, i que tant bons resutats ha donat fins avui. Realment, la gent estava molt contenta, molt il·lusionada per la recuperació d'aquest espai central tan emblemàtic. Alguns recordaven antigues batalles per cnve`ncer de bondats sobre la peatonalització que ara ben pocs qüestionen. D'altres es meravellaven del goig que feia, tan buida, la nit anterior, com ara plena de gom a gom, de força vida. La prova: la commemoració de la tragèdia del tsunami a l'Àsia, que es feia al tram de sota. Ahir va ser un gran dia pel projecte de recuperació i revitalització del centre i dels barris antics de la ciutat. Projecte que no cessa i que ha de provocar, com deia l'alcalde, que no hi hagi "teixits morts". Potser no convencerem tothom, segurament, però estic segur que sí una immensa majoria.
:
La Vanguardia publica una enquesta de Noxa que confirma les tendències de les altres. Del referèndum, cal destacar un "sí" massiu i majoritari i, en tot cas, força dificultats en el combat contra l'abstenció, que faria pujar el "no" fins al 21% i situaria la posició favorable al 70%. Només els electors d'ERC, i encara, són majoritàriament contraris al Tractat. També es confirma la bona valoració del Govern Zapatero (amb una gran desconfiança cap el PP) i hi ha un recolzament als aspects més polèmics de la seva gestió, amb alguns matisos. Alhora, reproduiexen la tendència a ampliar la diferència entre ells socialistes i el PP en intenció de vot, així com una lleugera alça d'IU i una lleugera baixa de CiU i ERC. S'atreveixen a fer una projecció d'escons que situaria als socialistes en 170-173 escons (ara 164) que pàcticament es treurien tots al PP.

enquestanoxafebrer2005
:

Els diaris d'avui porten bones notícies per l'esquerra a l'exterior. D'una banda, al procés d'espavilament del Partit Demòcrata als EUA, amb l'elecció de Howard Dean com a president per saccejar-lo i portar-lo de nou al Govern. Dean promet moguda i guanyar a la dreta "des de sota", ciutata ciutat, estat a estat. I de l'altra, respecte a les expectatives de José Sócrates, del PS, a les eleccions de diumenge que ve a Portugal que, després del desgovern de Santana Lopes, sembla que el país vol el canvi.

howarddean Dean es mostra eufòric durant el seu discurs d'acceptació de la presidència demòcrata. Foto: Reuters / Kevin Lamarque.
:
Avui i ahir al matí (avui, abans de la visita oficial a la Fira de l'Arbre, un exitàs com sempre) he anat a fer campanya pels carrers, mercats i parcs, amb el "sí" a la solapa. Ens hem trobat de tot, però, i això és molt agraït, gent que et pregunta sobre això i allò, que demana que li aclareixis coses, que el tranquil·litzis en d'altres. I gent que et fa un somriure còmplice, "no fallarem, diumenge". Els altres del "sí", de nou, sense aparèixer, serà que han delegat en el PSC tota la feina? (Han pensat amb la factura?).
:
Parlant d'això, us he de dir que la plana web sobre la Constitució Europea més complerta i senzilla que he trobat és la del Ministeri d'Afers Estrangers, des de la que podeu demanar que us n'enviïn un exemplar. I també (d'un vaig treure un polèmic article de la Falange l'altre dia) hi ha un bon recull d'articles a Internet (no tots favorables) sobre el tractat constitucional al darrer número de la revista La Factoría, que dirigeix Carles Navales.
:
Ah!! I demà, dia 14 se celebra la festa dels patrons d'Europa, sants Ciril i Metodi, que eren germans i van viure al segle IX a Moràvia, bo i que eren originaris de Salònica. Del primer prové el famós alfabet cirílic, que s'usa encara al món eslau. En fi, pregueu per nosaltres (ens fa falta).
:
cirilimetodi Sant Ciril, monjo, i sant Metodi, bisbe.
Publica un comentari a l'entrada