diumenge, de gener 20, 2008

Maresme i creixement *

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents a 2006, publicades fa poc, indiquen que la tendència al creixement que havia tingut la comarca del Maresme es modera. Segons va publicar Diari Maresme.com "l'1de gener de 2007, la comarca del Maresme tenia una població de 414.081 habitants. Això representa un increment percentual de l'1,2% respecte a les xifres que va publicar la meteixa font l'any anterior", és a dir "4.956 persones" més. A falta d'estudiar-ho més, veiem que els principals increments se situen al Nord (Sant Cebrià de Vallalta el 7%, Palafolls el 6,3% i Tordera el 4,4%), mentre que els creixements negatius afecten especialment al Sud (Premià de Dalt i Premià de Dalt perden un 1% i Alella un 0,2%).
:
Dic que falten estudis un pèl més acurats per vàries raons. Una, per exmeple, perquè la principal ciutat de la comarca, Mataró, féu una revisió del cens, que tenia lleugerament 'inflat', que en moderà també el creixement habitual. Dos, perquè tant important és saber quants pugem que conèixer quins són els moviments reals, és a dir, d'on vénen els que vénen i on marxen els que marxen (que són menys). I quin és el creixement vegetatiu en relació a la població actual i en relació també als increments, per exemple. O quines són les tendències despecte a la desigualtat de les variables entre el Nord i el Sud...
:
Malgrat això, aventuro algunes conclusions, d'acord amb el que hem pogut llegir en altres documents (els estudis de població que anualment publica l'Ajuntament mataroní, per exemple, o algun dels documents del Pla Estratègic del Maresme). La primera és òbvia: Catalunya ha sumat els darrers anys un milió d'habitants més, la majoria fruit de la immigració extracomunitària, i el Maresme no n'és una excepció: el seu dinamisme atrau els fluxes. La gestió d'aquests nous fluxes, la seva imbricació a les poblacions del Maresme, a la nostra economia i al nostre sistema de vida i la maximització del seu impace positiu (minimitzant-ne el negatiu, que hi és).
:
El segon moviment de fons correspon a que el Maresme ha entrat, també des de fa temps, a la dinàmica de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), tant amb conseqüències positives (flexibilitat entre oferta i demanda laboral, sinèrgies d'atracció econòmica, etc.) com en les negatives (infraestructures a tope, desharmonització de les polítiques urbanísiques amb el seu impacte sobre el paisatge i els serveis públics, difusió urbana i cultural -"on visc?"-...). Aprofitar les primeres i resoldre les segones ha de ser la prioritat de les nostres poblacions, crec. Però ordenar el conjut del territori metropolità, també, no podem confiar en el 'laisser faire' del creixement si volem que el que hem tingut impacti positivament, especialment ara que es desaccelera l'economia i haurem de refiar-nos de les apostes que haguem fet en temps de 'vaques grasses', que n'hi ha. En aquest sentit, crec molt estratègic per al país un debat serè de l'avantprojecte del Pla General Metropolità per a la RMB que la Generalitat és a punt de posar damunt la taula.
:
Som-hi. Després de parlar tant (els 30 municipis de la comarca ens caracteritzem per donar voltes anys i anys sobre els mateixos temes) ara ve l'hora de l'acció.
:
* article publicat a DiariMaresme.com (19.01.08)
:

8 comentaris:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Hola, como tratas de crecimiento demográfico, me tomo la libertad de recordad a quien pueda interesar (a ti también Ramón, como político), que hace unos días, publicamos en nuestro Blog, un Vídeo - Documento, que de muestra que el Crecimiento Sostenible, es una Falacia. Se titula, La Función exponencial.

Evidentemente, antes de publicarlo, lo visioné y fueron algunos minutos de los mejores empleados en mi vida, visionando este vídeo. Es una adaptación a la actualidad local de una de las más de 1.500 conferencias que en su día impartió el Dr. Albert Bartlett, profesor emérito de la Universidad de Colorado. El profesor Bartlett es un defensor de los decrecimientos demográficos y del consumo de recursos.

Este documento intenta demostrar que el crecimiento sostenible es una paradoja. Esto se sostiene sobre dos ideas: que porcentajes minúsculos de crecimiento porcentual proporcionan cantidades enormes en tiempos muy breves; y que los recursos del planeta donde vivimos, al ser esférico, son finitos. El Dr. Bartlett solía insistir en que:

“La mayor carencia de la raza humana es nuestra falta de habilidad para entender la función exponencial”.

