divendres, de setembre 28, 2007

Addicció | Arquitectura i caganers

Ets addicte?
:
54%How Addicted to Blogging Are You? :
Jo tinc un 54% d'addicció. Comprova-ho tu aquí.
:
Arquitectura i caganers
:
Al Quadern d'El País d'ahir (edició catalana) hi havia un article que, a rel de la proposta del nou estadi del Camp del FC Barcelona formulada per l'equip de Norman Foster, i comparant-la amb la Torre Agbar de Jean Nouvel, diu de passada algunes coses que em semlen molt rellevants. És del professor Xavier Monteys i diu coses com aquestes:
:

S’ha dit aquests dies que l’ampliació del Camp Nou s’inspira en l’arquitectura de Gaudí, i que la seva “pell” és una evocació del trencadís. Hem sentit que portarà els colors del Barça i els de Catalunya, i que l’estadi és com una cassola. I algú més ha afegit que serà com una olla a pressió... del disseny. Amb tots els respectes, si continuem deixant-nos dir aquestes coses un dia acabarem fent a Barcelona un edifici que s’inspirarà en el caganer.
:
La degradació cultural d’una ciutat comença per coses així. (...) Per cada objecte inútil que és una rèplica del drac del Parc Güell, la cultura d’aquesta ciutat es degrada una mica més (...).
:
He après amb el temps que quan un edifici sembla una cassola, o una olla o un altre acudit qualsevol, no és arquitectura. L’actual estadi del FC Barcelona és arquitectura perquè, entre altres coses, sembla arquitectura. Està format per elements que tenen noms que pertanyen al vocabulari arquitectònic: pilars, jàsseres, rampes, escales… Aquest fet tan simple té un avantatge que no ens pot passar per alt: fa que el puguem descriure i referir com un estadi, i no cal recórrer a la iconografia popular dient que és una olla a pressió.

:
Publica un comentari a l'entrada