dimarts, de desembre 21, 2010

Oriol, l'home que lluita *


En primer lloc, en nom del Grup Municipal Socialista he de manifestar la profunda tristesa que tenim en aquests moments, alhora que mostrem la nostra solidaritat i condol a la seva jove família i en reivindiquem el record.

En segon lloc, voldria aprofitar per agrair les innombrables mostres de suport que hem rebut des d'aquest matí. ha estat així per part del conjunt de forces polítiques, de gent senzilla que ens atura pel carrer o ens envia missatges i de nombroses institucions i entitats de la ciutat.

D'Oriol Batista ens quedem amb la manera de ser, sobretot, que ja ha esta glossada per les altres intervencions. També la seva alegria, la seva tendresa i la seva responsabilitat, els tres valors que millor representen la personalitat d'Oriol Batista. Però sobretot ens quedem amb l'exemple -fins el darer dia- del seu compromís. En primer lloc, contra la malaltia, fet que ens ha deixat una gran lliçó: el més rellevant no és guanyar o perdre: el que compta és la lluita, i lluitar amb la dignitat que hem après de l'Oriol.

I també del seu compromís amb els més febles, ja des de la seva joventut amb el treball amb diferents iniciatives socials i després des de l'activitat política. Els socialistes ens vam fixar amb ell per això: ja era "dels nostres" abans de ser dels nostres; ell era el que volem ser i el que representem els socialistes, que som fets per al servei als més desvalguts.

Aquesta mort ens deixa orfes. O, si més no, sembla que tots nosaltres hem mort també una mica. Ens queda una sensació com la que descriu aquest poema de Jaume Subirana amb la que, si em permeten, acabaré:

Tu eres l'escollit. Tu que no saps on vas,
què dus entre les mans ni quin regust tindrà
la mel demà passat. Tu eres l'escollit:
el que confon els noms, l'escrupolós al joc,
el cançoner, l'absort, tu que de nit t'adorms.
Tu eres l'escollit: el dels impulsos prims,
el que té mal als dits, l'amic del plor, del vi,
del juny, de la caseta. Tu eres el profeta.
Què se n'ha fet, eh, tu, d'aquella profecia?
Venia o no venia, qui ens prestaria ajut?

* text / esquema de la meva intervenció al Ple d'aquest migdia, celebrat en sessió extraordinària per donar compte de la mort del meu company Oriol Batista.

** Jaume Subirana, "Tu", a En altres coses (2002)
Foto: Batista, junt amb el periodista F. Santiago, un dia de Les Santes d'enguany (Alícia Romero)

Enllaços d'interès