dijous, de novembre 22, 2012

El bou, la mula i el papa

El papa Benet XVI, un eminent i temut teòleg germànic vestit de blanc, ha trobat el temps que li deixen els maldecaps de la Cúria per enllestir la seva trilogia sobre Jesús. No sé quan es publicarà a Espanya (perdó, a Catalunya), però estic convençut del gruix i de l'interès intel·lectual de la proposta, més enllà de l'anècdota que ha il·lustrat la notícia, segons la qual "els evangelis de Jesús (sic) són interpretacions" (El Periódico), de manera que "el bou i la mula no van existir" (El País) però que "el dogma de la virginitat de Maria sí que és cert" (també El País) fins i tot revistant sant Agustí (ABC). 

Malgrat tot, i a l'espera de llegir-lo, la manera de narrar la notícia és molt significativa del moment de la religió catòlica a casa nostra. Primer, i això no és nou, per les dificultats de trobar en les redaccions especialistes ja no en temes eclesials sinó també en aspectes teològics que permetin fer una lectura pròpia i crítica. Segon, perquè resumeix la qüestió religiosa en una gramàtica: ¿com n'hem de dir de les coses? ¿com destriem la narració (que identifiquem amb la mentida) de la dada històrica (que és la Veritat)? ¿si hi ha parts del relat que no van existir és que ens han explicat una mentida? ¿fins quan s'entestaran els líders religiosos a defensar dogmes, entesos avui -erròniament- com a veritats inapel·lables? ¿i per què caram hi ha fidels que perden el temps creient aquestes coses? ¿en què ajuda això a la vida real?

I tercer element significatiu d'aquesta anècdota periodística. Malgrat totes aquestes preguntes, el relat ens interpel·la, ens emociona, ens diu coses. L'esforç lloable de la teologia, fins i tot del propi papa, de desencantament del relat, per poder-no fixar amb l'essencial, ens deixa encara un bon regust. De fet, a l'essencial només ens hi podem aproximar una mica i generalment a través del relat i no pas pels conceptes. I potser es tracta d'això. Un cop al pessebre, després de l'atracció del relat, potser caldrà desmuntar-lo: primer el bou i la mula, després l'estrella i els reis; encabat els rierols, els pastors i els àngels i, si voleu, la cova i la família que hi habita. El muntarem els propers dies per desmuntar-lo. Fins que arriba Jesús, Déu fet home. L'essencial.