dimecres, de juny 27, 2007

Rocafonda i El Palau


De nou, la Llei de Barris
:
Aquesta tarda coneixíem la notícia de la concessió dels ajuts previstos a la Llei de Barris per a projecte de reforma dels barris mataronins de Rocafonda i El Palau, els pioners a la ciutat en un projecte de canvi integral, ja fa força anys (amb l'impuls inicial dels fons europeus), que pot veure culminada una transformació urbana a tots els nivells (de l'espai, dels equipaments, dels serveis, de la cohesió social...). Ara, més que mai, s'ha de dir ben alt i ben clar que la Llei de Barris era necessària al nostre país, i ja fa anys que ho era. I que, després de les contínues negatives de les majories anteriors (CiU-PP), va haver de venir l'esquerra per iniciar un projecte nacional de millora de les àrees urbanes que concentren més riscos per a la cohesió. Però no tan sols preventivament, la llei premia aquells barris que tenen projecte que identifica les solucions, que compta amb un procés de participació ciutadana, que no es consola només en els canvis urbanístics... Més bé o més malament (tots n'hem d'aprendre), Déu n'hi do el que s'ha assolit fins aquí. Tot fa pensar que podem tirar endavant amb més força que mai.

L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha mostrat en declaracions a capgros.com la seva satisfacció per l'adjudicació dels ajuts. "De les quatre convocatòries d'ajuts de la Llei de Barris, ens n'han atorgat dues (Cerdanyola les va rebre el 2005), així que estem molt satisfets", ha recalcat. Baron ha destacat que l'adjudicació és "molt important" perquè els diners es destinaran "a la millora de l'espai públic, a programes de rehabilitació i a projectes socials". A més, ha apuntat que entre els projectes que se subvencionaran gràcies als ajuts, hi figuren "el parc de rocafonda, la nova biblioteca de l'Escorxador i la Riera de Sant Simó". (capgros.com, avui)
:
L'alegria
:
Així que s'ha conegut la notícia, els telèfons i els correus treien fum. Els d'una sèrie de persones de l'Ajuntament que han demostrat la seva vàlua i professionalitat, polítics i tèncics. Els dels companys i companyes del Grup Municipal i del Partit que hi han dedicat tans esforços (a veure si ens entenem: també per això serveixen els partits, per ajudar a construir projectes), els de dirigents associatius i veïnals entusiasmats, els de periodistes a la recerca de reaccions (aquests dies, una mica avorrits o previsibles, tot s'ha de dir)... Anava a fer una llista de noms i segur que em deixava força gent (veïns associats o no, d'ara i d'abans, treballadors i directius municipals, regidors de vàries àrees i partits, diputada, alcaldes...), de manera que els concentro en el darrer regidor president del Pla Integral dels barris de Rocafonda i el Palau, el meu company Oriol Batista, al que tots hem dedicat la nostra alegria d'avui.
:
Les classes populars
:
Fa pocs dies es publicava a La Vanguardia (vegeu resum aquí) un article d'Antoni Puigverd que advertia de la necessitat que no actuem tots plegats amb paternalisme, o des de lluny, als barris per als quals hem bastit un projecte de futur tan necessari. La immigració, el principal dels fenòmens que presenten, no pot caure sota els apriorismes que la dreta i l'esquerra massa sovint gastem per ventilar-ho (entre el “derechismo antihumano” o del “izquierdismo roussoniano”, deia.) Puigverd (ens) advertia que "no n'hi ha prou amb les propostes compensatòries del socialisme pragmàtic per equilibrar els barris que suporten més intensament la pressió immigratòria" i que "es fa necessària l’articulació de noves propostes de lideratge polític que torni a fer protagonista a les classes populars". Sense que ningú se n'atribueixi la seva veu, això sí, escoltant-les de veres i sense pal·liatius ni neo-sacerdocis, crec que aquesta és la clau de volta del futur que vénen a alentar aquests ajuts: les classes populars (sí senyor), els barris, de protagonistes d'aquesta ciutat que estem bastint.

Post de Joan Antoni Baron
Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya
Post anterior d'Oriol Batista
Notícia anterior a capgros.com
Notícia a capgros.com
Editorial a capgros.com
Notícia a capgros.com (reacció AV Rocafonda)
Post al bloc de l'AV del Palau

Notícia a ElTotMataro.cat
Notícia a El Punt
Post al bloc de Jordi Merino
Fotos: plaça de Rocafonda, Av. Amèrica i Parc del Palau (Sergio Ruiz - capgros.com)

:

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies a tots!!!!!
Ramon, costa trobar una fotografia del Palau, oi? Ja veuràs ara...

Anònim ha dit...

Jo m'he criat en El Palau i la meva mare hi viu, de manera que conec bé el barri i no puc evitar la meva satisfacció per la notícia, ja que és una de les zones de Mataró més necessitades d'ajuda.

Gràcies pel vostre treball a tots els que heu fet possible que això succeeixi.

HISTORIES DE POR ha dit...

SI jo tambe estic content que el barri de ROCAFONDA i el PALAU els ha tocat ara el sorteig de nadal. pero et recordo que ja vaig dir fa molt de temps que era prioritari el barri ROCAFONDA I PALAU que no el CERDANYOLA.
per cert HISTORIES DE POR torna esta en actiu

Ramon Bassas ha dit...

- AV El Palau,

Tens raó, pot ser una bona idea inundar la xarxa de fotos guapes del barri.

- Sr. Ruso,

Més necessitades, sí, però amb la trempera necessa`ria per tirar endavant, per això li ha atrogat l'ajut. Celebro que en siguis "oriund", hi tinc bons amics.

- Oriol,

Bé, res, no és ben bé la rifa.. En tot cas, ja saps que el primer Pla Integral es féu al barri i que fou el primer que comptà amb finanament important d'altres administracions: els Fons de Cohesió de la UE.