¿Entenderán nuestros políticos: la función exponencial?

Así que si a alguien le interesa verlo, aquí puede hacerlo.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón,
Sí, lo leí en otro sitio. Gracias.

Anònim ha dit...

Hola

No es d'extranyar que els ajuntaments inflin els seus números amb extrangers en situació irregular ja que la quantitat d'empadronats es critica a l'hora de que l'ajuntament rebi fons,etc...

Pero no es aixo del que volía parlar. menciones que Mataró entra a l'orbita de la RBM... será de nom perque per fets.. permet que et doni un exemple de la presa de pel constant a la que estem sotmessos:

Soc un dels milers (Si, milers) de mataronins que cada dia va a treballar a Barcelona. Per motius professionals, alguns dies, com alguns altres centenars de veins de Mataro, tinc que dur el cotxe. Doncs be:

al 2006, degut a les polemiques sorgides a rel de la falta d'una alternativa gratuita a la autopista, el conseller Nadal, a la pasada legislatura, va anunciar amb pompa i bengales que la barrera de alella, l'autopista, sería gratuita per els habitants del maresme que passesin mes de vuit vegades de dilluns a divendres....

Doncs no es veritat. Si ets habitant de Mataro, no. (Deu ser que Mataró no es al maresme)

Si estas empadronat a Vilassar, Premia, Masnou i Montgat, pots demanar un teletac que et permet circular de forma gratuita per la autopista (sempre i quan pasis un mínim de 8 vegades per mes).

Doncs si ets de Mataró, no tens dret a aquest teletac. (pot ser es que hi ha una via alternativa per portar el cotxe a barcelona, que es gratuita, fluida, i de la qual, no només no m'habia enterat, si no que ademés deu ser diferent de la que tenen la resta de maresmencs!!!???) Pots tenir un teletac, pero no tens dret a les bonificacions dels empadronats a vilassar, premia, masnou o montgat.

No només el govern Gonzalez del PSOE ens van esquilmar l'autovia que ells mateixos havien promes i ens van fer el nyap de la ronda de mataro amb el seu etern atasc a la sortida del Alcampo, si no que ademés, si ets de mataro, no et pots beneficiar com la reste de maresmencs del peatge gratuit. ¿Perqué aquesta discriminació?

Aixo de la gratituitat del peatje va ser una enganyifa! Algu del nostre ajuntament va dir quelcom a l'engany? Alguna veu es va aixecar per defendre els nostres conciutadans? NO! ben al contrari, vau passar de puntetes sobre la polemica per no fer mal al partit.
Es una vergonya!

I després teniu els pabrots de parlar de vertebrar el territori i movilitat, quan el que feu es clientelisme pur i dur allargant i perpetuant el negoci de les concesionaries.

Quant tocareu els politics de peu a terra i us calçareu d'una vegada a las sabates dels vostres soferts conciutadans per veure les coses desde el nostre punt de vista?

Us acabeu creient que li deveu lleialtal al partit perque ell us ha entronat a les vostres poltrones dauradas i oblideu que qui paga per les poltrones no es el partit, si no el poble. Si, aquell poble que jureu servir i a qui tant sovint tant mal servei feu amb els vostres partidismes.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,

Dues coses.

1. El cens estava inflat no pas per voluntat de l'Ajuntament sinó perquè molta gent no s'havia donat de baixa en canviar de municipi. En remetre una carta i instar a la renovació, com marca la Llei, van donar-se de baixa els que no ho van fer.

2. Respecte el que pensem els del PSC de tot això que dius sobre la mobilitat i la C32, et remeto a la 'Declaració del Masnou', que vam fer pública fa poc.

Anònim ha dit...

Pots posar un gràfic de creixement de l'economia familiar abans i després del corte ingles....

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,
A què et refereixes?

Unknown ha dit...

d'aquesta http://www.totmataro.cat/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=83288&Itemid=106

Ramon Bassas ha dit...

Jordi
La meva posició en aquest tema ja la vaig manifestar aquí: http://ramonbassas.blogspot.com/2008/01/baltasar-matar.html#comments