dimarts, de febrer 24, 2009

Masià, llei de terminis i Eluana

El pobre Juan Masiá ha de respondre a comentaristes anònims del seu bloc sobre la seva posició, com a teòleg catòlic, al respecte de dues qüestions que s'han posat damunt la taula. Una possible llei de terminis quant a la interrupció voluntària de l'embaràs i quant al manteniment mèdic de persones que es troben pràcticament mortes (cas Eluana). Us demano que el llegiu, a partir d'aquests enllaços, però, sobretot, que parem esment en què una cosa és el debat (que cal) i l'altra la cridòria. I que les posicions moderades com la seva es troben a faltar a banda i banda del que erròniament es diu 'el debat' sobre aquests temes de bioètica.
:
Un pont de confluència, crec, entre la doctrina de l'Església i les posicions més avançades en matèria de bioètica (avançades no sempre vol dir positives) seria la consideració de la persona no la vida, sinó la persona) com a fet essencial a protegir. Un Déu fet home, que -simbòlicament- fa ressuscitar morts, ens indica el fet nuclear de la persona, lliure, autònoma, preciosa, valuosa més enllà dels seus trets culturals, sexuals o físics i més enllà de la vida biològica en la construcció del Regne. La Declaració Universal dels Drets Humans, per exemple, són deutors d'aquesta tradició humanista.
:
L'integrisme biologista o l'integrisme adotzenador de la vida humana, frívol respecte els límits de la vida, enfrontats en aquests temes, obliden aquesta dimensió personal i lliure de la vida humana.
:

3 comentaris:

Silveri Garrell ha dit...

En el cas d'Eluana ja vaig donar-li la raò a'n Massià, era una vida vegetativa de 17 anys i no entraba dintre el sentit comú allargar-la més, però aquest jesuita expulsat te moltes fallades que no li perdono, des del meu punt de vista diu auténtics disbarats.

Ramon Bassas ha dit...

- Silveri
Jo el veg bastant moderat, doncs.

Anònim ha dit...

TOT SER HUMA,PER SI MATEIX,ES TOT EL MON.PERO VIURE ES VIURE, NO VEGETAR ENDOLLADA.
JO TAMBE CREC QUE ES MODERAT.
JUGANT AMB BCN......