dilluns, de febrer 22, 2010

Quaresma pel "tubo"

És important el canvi de rumb que està portant l'Esgllésia catalana, especialment alguns més que altres, per fer present el missatge evangèlic a través de la xarxa. Fa tres mesos, reflexionava aquí mateix (vegeu post i enllaços adjunts) sobre l'abisme comunicatiu entre els mitjans que usa l'Església i els que estan apareixent en força com a referents, especialment a internet. Potser la trobada que explicava aleshores, en la que un conjunt de religiosos reflexionaven sobre la seva política de comunicació, o les recomanacions vaticanes al respecte, però el cert és que alguns s'han posat les piles.

La mostra d'avui és la recent iniciativa de l'Abadia de Montserrat d'oferir reflexions quaresmals, una per setmana, d'alguns dels seus monjos, de les que us en poso la primera de mostra. Sempre he pensat que tenim cert biaix en considerar les comunitats monacals com d'una sèrie d'éssers aïllats del món, pels quals el temps ni la vida, ni les coses quotidianes, ni les més públiques, no passen. I res més lluny de la realitat. Sovint, les anàlisis més acurades del que passa 'al món' ens venén de no pocs monjos i monges, fins i tot d'aquells que viuen 'de clausura'. La finestra del Youtube, de ben segur que ens ajudarà a trencar aquesta imatge, a rebre més saviesa, a valorar molt més la nostra Església catalana com a dotadora de sentit, com a mitjà d'expressió d'aquest sentit.

També seria bo que això no es quedés aquí. El web 2.0 permet construir espais relacionats i confondre l'emissor i el receptor, fer-los ambdós (o a milers), partícips de la reflexió que s'està creant, una mena d'assemblea de fidels (i d'infidels) on line. I, a l revés. La pantalla, a casa de cadascú, requereix solitud i un cert silenci; les seves barreres (distància, excés de confiança, fredor, "nocturnitat", etc...) són també propícies per a les confidències íntimes i intransferibles que no sabem massa a qui explicar. Per això també hi ha l'Església, per acompanyar, per ajudar a treure el que tens dins, per orientar (encara que després el teu camí sigui el contrari)... i les possibilitats de la xarxa són impressionants.

.