Propostes d'agost - 31
:
:
Aquesta quinzena que falta fins enllestir l'Expo de Saragossa podria ser una molt bona excusa per visitar l'exposició Goya e Italia, organitzada per la Fundació Goya en Aragón a la principal institució museística de la ciutat, ara ja a poca estona si aneu amb Ave. L'exposició mostra, d'una banda, quines eren les influències pictòriques en el que cal contextualitzar l'anada de Goya a Itàlia, en el període de la seva formació. També descriu les circumstàncies personals del pintor i mostra algunes peces, no moltes és cert, que hi féu o que féu influït per aquest viatge. Goya visita Itàlia en l'etapa més intensa del Neoclassicisme, animada pel descobriment de les ruïnes de Pompeia i altres emplaçaments clàssics. Inclou, aquella etapa, alguns trets de qüestionament de la influència dels valors clàssics (penso en Leopardi, per exemple, i també en la pròpia exaltació de les ruïnes com a fracàs) que presagien el moviment romàntic, encara que no és el camí exactament que fa Goya després.
:
Perquè l'interessant de l'exposició, que mostra obres que poc sovint podríem veure juntes, tant de Goya com de molts altres, és veure aquest camí des de la perspectiva del seu inici, i veure els viaranys per on transcorrerà l'obra del pintor aragonès després: en el seu estil de pinzellada lleugera però exacta, en l'ús preimpressionista de la llum, en el tractament no idealitzat del retrat, en la composició de la seva obra, en la seva poètica, en l'aparició del monstre i del conflicte irredempt de la condició humana, en la captació de la cultura popular... No és un camí senzill, ni dret, ni el fa pas sol. El fa en una Espanya difícil, sanguinolenta, fraticida, que mira de viure com pot lluny dels ideals clàssics, lluny d'Itàlia, doncs, lluny de la joventut.
:
:L'exposició Goya e Italia (visita virtual aquí) és al Museo de Zaragoza fins el proper 15 de setembre.Comentari de Francisco Calvo Serraller a l'obra Aníbal vencedor, que por primera vez miró Italia, de Goya, a El País (16.8.2008).Il·lustració: El sueño, de Francisco de Goya (c. 1798-1808, National Gallery of Ireland, Dublín)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada