divendres, d’agost 17, 2007

Enclaustrar-se

Propostes d'agost - XVII
: Marc Prat, de la sèrie "Claustres"
:
Isabel Garcia Canet és una jove poetessa valenciana de Pego (Marina Alta) que va guanyar la XXVI edició del premi de poesia Senyoriu d’Ausiàs March que convoca l'Ajuntament de Beniarjó (La Safor) amb l'obra Claustre (Ed. Tres i Quatre, València, 2007). Els poemes es reparteixen en tres blocs, "Caverna", "Claustre" i "Ceguesa" i, sens dubte, remeten als textos clàssics, especialment Plató, de qui pren la perspectiva, l'al·legoria, del paper de l'home davant el món i l'aprenentatge de la seva ineludible solitud.
:
L'autora sap que aquest aprenentatge, aquesta visió de l'ombra platoniana, on "pensar-te és perdre't" (p. 19), amb "el pes de la cova que ens fa savis" (p. 29), aquest passejar pels claustres (els nostres carrers, els nostres cafès, el nostres "patis", les nostres discoteques) no és pas una mena d'espera passiva, sinó l'oportunitat d'anticipar-ne un final, un destí, un sentit del que n'ignorem tot, de fet, i del que en prenc una coneguda metàfora: la menja (els àpats nupcials, les comunions, les cerimònies tribals, els actuals sopars amb gent...).

Fem de carrer menja
de l'anticipat demà que comença
a viure en mi sense saber-ho.
:
Aprendre de la llum que em cega viva
és el millor d'aquest ofici meu
laberint per a una mort sincera.
:
("Dones de carrer", pàg. 15)
:
Perquè "si no ens llencem morim / clàssicament, esperant com estàtues de sal" (p. 22), diu. Una poesia íntima, doncs, introspectiva i contemplativa, sí, però no pas de la inacció. L'amor, la poesia, diu, "voler canviar l'estat natural de les coses", doncs, són capricis "si no vénen donats / per l'atzar del camí, pel treball de les hores" (p. 24). Caminar i treballar és el consell d'aquesta poetessa qui, de nou, ens remet a escenes conegudes quan cita aquest vers de Joan Vinyoli en iniciar la segona part del llibre (és a dir... què anem a buscar als "claustres" sinó saciar la set?):
L'aigua vera no és per als llavis pedra,
en la set del qui cerca neix profunda deu. (p. 27)
:
Publica un comentari a l'entrada