dissabte, de desembre 18, 2004

En Lloveras s'ha mort

M'ho deia ahir la Mª Carme Maltas en un e-mail. Vaig fer-li una visita quan en va fer 100 i els vaig veure molt espabilat (a la foto, se'l veu aquell dia amb en Tristany). Aquí transcric la nota que hem preparat des del PSC.
tristanyilloveras Francesc Tristany (a l'esquerra) acompanya Lloveras el dia abans que fes 100 anys. Foto: El Punt.
Mor el veterà socialista Llorenç Lloveras als 102 anys

El PSC havia homenatjat el que fou anfitrió d'Azaña en la seva visita a Mataró

Llorenç Lloveras i Valldeneu (Mataró, 1902) morí ahir. Lloveras, que fou electricista de professió, presidí el sindicat del seu ram al si de la Unió General de Treballadors (UGT) durant la II República. Fou membre, a més, de les juntes de l'Ateneu Popular i del Montepio de Xofers i Motoristes. L'estiu de 1934, rebé i acompanyà l'aleshores president de la República, Manuel Azaña, en la visita inesperada que aquest féu a la Casa del Poble (actualment a la plaça de les Tereses de Mataró) i, dies més tard, ja de forma oficial, ho féu en la visita del mateix President Azaña a la Clínica Aliança, de la Junta de la qual en formava també part.

Llorenç Lloveras rebé l'homenatge del PSC de Mataró l'octubre de l'any 2000 en el sopar anual d'inici de curs d'aquest Partit a Mataró, amb la presència del Primer Secretari del PSC, Josep Montilla, i de l'alsehores Alcalde Manuel Mas. El 2002 una delegació del PSC de Mataró, encapçalada pel seu President, Remigi Herrero, i el President d'Honor, Francesc Tristany, el visità amb motiu de la celebració del seu 100 aniversari.
El Primer Secretari del PSC a la ciutat, Ramon Bassas, ha destacat que "amb Lloveras perdem un testimoni viu del que ha estat el socialisme mataroní en temps convulsos, especialment sota la dictadura, format de persones d'una sola peça, fortament vinculats amb els moviments cooperatius i mutualistes, sense l'experiència i la lluita dels quals avui no seríem aquí".