diumenge, de febrer 13, 2005

Sants Ciril i Metodi, pregueu per nosaltres

inauguracioRiera Joan Antoni Baron, Alcalde de Mtaró, s'adreça al públic sota la mirada (vegeu quines mirades, són molt eloqüents) de la regidora Montse López (PSC) i Joaquim Esperalba (CiU). Foto: Óscar Rojano.
:
Ahir vam inaugurar La Riera, el tram entre el carrer de Sant Josep i la Muralla, que és la continuïtat natural de la zona de vianants recuperada fa nou anys a la part de baix, i que tant bons resutats ha donat fins avui. Realment, la gent estava molt contenta, molt il·lusionada per la recuperació d'aquest espai central tan emblemàtic. Alguns recordaven antigues batalles per cnve`ncer de bondats sobre la peatonalització que ara ben pocs qüestionen. D'altres es meravellaven del goig que feia, tan buida, la nit anterior, com ara plena de gom a gom, de força vida. La prova: la commemoració de la tragèdia del tsunami a l'Àsia, que es feia al tram de sota. Ahir va ser un gran dia pel projecte de recuperació i revitalització del centre i dels barris antics de la ciutat. Projecte que no cessa i que ha de provocar, com deia l'alcalde, que no hi hagi "teixits morts". Potser no convencerem tothom, segurament, però estic segur que sí una immensa majoria.
:
La Vanguardia publica una enquesta de Noxa que confirma les tendències de les altres. Del referèndum, cal destacar un "sí" massiu i majoritari i, en tot cas, força dificultats en el combat contra l'abstenció, que faria pujar el "no" fins al 21% i situaria la posició favorable al 70%. Només els electors d'ERC, i encara, són majoritàriament contraris al Tractat. També es confirma la bona valoració del Govern Zapatero (amb una gran desconfiança cap el PP) i hi ha un recolzament als aspects més polèmics de la seva gestió, amb alguns matisos. Alhora, reproduiexen la tendència a ampliar la diferència entre ells socialistes i el PP en intenció de vot, així com una lleugera alça d'IU i una lleugera baixa de CiU i ERC. S'atreveixen a fer una projecció d'escons que situaria als socialistes en 170-173 escons (ara 164) que pàcticament es treurien tots al PP.

enquestanoxafebrer2005
:

Els diaris d'avui porten bones notícies per l'esquerra a l'exterior. D'una banda, al procés d'espavilament del Partit Demòcrata als EUA, amb l'elecció de Howard Dean com a president per saccejar-lo i portar-lo de nou al Govern. Dean promet moguda i guanyar a la dreta "des de sota", ciutata ciutat, estat a estat. I de l'altra, respecte a les expectatives de José Sócrates, del PS, a les eleccions de diumenge que ve a Portugal que, després del desgovern de Santana Lopes, sembla que el país vol el canvi.

howarddean Dean es mostra eufòric durant el seu discurs d'acceptació de la presidència demòcrata. Foto: Reuters / Kevin Lamarque.
:
Avui i ahir al matí (avui, abans de la visita oficial a la Fira de l'Arbre, un exitàs com sempre) he anat a fer campanya pels carrers, mercats i parcs, amb el "sí" a la solapa. Ens hem trobat de tot, però, i això és molt agraït, gent que et pregunta sobre això i allò, que demana que li aclareixis coses, que el tranquil·litzis en d'altres. I gent que et fa un somriure còmplice, "no fallarem, diumenge". Els altres del "sí", de nou, sense aparèixer, serà que han delegat en el PSC tota la feina? (Han pensat amb la factura?).
:
Parlant d'això, us he de dir que la plana web sobre la Constitució Europea més complerta i senzilla que he trobat és la del Ministeri d'Afers Estrangers, des de la que podeu demanar que us n'enviïn un exemplar. I també (d'un vaig treure un polèmic article de la Falange l'altre dia) hi ha un bon recull d'articles a Internet (no tots favorables) sobre el tractat constitucional al darrer número de la revista La Factoría, que dirigeix Carles Navales.
:
Ah!! I demà, dia 14 se celebra la festa dels patrons d'Europa, sants Ciril i Metodi, que eren germans i van viure al segle IX a Moràvia, bo i que eren originaris de Salònica. Del primer prové el famós alfabet cirílic, que s'usa encara al món eslau. En fi, pregueu per nosaltres (ens fa falta).
:
cirilimetodi Sant Ciril, monjo, i sant Metodi, bisbe.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

En fi, pregueu per nosaltres. Pels qui votareu que Si, i pels qui VOTAREM QUE NO i patirem les conseqüencies de la vostra miopia.

eLOI ha dit...

Benvolgut Ramon,

pregueu pels que votem des de l'estranger per a correu, pregueu perquè aquesta constitució no sigui aprovada amb un trenta per cent de participació, i sobretot... preguem perquè el Partit Demòcrata es converteixi en un partit d'esquerres. Em contesta entendre que qualifiquis obertament d'esquerres un partit polític que defensa el neoliberalisme, la lògica de les grans multinacionals, les intervencions militars persuassives o la pena de mort en casos "crítics". Això és ser d'esquerres? Llavors és que potser jo no sóc d'aquestes esquerres...

Ramon Bassas ha dit...

Benvolgut Eloi,
No és ben bé que digui que el PD és d'esquerres, sinó que la seva revitalització (i l'escorament cap a posicions de Howard Dean) és una bona notícia per l'esquerra. La política dels EUA, certament, no es pot avaluar amb ulls europeus, per això se'ns fa complicat entendre com hi conviuen posicions polítiques tan allunyades de l'esquerra al partit en què les persones d'esquerres dels EUA confien, inclosos els socialistes, que participen als seus "causcus". Senzillament és això. Vinga, ja t'has inscrit per votar per correu?

Joan Antoni ha dit...

Doncs apa a pregar tots junts.
De totes maneres jo ho faré a Sant Benet, que a més de ser el patró d'Europa (no sé que s'empatolla en Bassas amb aquest parell ara)feia allò de "ora et labora".
o com diuen en castellà: a Dios rogando y con el mazo dando.

eLOI ha dit...

Inscriure's per votar per correu m'ha portat un parell de matins a l'embaixada espanyola de Copenhaguen, però al final ho he aconseguit!
Amb el tema del Partit demòcrata... caldria fer un sopar. Als EUA hi ha partits ecologistes i socialistes fora de les òrbites del totpoderós PD -més de 10 mil.lions de vots el 2001 i uns 8 mil.lions en les darreres eleccions-. Em resisteixo a creure que la millor opció política als EUA és la tragicomèdia demòcrata. També caldria parlar de temes com la llei electoral americana dels estats, immensament més perversa que la catalana. :P
Per altra banda, endavant amb la vostra campanya Joan Antoni. I ésclar que sí, "con el mazo dando". Per sort per uns, per desgràcia d'altres, tots els meus amics afirmen que els únics que fan campanya a Catalunya d'una manera continuada i potent sóu els socialistes. Però insisteixo: preguem perquè aquest tractat no sigui aprovat amb un dramàtic trenta per cent de participació.
Per acabar, aneu visitant el meu weblog. I Joan Antoni, a veure quan te n'obres un!