dilluns, de novembre 26, 2012

L'endemà de la voluntat d'un poble, tres impressions


1. A Mataró no podem comptar

Els dilluns de l'endemà d'unes eleccions, amb el cap i el cos encara enterbolits, emergeixen multiud d'anàlisis (tan interessades com les del dia anterior) i n'hi ha que remenen força l'excel amb ganes de trobar explicacions menys evidents que les que el ritme apressat imposa. M'he estat molts anys dedicant-me a això per tenir, ben aviat a la tarda, algunes conclusions i prendre les primeres decisions. Ara espero que algú ho faci perquè trobo que no s'hi dedica massa temps, als partits, a comptar, comparar, etc... amb la pressa que hi ha per pontificar. Enguany, endemés, l'Ajuntament de Mataró, per porimer avegada, no va oferir el recompte d'ahir on-line amb la mateixa profusió de dades amb què ho fèiem al govern anterior. Per exemple: els recomptes per barris o seccions. Afegit a aquesta ocultació d'informació, hi ha el fet que no s'hagi distribuït (almenys a l'hora d'escriure això) el llibre-resum que s'editava la mateixa nit electoral en pdf i que s'oferia al conjunt dels ciutadans via internet. Amb l'alcalde Mora hi ha més ocultació i desinformació.

2. Obvietats

No faré, doncs, cap anàlisi apressada, perquè no aportaria cap valor afegit, crec, al que ja s'ha dit. I que són obvietats. Una, que avançar les eleccions, respecte la governabilitat anmenys (i potser fins i tot respecte a aquesta transició nacional tan citada), ha estat un greu error estratègic d'Artur Mas. Dues, que aquest no ha complert amb aprofitament els seus objectius electorals (però compte: sí en part). Tres, que la "descomposició" del mapa polític fora de CiU és un fet, amb conseqüències que no auguro gaire positives. I quart, que el PSC ha perdut les eleccions, amb el pitjor resultat de la seva història. I que, malgrat que aquesta darrera és una gran obvietat, hi ha el risc que (de nou) s'actuï en clau conservadora pel fet que les expectatives elecorals eren encara pitjors.

3. Reflexions

N'hi ha moltes  i potser de millors que les que us proposaré llegir, però aquí van. Un article d'Albert Aixalà, director de la Fundació Campalans, que apunta ja alguna proposta valenta de reconstrucció de l'esquerra, i un altre de l'Oriol Bartomeus, clar i breu sobre els resultats de cada partit, qui, per cert, aquest djous serà en un ineressant acte on es parlarà de tot això. Us deixo el text que l'anuncia:

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs organitzen la taula rodona "Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. Anàlisi de resultats", per valorar els comicis del 25 de novembre.
Hi intervindran:
Jordi Argelaguet, professor titular de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Centre d'Estudis d'Opinió  
Oriol Bartomeus, professor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Barcelona 
Joan Botella, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona 
Ricard Fernández Deu, periodista i advocat  
Presentarà i moderarà la sessió Joan Marcet, director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials i professor titular de Dret Constitucional a la UAB

Per a inscriure-us, podeu accedir aquí

Dijous, 29 de novembre18:30hEspai Francesca Bonnemaison, La SalaSant Pere més baix, 7, de Barcelona 
Publica un comentari a l'entrada