dilluns, de maig 16, 2005

Enllà i ací

Vida més enllà

:
octavioPaz Octavio Paz. Foto: Corbis/William Coupon
:

Star wars o Harry Potter fantasegen amb el més enllà dels límits de la realitat, dels límits del món i dels límits del bé i del mal. I els capellans balbucegen el que poden en aquests funerals als que anem emprenyats amb la vida i la mort. Les bruixes de la tele t'endevinen el futur i les mèdiums parlen amb els teus morts. Algú diu que t'enveja perquè creus en el més enllà (i t'estranyes). Algú altre et fa vudú i de cop sents un dolor incomprensible. O és al revés? El bisturí no et cura i et llances a les mans tendres d'una atàvica força que no comprens. Mires el cel estrellat i et sents petit i immens alhora. Tanca els ulls: som l'esperit; obre els ulls: som el cos. I de cop, Octavio Paz et diu que "l'altra vida està ací. Sí, l'altra realitat és el món de tots ls dies. El centre d'aquest món de tots els dies guspireja, com el vidre trencatenmig de la pols i les deixalles, la revelació del món d'allà".

Recomanacions
:

Avui s'ha fet públic el darrer Pulsómetro de la Cadena Ser, segons el qual augmenta la diferència d'intenció de vot dels socialistes, i Zapatero, amb el PP i Rajoy. Es tracta del moment més alt en intenció de vot per al partit socialista, d'acord amb l'enquesta, i compta amb un ampli recolzament a les seves polítiques. Per cert, la Ser guarda un arxiu sonor on es pot sentir Aznar reconeixent contactes del Govern amb Eta el 1999. La diferència és que ara Zapatero demana permís.
:
Respecte al cas Enric Marco, cal recomanar l'article que ahir va publicar El País de la mà de Mario Vargas Llosa. I potser no parlar-ne més.
:
He d'agrair als de la JSC de Mataró que hagin reproduït al seu web l'article que vaig fer per capgros.com per avaluar breument el primer any de l'Alcalde Baron. Parlant de webs, torno a recomanar el blog del carrer Prat de la Riba, de Mataró. S'han instal·lat un comptador i tenen ganes de veure com creixen les visites :). De fet, la idea és molt original (la globalització permet més localització) i per això sol ja val la pena de visitar-ho.
:
El debat per a la redacció d'un nou Estatut continua presidint l'ordre del dia de l'actualitat política a Catalunya, especialment perquè una mena d'atac de gelos porta el principal partit de l'oposició a una mal dissimulada estratègia de bloqueig. Divendres que ve, els del PSC de Mataró hem organitzat una xerrada oberta al públic per parlar-ne. A veure si veniu. Serà a càrrec de la diputada Lídia Santos, que forma part de la ponència que redacta el nou text. Fa uns dies ella mateixa va concedir una entrevista a El Punt, en la qual apunta ja algunes claus. També val la pena llegir l'entrevista a Miquel Iceta que ahir publicava el mateix diari.

2 comentaris:

Joan Safont ha dit...

Està molt bé, l'article d'en Vargas Llosa, tot i que em toca una mica la fibra que des de l'intelectualitat es vegi l'affair Marco com "un exemple de l'estreta línia que separa veritat i ficcio". Per a mi és un estafador de la història que ha fet més mal que ve a la divulgació de la història i de la memòria històrica. A més tots els que hem assistit a alguna conferència seva (no se si hi eres tú a la que va fer al Saló de Plens de l'Ajuntament encara no fa un any) tenim dret a emprenyar-nos, com ens emprenyariem si ens haguessin fet el timo de "l'estampeta" tot i que en aquest cas el fons del que expliqués, l'horror nazi, era veritat.

Ramon Bassas ha dit...

Joan
Tens raó, però és que aquest senyor, tan gran, em fa una mica de pena. Per això crec que és bo agafar-s'ho des del punt de vista de la fascinació que ens produeixen les històries, la capacitat que tenen de treure el millor de nosaltres mateixos, a vegades més que no pas la realitat. No sé...
Ramon.